KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı
Reel Kesim Güven Endeksi açıklandı
Gazze'de can kaybı 44 bin 235’e yükseldi
Gazze'de can kaybı 44 bin 235’e yükseldi
Ala: “Durmak yok, yola devam’
Ala: “Durmak yok, yola devam’
'Kadınlar zulümlere maruz kalmaya devam ediyor'
'Kadınlar zulümlere maruz kalmaya devam ediyor'
Erdoğan: ‘Eyvallah etmeyiz’
Erdoğan: ‘Eyvallah etmeyiz’
HABERLER>EKONOMÄ°
8 Kasım 2021 Pazartesi - 00:35

Erzurum’da 17 sektör ihracat gerçekleştirdi

ERZURUM GAZETESİ ÖZEL - Erzurum’dan yapılan ihracat değeri 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 37,11, 10 aylık kesitte yapılan ihracat tutarı da bir önceki yıla göre yüzde 16,18 oranında artış gösterdi.

Erzurum’da 17 sektör ihracat gerçekleştirdi

Erzurum’dan yapılan ihracat değeri 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 37,11, 10 aylık kesitte yapılan ihracat tutarı da bir önceki yıla göre yüzde 16,18 oranında artış gösterdi. 2020 yılı Ekim ayında 3.0 milyon dolar olan ihracat değeri 4,1 milyon dolara, 2020 Ocak – Ekim döneminde 21,3 milyon dolar olan ihracat tutarı bu yıl 24,7 milyon dolara yükseldi.

SEKTÖREL PERFORMANS

TİM Erzurum Ocak – Ekim dönemi ihracatta sektörel performans sonuçlarını paylaştı. Erzurum’da bu yılın Ekim ayında 13, Ocak – Ekim ayları arasında ise 17 sektör ihracat gerçekleştirdi. Verilere göre, 10 aylık boyutta 2020 yılının aynı dönemine göre 5 sektör ihracatında artış, 12 sektör ihracatında ise düşüş gözlendi.

EKİM AYI ERZURUM VERİLERİ

Erzurum’dan Ekim 2021 döneminde en yüksek değerde ihracat kaydeden 3 sektör Elektrik - Elektronik, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri ile Otomotiv Endüstrisi sektörleri oldu. Bu yılın 10 ayında ise en fazla değerde ihracat gerçekleştiren 6 sektör Çimento, Kimyevi Maddeler, elektrik – elektronik, otomotiv, Hububat, Demir ve Demirdışı metaller olarak sıralandı.

10 AYLIK ERZURUM VERİLERİ

DOSİAD analizlerine göre, Erzurum’dan Ocak – Ekim döneminde 1 milyon dolar üzerinde ihracat gerçekleştiren sektörlerin ihracat payı çimento sektöründe yüzde 19,64, Hububat sektörü payı yüzde 14,49, otomotiv sektörü payı yüzde 14,83, kimyevi maddeler sektörü payı yüzde 18,68, elektrik sektörü payı yüzde 16,81,  demir ve demirdışı metaller sektörü payı yüzde 5,65 olarak gerçekleşti.

5 SEKTÖR İHRACATINDA ARTIŞ

2021 yılının Ocak – Ekim ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre 5 sektör ihracatında artış, 12 sektör ihracatında ise düşüş yaşandı. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar, Deri ve Deri Mamulleri, Elektrik – Elektronik, Su ürünleri ve Mobilya sektörleri ihracat artışı kaydeden sektörler olarak belirlendi

ARTIŞ ORANLARI

Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerinde, bir yıllık süreç bazında ihracat değeri artış oranı deri ve deri mamullerinde yüzde 413,0, Mobilya ürünlerinde yüzde 14,3, hububat, bakliyat ve ürünlerinde yüzde 1879, Elektrik – Elektronik sektöründe yüzde 2785, Su ürünleri ve Hayvansal Mamüller sektöründe ise yüzde 180,9 olarak değerlendirildi.

DÜŞÜŞ KAYDEDEN SEKTÖRLER

10 aylık süreçte, bir önceki yıla göre ihracat değeri düşüşünün en yüksek oranda kaydedildiği sektörler hazırgiyim ve diğer sanayi ürünleri sektörü oldu. Çimento, Makine ve aksamları, otomotiv, kimyevi maddeler, demir ve demir dışı metaller, Çelik, Tekstil, Halı, iklimlendirme, Hazırgiyim, madencilik ve diğer sanayi sektörleri önceki yıla göre ihracat değerinin azaldığı sektörler olarak kaydedildi.

DÖNEMSEL DÜŞÜŞ ORANLARI

Dönemsel kayıtta ihracat değeri düşüş oranı otomotiv endüstrisinde yüzde 4,1, halı sektöründe yüzde 53,1, iklimlendirme sanayisinde yüzde 40,7, makine ve aksamlarında yüzde 15,20, kimyevi maddeler sektöründe yüzde 10,61, çelikte yüzde 27,6, diğer sanayi ürünlerinde yüzde 82.8, hazır giyimde yüzde73,9, demircilik sektöründe yüzde 34,5, Tekstilde yüzde 36,7, madencilik sektöründe yüzde 66,4, çimento sektöründe yüzde 31,9 olarak belirlendi.

EKİM’DA ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER

Erzurum’da Ekim ayında ihracat değerleriyle öne çıkan sektörler 2.3 milyon dolarla elektrik, 7.7 bin dolarla madencilik, 718,9 bin dolarla kimyevi maddeler, 141,2 bin dolarla çimento, 414,0 bin dolarla otomotiv, 79,4 bin dolarla demir, 1,5 bin dolarla makine ve aksamları, 42,8 bin dolarla çelik, 40,2 bin dolarla mobilya, 98,8 bin dolarla iklimlendirme ve 3,4 bin dolarla tekstil, 248.2 bin dolarla su ürünleri ve 3.2 bin dolarla hazırgiyim sektörleri oldu.

OCAK – EKİM DÖNEMİ İHRACAT DEĞERLERİ

Erzurum’dan bu yılın Ocak – Ekim ayları kapsamında 17 sektör ihracat yaptı. Dönemde Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri sektörü 4.8 milyon dolar, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörü 4,6 milyon, Hububat 3.5 milyon dolar, demir sektörü 1.3 milyon dolar, otomotiv endüstrisi 3.6 milyon dolar,  elektrik – elektronik 4.1 milyon, demir ve demirdışı metaller 1.4 milyon, makina ve aksamları sektörü 857,3 bin, çelik sektörü 239 bin, mobilya sektörü 261,3 bin, iklimlendirme sektörü 288,6 bin, hazırgiyim sektörü 48,6 bin, tekstil sektörü 34,4 bin, deri sektörü 94,8 bin, halı sektörü 15.5 bin, su ürünleri 565,4 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirdi.

BAKAN MUŞ’UN DEĞERLENDİRMESİ

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ekimde ihracatın geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20,2'lik artışla 20,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirterek, "Bu değerle geçen ayki Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat değeri tazelenmiştir." dedi.

On Aylık Dış Ticaret Rakamları

Bakan Muş, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle ile düzenlediği basın toplantısında, ekim ayı dış ticaret rakamlarını açıkladı.

Bu yılın ihracat için rekorlarla dolu bir yıl olduğuna işaret eden Muş, ihracatın, ekonomik büyümeye ivme katarken dış ticaret dengesini de güçlendirdiğini söyledi.

İHRACAT PERFORMANSI

Muş, bu kapsamda, ihracatta 2021 yılı boyunca ortaya konulan güçlü performansın ekim ayında da devam ettiğine dikkati çekerek, "İhracatımız geçtiğimiz yılın ekim ayına göre yüzde 20,2'lik artışla 20,8 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu değerle geçen ayki Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat değeri tazelenmiştir. Ayrıca, son 12 aylık ihracat değerimiz olan 215,7 milyar dolar da yeni bir rekordur. 2021 yılı ocak-ekim döneminde ise ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 33,9 artarak 181,8 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu rakamla 2021 yılının henüz 10 ayında, 2019 yılında yakalamış olduğumuz 180,8 milyar dolarlık en yüksek yıllık ihracat rekorumuzu geride bırakmış olduk." diye konuştu.

"DIŞ TİCARET AÇIĞI GERİLEDİ"

İthalatın ise ekimde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13 artışla 22,3 milyar dolar olduğunu dile getiren Muş, şunları kaydetti:"Ocak-ekim dönemi ithalatımız, 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 22,5 artışla 215,6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Ekim ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı ise geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 5,6 puan artışla yüzde 93,4'e ulaşmıştır. Bakın, dikkat ederseniz ihracatımızın ithalatı karşılama oranı sürekli artış eğilimindedir. Göreceksiniz çok kısa bir süre içinde dış ticarette fazla veren Türkiye hedefine ulaşmış olacağız. Karşılama oranımız, ocak-ekim döneminde ise geçtiğimiz yıla göre 7,2 puan artışla yüzde 84,3'e yükselmiştir. Benzer şekilde, dış ticaret açığımız ocak-ekim döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 16 azalarak 33,8 milyar dolara gerilemiştir."

“İHRACATIMIZDA VE EKONOMİMİZDE GÜZEL GELİŞMELERİ HEP BİRLİKTE YAŞAYARAK GÖRECEĞİZ"

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "Bizim hesabımız 2021'de Türkiye ihracatının yıllık rekor kırmaya hazırlandığını göstermektedir. İhracatımızda ve ekonomimizde güzel gelişmeleri hep birlikte yaşayarak göreceğiz." dedi. İhracatta ortaya konulan güçlü performansın küresel ticaretteki trendin çok üstünde olduğunu ifade eden Muş, "Ama üzülerek görüyoruz ki Türkiye'nin ihracattaki başarısını takdir etmek yerine bu başarıyı küçümseyenler, hatta başarısızlık gibi göstermeye çalışanlar bulunmaktadır. Bu her şeyden evvel halkımıza, ihracatçılarımıza ve onların emeklerine karşı yapılmış bir saygısızlıktır. Masa başında birtakım istatistik oyunlarıyla rakamları çarpıtma uğraşı içinde olanlar var. Tabii bu çarpıtma işini yaparken de ellerine yüzlerine bulaştırıyorlar. Önü arkası kesilmiş grafiklerle, rastgele kıyaslanmış dönemlerle, anlamsız karşılaştırmalardan yola çıkılarak tespit yapılamaz. Buradan açıkça sesleniyorum, isterseniz kafanıza göre eksiltin, bölün, toplayın, hangi kıyaslamayı yaparsanız yapın Türkiye'nin ihracat başarısını gizleyemezsiniz. 215 milyar dolarlık ihracat başarısını ve ortaya konulan vizyonu yok sayamazsınız." diye konuştu.

İHRACAT İVMESİ

Muş, Türkiye'nin bugün ihracatta 2000 yılı öncesi dönemin çok ilerisinde bir noktada olduğunu vurguladı. Dünya Ticaret Örgütünün (DTÖ) 2021 yılı ikinci çeyrek verilerine göre dünya ihracatının 10,4 trilyon dolarla yüzde 30,3 arttığını dile getiren Muş, Türkiye ihracatının ise 104,9 milyar dolarla yüzde 39,8 yükselerek, dünya genelinden daha hızlı artış kaydettiğini söyledi. Muş, bu değerler ışığında, yıllıklandırılmış olarak ülkenin dünya ihracatından aldığı payın ilk defa yüzde 1 seviyesinin üzerinde gerçekleştiğine dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:"Türkiye, DTÖ'nün ikinci çeyrek verilerine göre G20 ülkeleri içinde ihracatını en fazla artıran üçüncü ülke konumundadır. Bu açıkladığımız rakamlar uluslararası kuruluşların verilerine göre bilimsel istatistiki yöntemle elde edilmiş resmi rakamlardır. Birileri bu rakamların ifade ettiği başarıdan rahatsız olsa da hakikat budur. Dolayısıyla 'Güneş balçıkla sıvanmaz'. Gerçekleri birtakım algı oyunlarıyla gizleyemezsiniz, hakikati çarpıtamazsınız."

YÜZDE 27’LİK ARTIŞ

İhracatçılar dünyanın her yerine ülkenin bayrağını taşırken kendilerinin de onlara tüm imkanlarla destek olacağını belirten Muş, 2022 yılında mal ve hizmet ihracatçılarına verdikleri destekleri yüzde 27 artırarak 5 milyar 250 milyon liraya yükseltmeyi öngördüklerini bildirdi.

ENFLASYONLA MÜCADELE

Muş, Merkez Bankasının yılın son enflasyon toplantısında aldığı karara da işaret ederek, "Merkez Bankamızın reeskont kredileriyle üretim ve ihracatın desteklenmesi yoluyla cari açığın azaltılmasına yönelik yapısal yaklaşım önerisini duyurması olumlu bir gelişmedir. 30 milyar dolarlık söz konusu kaynakla ihracat ve ithal ikamesine yönelik yatırımlar desteklenecektir. Atılan bu adımla dış ticaret dengemiz güçlenecek ve fiyat istikrarına katkı sağlanacaktır." ifadelerini kullandı.

"ÜLKEMİZ YATIRIMLAR İÇİN GÜVENLİ BİR LİMAN OLARAK ÖNE ÇIKMAKTADIR"

Dünyada pek çok olumsuzluğun yaşandığı bu dönemde Türkiye'nin güçlü ekonomisiyle pozitif olarak ayrışıp, yatırımlar için güvenli bir liman ve bilhassa tedarikçi ülkeler için bir ticaret partneri olarak ön plana çıktığını vurgulayan Muş, "İş dünyamızla istişarelerimizde, iş insanlarımızın önemli bir kısmının çağrılarımıza kulak verdiğini görüyor, 2021 yılını yeni yatırımlarla kapatacaklarının sinyallerini alıyoruz. Savunma sanayisinde elde ettiğimiz başarılar ortada. Bu sektörde önemli bir ihracatçı olma yolunda hızla ilerlemekteyiz." dedi.

SALGIN DÖNEMİ VE ALINAN TEDBİRLER

Muş, Türkiye'nin salgın döneminde aldığı tedbirler ve özel sektörün ortaya koyduğu özveriyle üretimine devam ederek Asya'nın alternatifi olarak öne çıktığını, bugün dünya ticaretinde güçlü bir tedarikçi olduğunu dile getirdi. Ülkenin güçlü altyapısı, birikimi, nitelikli insan kaynağı ve coğrafi konumunun verdiği avantajla büyük bir üretim ve ihracat üssü konumunda olduğuna dikkati çeken Muş, "Bu sayede, dünyaca ünlü yabancı markalar da ülkemizin sunduğu fırsatları değerlendirmek için üretim üslerini ülkemize taşımaya devam etmektedir." diye konuştu.

BÜYÜME BEKLENTİLERİ

Bakan Muş, olumlu gelişmeler sayesinde uluslararası kuruluşların Türkiye'nin 2021 büyüme beklentilerini art arda revize ettiğini anımsatarak, bu güncellemelerin dayanaklarından birisinin de "cari açıktaki kapanma sayesinde ülkenin dış finansman ihtiyacının azalma eğilimine girmesi" olduğunu söyledi. Bugün açıklanan PMI Endeksi'nin üst üste 5'inci ay 50 eşik değerinin üzerinde yüzde 51,2 olarak gerçekleştiğini ifade eden Muş, yeni ihracat siparişlerinde de artışın güçlü şekilde sürdüğünü bildirdi.

"TÜRKİYE-AFRİKA FORUMU 50 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARET HEDEFİ İÇİN ÖNEMLİ BİR AŞAMA"

Ticari diplomasi faaliyetlerine de hız kesmeden devam ettiklerini belirten Muş, Türkiye-Afrika 3'üncü Ekonomi ve İş Forumu kapsamında Afrikalı mevkidaşlarıyla yaptıkları görüşmelerde ticari meseleleri ele alırken 3 bine yakın Türk ve Afrikalı iş insanının da bir araya geldiğini anlattı. Muş, forum vesilesiyle birçok alanda iş birlikleri için somut adımlar atıldığına işaret ederek, "Forum, Türkiye ile Afrika kıtası arasındaki 50 milyar dolarlık dış ticaret hedefine ulaşmamız konusunda önemli bir aşama olacaktır." değerlendirmesinde bulundu. İhracatın çok büyük bir kısmının gerçekleştirildiği ABD ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle ticari ilişkileri güçlendirme arzusunda olduklarını dile getiren Muş, şöyle konuştu: "Bu minvalde 10 ülkenin büyükelçileriyle yaşanan son hadisenin diplomatik kanalların işletilmesi sonucu uzlaşıyla çözülmesi fevkalade olumlu olmuştur. Türkiye'nin güçlü ekonomik ve ticari ilişkilere sahip olduğu bu 10 ülkenin büyükelçilerinin bundan sonra Türkiye'deki yargısal süreçlere etki anlamına gelecek söz ve davranışlardan kaçınacağına inanıyoruz. Türkiye, meselelerin çözümünde her zaman uzlaşı ve diyalogdan yanadır, bundan sonra da bu tavrını sürdürecektir."

GÜMRÜK BİRLİĞİ

 

Gümrük Birliği Anlaşması'nın güncellenmesi konusunda siyasi meselelerle ekonomik ve ticari meselelerin birbirinden ayrılması gerektiğini vurgulayan Muş, AB ülkeleriyle olan ilişkilerde her iki tarafın da karşılıklı çıkarının olduğunu bildirdi.

TÜRKİYE-ABD TİCARİ İLİŞKİLERİ

Muş, dün Roma'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı olumlu görüşmeyi de ekonomik ve ticari ilişkiler açısından önemsediklerini belirterek, "Bu görüşmede ortaya konulan ikili ticaret hacminin artırılması yönündeki ortak perspektif doğrultusunda her iki ülkenin de gerekli adımları atacağı kanaatindeyiz. Bu kapsamda biz Türkiye olarak ekonomik ve ticari ilişkilerde kazan-kazan politikamızı sürdürmekteyiz." ifadelerini kullandı. Hesaplarının her yılın bir öncekinden daha iyi olacağını gösterdiğine dikkati çeken Muş, şunları kaydetti: "Bizim hesabımız, 2021'de Türkiye ihracatının yıllık rekor kırmaya hazırlandığını göstermektedir. İhracatımızda ve ekonomimizde güzel gelişmeleri hep birlikte yaşayarak göreceğiz. Yeter ki ülkemize güvenelim ve felaket tellallarına itibar etmeyelim. Yeter ki üreten Türkiye vizyonumuzu daha da güçlü şekilde devam ettirelim."

 
TBB Erzurum çek verilerini paylaştı
 
KADES uygulaması büyük ilgi buldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TBB Erzurum çek verilerini paylaştı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL - Erzurum’da Eylül ayında 558 milyon 392 bin TL ...
Erzurum tarım sektöründe liderliğini koruyor
ERZURUM GAZETESİ -ÖZEL - Erzurum yatırıma yönelik tarımsal kredi kullanım ...
Erzurum toptan ticarette 2’inci sırada
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum Toptan Ticaret ve Komisyonculuk kredi ...
 
Erzurum sektörel kredi performansı açıklandı
ERZURUM GAZETESİ ÖZEL - Erzurum’da dönemsel kayıtta en yüksek değerde ...
'Türkiye arz sıkıntısı yaşamadan kışı atlatacak'
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tedarikçilerin sevkiyat ...
Tanrıver bölgesel ihracatı değerlendirdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Doğu Anadolu İhracatçılar ...
 
Erzurum Ekim ayı TÜFE’si açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - TÜİK Ekim 2021 dönemi Erzurum İstatistik Bölgesi ...
Erzurum FİNTÜRK-9 verileri açıklandı
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - BDDK, Finansal Türkiye Haritası (FİN-TÜRK) 2021 ...
Erzurum’dan ihracatta yüzde 56’lık artış
ERZURUM GAZETESİ - ÖZEL - Erzurum’da bu yılın Ekim ayında 4 milyon 117 ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva