Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Erzurum’da birinci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 40,22, ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 25,15, birinci doz aşı yaptıranlar toplamında 2’inci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 36,1, birinci ve ikinci doz aşı yaptıranların nüfus toplamındaki oranı ise yüzde 69,66 olarak kaydedildi.
BAKANLIK VERİLERİ
En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranları açıklandı. Erzurum’da aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 56,1 olarak bildirildi. Erzurum yüzde 66,1 olan Türkiye ortalamasının altında kaldı. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri bazında aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüksekliği kaydında 7’inci sırayı aldı.
ORANLAR
Doğu Anadolu Bölgesinde en az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranının en yüksek olduğu il Tunceli, en düşük oranda olduğu il ise Bitlis oldu. Bölge illerinde aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde ölçeğinde, Erzurum 56,1, Ağrı 51,5, Ardahan 68,4, Bingöl 46,2, Bitlis 41,1, Elazığ 54,8, Erzincan 63,2, Hakkari 66,7, Iğdır 49,3, Kars 59,4, Muş 43,5, Malatya 61,3, Tunceli 72,0, Van 55,9, Bayburt 52,2 olarak aktarıldı.
1 Ağustos Pazar günü yayımlanan Kırmızı, turuncu, sarı ve mavi kategorilerle ifade edilen toplam nüfus içinde aşı oranı haritasında Doğu Anadolu Bölgesinden 6 il kırmızı kategoride, Tunceli ve Ardahan sarı, Erzurum, Van, Malatya, Ardahan, Kars, Hakkari ve Erzincan illeri ise turuncu kategoride yer aldı.
AŞI OLAN KİŞİ SAYILARI
2 Ağustos Pazartesi günü itibariyle; Erzurum’da 528 bin 272 kişinin covid19 aşısı yaptırdığı bildirildi. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 305 bin 47, ikinci doz uygulanan kişi sayısı 190 bin 767 bin olmak üzere toplam 528 bin 272 kişi aşı oldu. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde aşı uygulaması yapılan kişi sayısı yüksekliği bakımından 3’üncü sırayı aldı.
BÖLGE İLLERİ
Verilere göre Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ilk ve ikinci doz toplamında, gerçekleştirilen aşılama sayısı şöyle: Erzurum 528 bin 272, Ardahan 90 bin 702, Kars 198 bin 558, Iğdır 109 bin 224, Ağrı 260 bin 309, Van 601 bin 27, Bitlis 141 bin 750, Hakkari 174 bin 887, Bingöl 148 bin 393, Tunceli 97 bin 517, Erzincan 219 bin 931, Elazığ 438 bin 763, Muş 167 bin 379, Malatya 664 bin 16.
Aşılamada ilk sırada Muğla var
Verilerde, aşılamada önde giden illere de yer verildi. Bakanlığın tablosuna göre yüzde 87,9 ile Türkiye'de en çok aşılamanın gerçekleştirildiği Muğla'yı Çanakkale, Kırklareli, Edirne, Balıkesir, Amasya, Eskişehir, Aydın, Tekirdağ ve İzmir takip etti.
En düşük aşılama Şanlıurfa’da
Bakanlığın tablosuna göre yüzde 39,7 ile Türkiye'de en az aşılamanın gerçekleştirildiği Şanlıurfa’nın ardından Mardin, Bitlis, Muş, Diyarbakır, Siirt, Batman, Bingöl, Gümüşhane ve Iğdır takip etti.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Vaka sayılarındaki yükselişi durduracak olan bizim göstereceğimiz irade ve tedbirlere uyumdur. Aşı olun, kalabalıklardan uzak durun” dedi.
BÖLGESEL VERİLER
KARADENİZ BÖLGESİ
Usta: “Şu anda günlük vaka sayımız 300’ün üzerinde"
Trabzon’da, günlük Korona virüs vaka sayılarının 300’ün üzerinde olduğu belirtilerek, hastanelerdeki yoğun bakım üniteleri, entübe sayıları ve servislerdeki yatak sayılarında hareketlenme olduğu kaydedildi.
Trabzon İl Sağlık Müdürü Hakan Usta, Trabzon’da aşı durumu Türkiye ortalamasının üzerinde olmasına rağmen il olarak istenilen oranda olmadıklarını ifade ederek özellikle 50 yaş altındakilerin aşılarını bir an önce yaptırmalarını önerdi.
Trabzon’da Korona virüs vakalarının günlük 300’ün üzerinde olduğunu belirten Usta, kurallara uyulmaması durumunda dördüncü dalga yaşanmasından endişe duyduklarını ifade ederek uyarılarda bulundu.
Aşıda Türkiye ortalamasının üzerindeyiz ancak istenilen oranda değiliz.
Aşı sıralamasında Türkiye ortalamasının üzerinde olduklarını ancak istenilen oranda olmadıklarını kaydeden Usta, “İlimizde aşı sayılarının düşük olması ve istenilen düzeyde olmaması nedeniyle vatandaşlarımızın biraz daha dikkatli olmaları hepimizin yararına. Özellikle sayın bakanımızın da söylediği gibi toplu alanlarda bulunulması ve maske mesafe kurallarına dikkat edilmemesi sürecin tekrar belki dördüncü dalga olarak yaşanmasına yol açacak. Bu anlamda dikkat edilmesini özellikle istirham ediyoruz. Aşı durumu Türkiye ortalamasının üzerinde olmakla birlikte ağır gidiyoruz. Özellikle belli yaş gruplarında 50 yaşın altındakiler yaş gruplarında bunun biraz daha yoğun bir şekilde yapılmasını bekliyoruz. Bu anlamda şu anda yüzde 66,5-67’e yakın bir rakamdayız Türkiye ortalamasının üzerindeyiz. Ancak istenilen oranda değiliz. Biz mavi olması gereken bir iliz. Mavi olması içinde yapılması gereken şey belli. Aşıya yoğun bir ilgi, talep bekliyoruz. Aşılarla ilgili şöyle bir durum var; yurt dışı fabrika üretimi ile alakalı dolayısıyla Türkiye’ye gelişiyle alakalı biraz gecikmeler yaşanıyor. Dolayısıyla elimizdeki aşıyı özellikle Biontech aşısını şu anda randevulu olanlara vurabiliyoruz. Randevusuz yapmamaya gayret ediyoruz randevuluları geri çevirmemek adına. Bir kısım illerimizde geri çevirmeler başladı. İnşallah bu hafta içerisinde bu giderilmiş olacak. Sinovac aşısı elimizde yeterince bolca var. Bunun yapılması için de bir engel de yok. İnsanlara şunu söylüyoruz; siz aşı takviminize uyun şekilde aşı programınızı tamamlayın. Bu aşı programını tamamlayacak olan aşının cinsinin pek önemi olmadığını söylüyoruz. Biontech de olabilir Sinovac da olabilir. Aşı takviminiz size hangisini ön görüyorsa ve hangisine hızlıca ulaşabiliyorsanız o aşıyı yapılın diye bekliyoruz” dedi.
Fındık ayı dolayısıyla hareketlenme var
Fındık ayı dolayısıyla hareketlenmenin yaşandığına dikkat çeken Usta, “Özellikle bölgesel anlamda baktığımız zaman Araklı’dan başlayarak daha doğu ilçelerimizde ciddi bir şekilde hareketliliği görüyoruz. Ona bağlı olarak ta vaka sayılarımızdaki artışları da görüyoruz. Şimdi aynı şekilde fındıkta da hareketlilik daha da artacak ve insanların bir şekilde etkileşimi daha fazla olacaktır. Biz şunu net görüyoruz; bir kere aşısını tamamlamış olan kişiler, iki aşı vuruldum yine Covid oldum diyebilirler bu gayet normal. Çünkü aşı yüzde yüz korumuyor. Aynı zamanda koruyuculuğu sizde başlayacak olsa bile sizin aşı programını tamamlamış olmanız gerekiyor. İkinci aşıyı yapıldıktan sonra 15 gününüzün geçmesi gerekiyor etkinliğin başlaması için. Ya da ikinci aşıdan sonra üç ay geçmişse üçüncü doz aşınızı yaptırmanız gerekiyor, aşının cinsine göre. Bunlar olmadıktan sonra aşı programınız tamamlanmış olmuyor. Dolayısıyla sizde koruyuculuk başlamış olsa bile sizin aşınız tam olmadığı için yine aşı yapılmış sayılmıyorsunuz. Dolayısıyla bu da hastalıklara yol açabiliyor” diye konuştu.
Şu an günlük vaka sayısının 300’ün üzerinde olduğuna dikkat çeken Usta, “Şu an yoğun bakımlarda maalesef bir hareketlenmemiz var. Servislerde de yatak doluluklarında bir hareketlenmemiz var. Entübe sayılarımızda da yine aynı şekilde bir hareketlenme var. Bu baktığımızda daha çok aşı takvimi tamamlamamış veya aşı olmamış kişilerde yüzde 90 oranında oluyor. Bunu terse çevirebilmemiz gerekiyor. İnsanların çoğu aşılı olursa, yaptırabilirsek oradaki yüzde 90 koruyuculuğu aldığımız zaman ciddi bir şekilde hastaneye düşüşleri azaltacağız diye düşünüyoruz. Şu anda günlük vaka sayımız 300’ün üzerinde çıkıyor. Yukarıya doğru artış trendinde bu dolayısıyla bunu terse çeviremezsek nerede duracağını da bilemediğimiz için ciddi bir sıkıntı tekrar bize bekliyor olabilir” dedi.
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Adıyaman Kahta Kaymakamı Abdil Koç, son günlerde tekrar artmaya başlayan korona virüs vaka sayıları sebebiyle vatandaşları aşı yaptırmaları konusunda uyardı.
Kahta’da son günlerde korona virüs vaka sayılarının tekrar artmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Kahta Kaymakamı Abdil Koç, aşının önemine dikkat çekerek, vatandaşları aşı yaptırmaları konusunda uyardı.
Tüm vatandaşların mutlaka aşı yaptırmaları gerektiğini ifade eden Kaymakam Koç, “Kahta’da vaka sayısı günlük bir seviyelerine düşmüşken şu an 10 civarında olmuş. Dikkat etmediğimiz takdirde 15-20 gün içerisinde bu tekrar zirve yapabilir. Bundan kurtulmanın tek yolu aşı yaptırmaktır. Aşıdan korkmayın. Aşı devletin kontrolünde yapılmaktadır. Uzmanlardan edindiğimiz bilgilere göre şu anda bu hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 90’ı aşı yaptırmayanlar. Geri kalan yüzde 10’luk kısım da aşı yapanlar ve bunlar da hafif şekilde normal gribe yakalanmış gibi ayakta bu hastalığı atlatmaktalar. Bu yüzden devletin bir kaymakamı olarak sizlere tavsiyem bir an evvel aşı yaptırmayanların derhal aşı yaptırmalarıdır. Çevrenizde, ailenizde aşı olamayanlar varsa onları aşı yaptırmaları konusunda uyarın. Bir de kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte yasak olmasına rağmen maske takmayanlar var, tokalaşmaların ve selamlaşırken yanak yanağa öpüşmelerin tekrar başladığını görüyoruz. Sizlere tavsiyem maske takmanız ve yakın mesafeden kesinlikle kaçınmanızdır. Bu hastalığı kesinlikle hafife almayın. Bu hastalıktan kurtulmamızın tek çaresi de aşıdır. Diğer türlü ne olur, okullar tekrar kapanır, hafta sonu ve akşam kısıtlamaları tekrar başlar. Hatta tam kapanma bile olabilir. O yüzden üzerimize sorumluluğu alalım ve mutlaka aşı yaptıralım” diye konuştu.
SİİRT BELEDİYESİ DEZENFEKTE VE STERİLİZASYON ÇALIŞMALARINI ARTTIRDI
Siirt Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, kentte son günlerde artış gösteren Korona virüs vaka sayısındaki artış nedeniyle dezenfekte ve sterilizasyon çalışmalarını arttırdı.
Siirt Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, korona virüs salgınına karşı alınan önlemler kapsamında özellikle vatandaşların yoğun olduğu risk bölgelerinde arttırılan dezenfekte çalışmaları kapsamında, sosyal yaşam alanları, kamu kuruluşları, ibadethaneler, toplu taşıma araçları duraklar, banklar, çarşılar, cadde ve sokaklar ile oyun parkları gibi insan yoğunluğunun olduğu risk bölgelerinde dezenfekte ve sterilizasyon çalışmaları yoğunlaştırıldı.
Alınan tedbirler kapsamında, vatandaşların virüslerden olabildiğince uzak tutulması için sürdürülen dezenfekte çalışmaları belirlenen program dahilinde hız kesmeden periyodik olarak devam edeceği öğrenilirken, vatandaşların maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymaları ve aşılarını yapmaları, Covid-19 salgınıyla mücadelede, en büyük gücün aşı olduğunu unutmamaları gerektiği duyuruldu.
SİLVAN'DA TEKSTİL ATÖLYESİNDE ÇALIŞANLARA COVİD-19 AŞISI YAPILDI
Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde tekstil atölyesinde çalışan 250 kişiye, Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fesih Uyan ile sağlık ekiplerince yeni tip korona virüse (Covid-19) karşı aşı uygulandı.
Korona virüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda Sağlık Bakanlığınca belirlenen "Covid-19 Aşısı Ulusal Uygulama Stratejisi" kapsamında aşılama süreci, yeni yaş ve gruplarının sisteme tanımlanmasıyla devam ediyor.
Bu kapsamda, Silvan ilçesindeki tekstil atölyelerine giden Silvan Dr. Yusuf Azizoğlu Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Fesih Uyan ve sağlık ekipleri, tekstil atölyesinde çalışan 250 kişinin Covid-19 aşısını yaptı.
Aşılama sürecinin salgının en önemli aşaması olduğunu belirten Uyan, "Aşılama sürecinin salgının en önemli aşamasıdır. Bu anlamda Silvan’ın büyük işletmelerinden biri olan ve bölgemizde yaklaşık 250 kişiye istihdam sağlayan tekstil fabrikasının çalışanlarına aşının pandemiye karşı etkinliği ve pandemi ile mücadeledeki rolü anlatılarak aşı olmaları konusunda bilimsel gerçekler doğrultusunda önerilerde bulunup kafalarındaki sorular cevaplandırıldı. Başta İşletme sahibi Ali Önür bey ardından Çalışanların tamamına yakını aşılandı. Pandemi ile mücadelemiz henüz bitmemiş olup tüm vatandaşlarımızı Pandemiye karşı en büyük silahımız olan aşılanmaya davet ediyorum" dedi.
İlk doz aşısını olan Ali Önür ise, "Bu uygulama bizler için güzel oldu. Daha rahat çalışacağız. Aşı olmayı bekliyorduk. Sağlık çalışanlarımız gelerek aşımızı yaptı. Hepsine teşekkür ederiz" dedi.
İÇANADOLU BÖLGESİ
Nevşehir Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Dipici, korona virüs ile mücadele kapsamında aşı olmayan işçileri fırınlarda çalıştırmayacaklarını açıkladı.
Korona virüs ile mücadele kapsamında tüm Türkiye’de aşı seferberliği yapılırken Nevşehir Fırıncılar Odası da aşı olmayan işçilerin fırınlarda çalıştırılmayacağını açıkladı. Fırıncılar Odası Başkanı Mustafa Dipici açıklamasında, “Fırın, pastane, unlu mamuller üreten işyerlerinde aşısız işçi çalıştıranlara çok ağır ceza keseceğiz Odamız üyelerini uyarıyor, aşısı olmayan işçileri aşı olun. Denetimlere başlıyoruz. Aşı olmayan işçilerimizi çalıştırmayacağız. Halkımız rahat olsun" dedi.
KORONA VİRÜS VAKA SAYILARI ARTTI, VALİ UYARDI
Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, il genelinde vaka sayılarının artmaya başladığını belirterek, vatandaşları uyardı.
Tekrar yeni kısıtlamalara gitmemek için herkesin aşı olması gerektiğine dikkat çeken Vali Şimşek: “Niğde’de son günlerde günlük vaka sayısı 100’e çıktı. Entübe ve yoğun bakım sayıları artıyor. Vatandaşlarımız rehavete kapılmadan, maske, mesafe ve hijyene önem vermelidir. Tekrar yeni kısıtlamalara gitmemek için herkesin aşı olması gerekmektedir” dedi.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Bitlis’in Tatvan ilçesinde düşük seviyede olan aşılama oranının gençler arasında artırılması için Tatvan Belediyesi Gençlik Meclisi üyeleri tarafından hediye çekilişi yapıldı.
Aşılama oranı düşük illerden biri olan Bitlis'te aşılamaya dikkat çekmek ve aşıyı teşvik etmek amacıyla Tatvan Belediyesi Gençlik Meclisi üyeleri tarafından kampanya yapıldı. Etkinliğe katılan yüzlerce genç, kurulan stantta aşılarını yaptırdı. Tatvan Yaşam AVM'de, Tatvan İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından kurulan aşı standında 15.00 ile 17.00 arasında aşı olan gençler, etkinliğin bitmesiyle çekilişe katıldı. Çekiliş sonucunda kazanan 2 kişiye bisikletleri hediye edildi.
Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani, Tatvan’ın pandemiyle mücadelede ortaya koyduğu performansı aşılamada gösteremediğini belirterek, “Aşılama 65 yaşın altına, diğer yaş gruplarına geçtikçe düştüğünü gördük. Özellikle 18-25 yaş arasındaki aşılamada maalesef istenilen seviyeye bugüne kadar ulaşamadık. 18 yaş üstündeki bütün Tatvanlı kardeşlerimize bir kez daha çağrımızı yeniliyoruz, hep birlikte sorumlu davranalım, aşılarımızı yapalım ve bunun sebep olduğu toplumsal ve sosyal maliyetin önüne de hep birlikte geçelim" dedi.
MALATYA’DA AŞI ÇAĞRISI
AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, esnaf gezisinde yaptığı açıklamada, “Pandemiden sonra, o kapanmadan sonra ki esnafımızın durumunu gayet iyi gördüm” dedi.
AK Parti Malatya Milletvekili Hakan Kahtalı, beraberinde Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, AK Parti Malatya İl Başkan Yardımcısı İbrahim Karaman, AK Parti Battalgazi İlçe Başkanı Basri Kahveci ve parti üyeleri ile birlikte esnafları ziyaret etti. Kahtalı, Malatya Kuyumcular Çarşısı, Söğütlü Cami çevresini ve Bakırcılar Çarşısı'ndaki esnafları ziyaret ederek, istişarelerde bulundu.
“Covid-19’un bitmesi için herkesin aşı olması gerekiyor”
Esnaf ziyaretinde konuşan Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder, esnafların durumunu görmek için ziyaretlerde bulunduklarını belirterek, “Kent merkezinde esnaflarımızı ziyaret ediyoruz. Kurban Bayramı’ndan sonra, korona virüs pandemisinin yoğun döneminden sonra kuralların biraz daha hafiflediği bir dönemdeyiz. Esnaflarımızın durumun nasıl olduğunu, hasbihal etme noktasında esnaflarımız ziyaret ederek istişarelerde bulunuyoruz” ifadelerini kullandı.
Güder, “Esnaflarımızla yapmış olduğumuz görüşmelerde, pandeminin azalmasından ve kısıtlamaların büyük oranda kalkmasından sonra az da olsa hayat normale döndüğünü müşterilerinin olduğunu bizlere ifade ettiler. İnşallah bundan sonra ki süreçte de sürekli Sağlık Bakanımızın Dr. Fahrettin Koca ‘nın ifade ettiği üzerinde durduğu vatandaşlarımızın aşısını olması lazım. Eylül ayında okullar açılacak. Yüz yüze eğitimin başlaya bilmesi için ve ticaretin normalleşmesi için herkesin aşı olması gerekiyor” dedi.