KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Gazze'de can kaybı 44 bin 249’a yükseldi
Gazze'de can kaybı 44 bin 249’a yükseldi
Yılmaz 2025 yılı turizm hedeflerini açıkladı
Yılmaz 2025 yılı turizm hedeflerini açıkladı
Yerlikaya: 'Hepsinin ensesindeyiz'
Yerlikaya: 'Hepsinin ensesindeyiz'
Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş devam edecek
Şimşek: Enflasyonda kalıcı düşüş devam edecek
Kurtulmuş: ‘Filistin Türkiye için milli mesele’
Kurtulmuş: ‘Filistin Türkiye için milli mesele’
HABERLER>EKONOMÄ°
3 Temmuz 2021 Cumartesi - 09:53

Erzurum’dan 6 ayda 16.3 milyonluk ihracat

DOSİAD - . Erzurum’da bu yılın Haziran ayında 2 milyon 765 bin dolar; yılın Ocak – Haziran ayları kapsamında ise 16 milyon 361bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İlden yapılan ihracat mayıs ayına göre yüzde 42.74 oranında artış gösterdi.

Erzurum’dan 6 ayda 16.3 milyonluk ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Haziran ayı ihracat verilerini açıkladı. Erzurum’da bu yılın Haziran ayında 2 milyon 765 bin dolar; yılın Ocak – Haziran ayları kapsamında ise 16 milyon 361bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi. İlden yapılan ihracat mayıs ayına göre yüzde 42.74 oranında artış gösterdi

ERZURUM 6 AYLIK SÜREÇ

Erzurum’da bu yılın ilk 6 ayı düzeyinde en yüksek değerde ihracatın yapıldığı dönem 4.2 milyon dolarla Mart ayı oldu. Verilere göre ilden, ocak ayında 2 milyon 585 bin dolar, şubat ayında 2 milyon 53 bin dolar, mart ayında 4 milyon 206 bin dolar, nisanda 2 milyon 813 bin, mayısta 1 milyon 937 bin dolar, haziranda 2 milyon 765 bin dolarlık ihracat yapıldı.

HAZİRAN AYI VERİLERİ VE ERZURUM

TİM verilerinde; Haziran 2021 döneminde Erzurum’dan 2 milyon 765 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 4 milyon 898 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 17 milyon 794 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 75 milyon 437 milyon değerinde ihracat kaydedildiği bildirildi.

OCAK – HAZİRAN DÖNEMİ VE ERZURUM

Bu yılın Ocak – Haziran aylarını kapsayan 6 aylık bölümünde Erzurum’dan 16 milyon 361 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 29 milyon 271 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 93 milyon 762 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 484 milyon 144 milyon değerinde ihracat yapıldı.

ERZURUM’UN HAZİRAN AYI PAYI

DOSİAD tarafından TİM verileri üzerinden yapılan değerlendirmede, yılın Haziran döneminde Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 56,45, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 15,53, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 3,66 olarak hesaplandı.

ERZURUM’UN 6 AYLIK PAYI

DOSİAD analizleri bazında, bu yılın Ocak – Haziran aylarını içeren 6 aylık kesitte Erzurum’dan yapılan ihracat değeri, KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 55,89, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 17,44, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 3,37’lik pay oluşturdu.

BÖLGE İLLERİ İHRACAT RAKAMLARI

TİM verilerine göre Ocak – Haziran döneminde Elazığ’dan 165.2 milyon, Malatya’dan 169,8 milyon, Iğdır’dan 44,1 milyon, Van’dan 28,9 milyon, Hakkari’den 20,4 milyon, Ağrı’dan 17,7 milyon, Erzurum’dan 16,3 milyon, Erzincan’dan 12,8 milyon, Bitlis’ten 3,3 milyon, Ardahan’dan 2,2 milyon, Bingöl’den 1.6 milyon, Muş’tan 757,0 bin, Kars’tan 428,8 bin, Tunceli’den 183.4 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi.

ERZURUM VE BÖLGELER İHRACAT ARTIŞ ORANI

Erzurum aylık ihracat değeri artışı bazında Bölgesel ortalamaları geride bıraktı. Haziran ayında Mayıs ayına göre ihracat değeri Erzurum’da yüzde 42.74, KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 34.44, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 28.60, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 12.05 oranında artış kaydetti.

TÜRKİYE İHRACATTA AYLIK, ÇEYREKLİK VE ALTI AYLIK BAZDA REKOR KIRDI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bu yıl ihracatta aylık, çeyreklik ve altı aylık bazda Cumhuriyet tarihinin rekorunun kırıldığını belirterek, “Haziran ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 47 artışla 19,8 milyar dolara yükselmiştir. İlk altı ayda ihracatımızı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 artışla 105 milyar dolar seviyesine taşımış durumdayız. Söz konusu değerler, hem aylık hem çeyreklik hem de altı aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarıdır” dedi.

BAKAN MUŞ’TAN BASIN AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Bakanlık binasında haziran ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin basın açıklama yaptı. Basın toplantısına Bakan Muş’un yanı sıra Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de katıldı. Pandeminin dünyada sosyal hayattan iş dünyasına kadar birçok hususu geri döndürülemez bir şekilde değiştirmeye devam ettiğini belirten Bakan Muş, sektörlerdeki dijitalleşme temelli büyümenin devam etmesinin küresel tedarik zincirlerinde ortaya çıkan kırılganlığın sorgulanmasının, tüketici tercihlerinde toplum sağlığı ve iklim değişikliği gibi hassasiyetlerin artması gibi dönüşümlerin kaçınılmaz olduğunu aktardı. Bakan Muş, bu yılın ilk beş ayında ihracatta sergilenen performansın haziran ayında artarak devam ettiğini belirterek, “Haziran ayı ihracatımız geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 47 artışla 19,8 milyar dolara yükselmiştir. İlk altı ayda ihracatımızı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 40 artışla 105 milyar dolar seviyesine taşımış durumdayız. Söz konusu değerler, hem aylık hem çeyreklik hem de altı aylık bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlarıdır” diye konuştu.

Bakan Muş, son 12 aylık ihracat değerinin 199 milyar 567 milyon dolar ile bugüne kadar gerçekleşen en yüksek 12 aylık ihracat olduğunu vurguladı. Bakan Muş, normalleşme adımlarının ardından Orta Vadeli Program’da yer alan 2022 hedefi 198 milyarın da aşılıp, ihracatı 200 milyar doların çok daha ötesine taşıyacaklarına inandıklarını kaydetti.

İTHALAT BU YILIN İLK YARISINDA 27,5 ARTIŞ GÖSTERDİ

İthalatın yılın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 27,5 artarak 126,1 milyar dolar olarak gerçekleştiğini dile getiren Bakan Muş, “Ayrıca bu dönemde gerçekleşen 231,1 milyar dolar değerindeki dış ticaret hacmi ile en yüksek 6 aylık dış ticaret hacmi rakamına da ulaşılmıştır” dedi.

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI HAZİRANDA 4,8 ARTTI

İhracatın ithalatı karşılama oranının haziran ayında 2020 yılına göre 4,8 puan artışla yüzde 87,3’e yükseldiğini belirten Bakan Muş, “Ocak-haziran döneminde ise ihracatın ithalatı karşılama oranı, geçtiğimiz yıla göre 7,3 puan artışla yüzde 83,2’ye yükselmiştir” diye konuştu.

DIŞ TİCARET AÇIĞI YÜZDE 11,4 AZALDI

Bakan Muş, dış ticaret açığının bu yılın ilk yarısında 2020 yılına göre yüzde 11,4 azalarak 21,2 milyar dolara gerilediğini ifade etti. İhracat tutarı kadar ihracata yönelen firma sayısındaki artışın da ihracatın tabana yayılması açısından sevindirici olduğuna vurgu yapan Bakan Muş, “Bu yılın ilk yarısında ihracat yapan firma sayısı yüzde 12 artışla 76 bin 189 olmuştur” dedi.

Bakan Muş, yılın ilk yarısında Avrupa Birliği ülkelerine yapılan ihracatın geçen yıla göre yüzde 42 artışla 44 milyar dolar olarak kaydedilirken, söz konusu ülkelere yapılan ihracatın toplam ihracatın yüzde 42’sini oluşturduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çağrısı doğrultusunda ikili ticaretlerde Türk Lirası'nın payını arttırmaya devam ettiklerini aktaran Bakan Muş, “2021 yılının haziran ayında Türk Lirası ile yapmış olduğumuz dış ticaretin toplamı 15 buçuk milyar TL olarak gerçekleşmiş olup, bunun 6 milyar TL’lik kısmı ihracat, 9 buçuk milyar TL’lik kısmı ithalat olmuştur” değerlendirmesini yaptı.

MUŞ: “AB VE ÜYE ÜLKELER NEZDİNDE GİRİŞİMLERİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ”

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Gümrük Birliği'nin güncellenmesine ilişkin, “İlerleme kaydedebilmek ve nitelikli sonuçlara ulaşabilmek için AB tarafının çabalarımıza karşılık vermesi önem arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, Bakanlık binasında düzenlenen “Haziran Ayı Dış Ticaret Rakamları Basın Açıklaması” toplantısına katıldı. Toplantıya Bakan Muş’un yanı sıra Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle de katıldı. Bakan Muş konuşmasında, Avrupa Birliği’nin en önemli ticaret ortağı olduğunu belirterek kendileri için önemli bir çıpa olmaya devam edeceğine dikkati çekti.

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen AB Liderler Zirvesi Sonuç Bildirisi’nde, Gümrük Birliği’nin güncellenmesine ilişkin AB komisyonuna yetki verilmesine dair teknik çalışmaların başlatılması hususunda çağrıda bulunulduğunu hatırlatan Bakan Muş, “Bu noktada, daha ileri adımların hızlıca atılması gerektiğini vurgulayarak, AB üyeliğinin ülkemiz için stratejik bir hedef olduğunu özellikle ifade etmek istiyorum. Bu husustaki kararlı tutumumuza paralel şekilde; Ticaret Bakanlığı olarak bizler de, Türkiye ve Avrupa Birliği arasında Gümrük Birliği’nin güncellenmesi başta olmak üzere, AB ile ekonomik ilişkilerimizi daha da güçlendirmek için var gücümüz ile çalışıyoruz, çalışmaya da devam edeceğiz” diye konuştu.

AB Liderler Zirvesi öncesinde Çekya, Macaristan ve Polonyalı muhatapları ile bir araya geldiklerini, ayrıca İtalyan, Alman, Fransız ve İspanyol mevkidaşları ile telefon ve video konferans görüşmeleri yaptıklarını hatırlatarak, “Bu görüşmelerde ayrıca, Türkiye-AB ilişkilerinin tüm boyutları için pozitif bir gündemin hayata geçirilmesinin öneminin altını çizdim” dedi.

“(AB) Kıbrıs Türklerine yönelik olumsuz tutumundan vazgeçmesi en büyük temennimizdir”

“Buradan bir kez daha çağrıda bulunmak istiyorum” diyen Bakan Muş, “AB’nin Gümrük Birliği’nin güncellenmesi konusunda ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hak ve menfaatleri ile Kıbrıs Türklerine yönelik olumsuz tutumundan vazgeçmesi en büyük temennimizdir” ifadelerine yer verdi.

İlerleme kaydedebilmek ve nitelikli sonuçlara ulaşabilmek için AB tarafının çabalarına karşılık vermesinin önem arz ettiğinin altını çizen Bakan Muş, “Bunun için AB Liderler Zirvesi akabinde de Avrupalı muhataplarımızla temaslarımıza hız kesmeden devam ediyoruz” değerlendirmesini yaptı.

“AB ve üye ülkeler nezdinde girişimlerimizi sürdürüyoruz”

AB’nin ilerleyen yıllarda izleyeceği politikaların merkezinde yer alacak “Avrupa Yeşil Mutabakatı”nın önemli yer tuttuğunu vurgulayan Bakan Muş, şöyle devam etti:

“Bu amaçla devlet olarak ‘Sınırda Karbon Düzenlemesi’ başta olmak üzere, Yeşil Mutabakat ile hayata geçirilecek uygulamaların Türkiye ile AB arasında korumacı politikalara dönüşmemesi; ve bu alanda AB’nin yeşil dönüşüme yönelik fonlarına erişim başta olmak üzere, AB ve üye ülkeler nezdinde girişimlerimizi sürdürüyoruz. Bu noktada en büyük beklentimiz, özel sektörümüzün dijital ve yeşil dönüşüm konusunda proaktif bir anlayışla hareket etmeyi bir ilke haline getirmesidir”.

GÜLLE: "KADINLARIMIZ KATMA DEĞERLİ İHRACATA KATKI SAĞLIYOR"

Kadın girişimcilerin iş hayatına entegrasyonunun sağlanması amacıyla TİM bünyesinde oluşturulan TİM Kadın Konseyi çalışmalarına devam ediyor. TİM Başkanı İsmail Gülle “Protokol, iş dünyasında kadınlarımızın gücünü artıracak" dedi.

61 ihracatçı birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ‘Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye’ hedefine ulaşmak için çalışmalarına devam ediyor. İş dünyasında temsil edilen kadın sayısının artması, kadın girişimcilerin iş hayatına entegrasyonunun sağlanması amacıyla TİM bünyesinde oluşturulan TİM Kadın Konseyi, MÜSİAD Kadın Komitesi ile ikili ilişkileri geliştirmek için iş birliğine gitti. Ortak çalışma alanlarında ve çalışanlar arasında ortaklık ilişkilerin geliştirilmesini amaçlayan iş birliği protokolü, TİM Kadın Konseyi Başkan Yardımcısı Melisa Tokgöz Mutlu ile MÜSİAD Kadın Komitesi Başkanı Müge Öz tarafından imzalandı.

İş birliğiyle ilgili konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle “Protokol, iş dünyasında kadınlarımızın gücünü artıracak. TİM Kadın Konseyi ve MÜSİAD Kadın Komitesi üyelerimizin her biri firmalarında önemli işlere imza atıyor; Türkiye markasının gelişimine, katma değerli ihracata katkı sağlıyor” dedi.

"TÜRKİYE MARKASININ GELİŞİMİNE KATKI SAĞLIYORLAR"

İmza töreninde konuşan TİM Başkanı İsmail Gülle, yapılan protokolün iş dünyasında kadınların gücünün artırılmasına önemli bir katkı sağlayacağını vurguladı. TİM olarak kadın ihracatçı ve girişimci sayısını artırmak amacıyla Meclis bünyesinde, 2018 yılında, TİM Kadın Konseyi’ni kurduklarını hatırlatan Gülle “Konsey, çok kısa bir süre içerisinde, TİM Women Export Talks’lardan fiziki ve sanal ticaret heyetlerine, İhracatta Sıfır Atık Projesi’nden TİM Kadın Sürdürülebilirlik Raporu’na kadar pek çok önemli projeye imza attı. Bugün aramızda bulunan TİM Kadın Konseyi ve MÜSİAD Kadın Komitesi üyelerimizin her biri firmalarında önemli işlere imza atıyor; Türkiye markasının gelişimine, katma değerli ihracata katkı sağlıyor” diye konuştu.

“GİRİŞİMCİLERE SAĞLADIĞIMIZ DESTEKLERİ ARTIRMALIYIZ”

Ülkemizdeki kadın girişimcilerin durumuna dikkat çeken Gülle, "2020 verilerine göre; Türkiye’de kurucusu veya ortağı kadın olan ‘startup’ların oranı yalnızca yüzde 14. Söz konusu ‘startup’ların aldıkları yatırım oranı ise 43 milyon dolar ile toplam yatırımların yüzde 30’u seviyesinde. İlk 10 yatırım içerisinde TİM-TEB Girişim Evi’nden 3 kadın girişimcimiz de yer alıyor. En az bir kadın ortağı olan girişim sermayesi firma oranı Türkiye’de yüzde 22 iken, bu oran ABD’de yüzde 35... Rakamlar açık bir şekilde gösteriyor ki, kadın girişimci sayımızı ve girişimcilere sağladığımız tüm destekleri artırmamız gerekiyor. Bu anlamda, önemli bir adım atıyoruz. Çalışma alanlarımızda ve çalışanlarımız arasında ortak hareket kabiliyetimizin ve karşılıklı iş birliği ilişkilerinin geliştirilmesini sağlamak amacıyla bu protokolü imzalıyoruz’’ açıklamalarında bulundu.

Protokol neleri kapsıyor?

Protokolle birlikte, iş birliği projeleri kapsamında gerçekleşecek yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerinde iki kuruluşun birbirine destek sağlayacağını dile getiren Gülle “İki kuruluş, yurt dışında gerçekleşen etkinlikler çerçevesinde, pazar araştırmaları, ticari fuar ve sergilerle ticari heyet organizasyonlarında üyelerine duyurular yapacak; katılımlarını teşvik edecek. Bununla birlikte eğitimler, seminerler, Ortak Avrupa Birliği projeleri, ticari heyet ziyaretleri ve ikili görüşmeler konularında anlamlı bir iş birliği kültürü geliştirecek” ifadelerini kullandı.

TİM BAŞKANI GÜLLE: 200 MİLYAR DOLAR SINIRINA DAYANDIK

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), haziran ayı ve yılın ilk yarısına ait ihracat rakamlarını açıkladı. Türk bayrağını 226 ülke ve bölgede dalgalandıran ihracatçı, haziran ayında, ikinci çeyrekte, yılın ilk yarısında ve son 12 ayda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamlarına imza atarak tarih yazdı. Haziranda Türkiye'nin ihracatı, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 47 artışla, 19 milyar 773 milyon dolara ulaştı. İhracat ailesi, geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine göre 2021 yılı ikinci çeyreğinde ise yüzde 70 artışla, 55 milyar 38 milyon dolar; yılın ilk yarısında yüzde 40 artışla, 104 milyar 982 milyon dolar; son 12 ayda 199 milyar 567 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek tarihi rekorlar kırdı.

Haziranda 9 sektör, tarihinin en yüksek aylık ihracatını yaptı. 175 ülkeye ihracat artarken, aralarında ABD, İtalya, Meksika ve Kanada'nın da bulunduğu, 19 ülkede, aylık ihracat rekoru kırıldı. 70 il; ihracatını artırırken, İstanbul, İzmir, Gaziantep, Denizli, Adana'nın da aralarında olduğu 13 il tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. 181 ülkeye toplam yüzde 53 artışla 6,17 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat yapıldı. 1684 firma, ilk kez ihracat yaparken, yılbaşından bu yana ilk defa ihracata katılan firma sayısı ise 9 bin 327'ye ulaştı. Bu firmalar toplamda 422 milyon dolarlık ihracat yaptı. Haziran ayı, birim ihracat değeri için de önemli bir eşik olarak tarihe geçerek, 1,1 dolar seviyesinden  1,3 dolara ulaştı. Yılın ilk yarısının, lider sektörü ise 14,4 milyar dolarlık ihracatla Otomotiv oldu.

TİM Başkanı İsmail Gülle, "Haziran rakamı, ihracatımızda bir dönüm noktası olma niteliğindedir. İhracatımız, aylık, çeyreklik, 6 aylık ve yıllık ihracat rekorlarını kırarak son 12 ayda 200 milyar dolar sınırına dayandı. İnşallah önümüzdeki ay, bu sınırı da aşacağız ve

2021 yıllık ihracat hedefinin de üzerine çıkarak  'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefimize bir adım daha yaklaşacağız. Yıl sonunda ülkemiz, büyüme oranıyla, üretim, istihdam ve ihracatta yeni bir döneme başlayan; küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümü iyi okuyarak, karşısına çıkan tüm fırsatları değerlendirmiş bir ülke olacaktır” dedi.

Türkiye'nin ekonomi ve ticaret diplomasisinin saha neferleri olan ihracat ailesi, pandemi nedeniyle küresel ticarette yaşanan talep daralmasına rağmen, haziran ayında, ikinci çeyrekte, yılın ikinci yarısı ve son 12 ayda tüm zamanların ihracat rekorlarını kırarak tarihe geçti. 61 İhracatçı Birliği, 27 sektör ile 100 bin ihracatçının tek çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla haziran ayı ve yılın ilk yarısına ait geçici dış ticaret verilerini, Ankara'da düzenlediği toplantıyla açıkladı.

Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre haziran ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına göre, yüzde 47 artışla, 19 milyar 773 milyon dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihin en yüksek aylık ihracatı oldu. İhracat ailesi, haziran dışında, geçtiğimiz yılın aynı dönemlerine göre ikinci çeyrekte  yüzde 70 artışla, 55 milyar 38 milyon dolar; yılın ilk yarısında yüzde 40 artışla, 104 milyar 982 milyon dolar; son 12 ayda 199 milyar 567 milyon dolarla da tüm zamanların ihracat rekoruna imza attı.

“İHRACATÇILARIMIZ DA AŞILAMADA ÖNCELİKLİ GRUPLAR ARASINDA YER ALDI”

Haziran ayı  ihracat rakamlarını değinmeden önce, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı normalleşme döneminin Türkiye ve ülke ihracatına hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunan TİM Başkanı İsmail Gülle, “Aşılama konusunda,

ihracat ailemizin dünyanın birçok noktasıyla  doğrudan teması olması nedeniyle risk altında olduğunu geçtiğimiz ay Sayın Bakanım Mehmet Muş'a iletmiştik.Sağ olsunlar, hızlı bir şekilde ihracatçılarımız da aşılamada öncelikli gruplar arasında yer aldı ve bu risk ortadan kaldırıldı.

İhracata ve ihracatçıya desteklerinden ötürü,  başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere

Sayın Bakanımıza ve tüm hükümetimize şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.

“200 MİLYAR DOLAR SINIRINA DAYANDIK; ÖNÜMÜZDEKİ AY, BU SINIRI DA AŞACAĞIZ”

Haziran ayına ait ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “İhracatta rekorla kapattığımız ilk 5 ayın ardından,  ihracat ailesi haziranda da, tarihi bir performans göstererek rekora ulaştı. Haziran ayı ihracat rakamı, sıradan bir rakam olmanın ötesinde; ihracatımızda bir dönüm noktası olma niteliğindedir. Haziranda ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, yüzde 47 artışla, 19 milyar 773 milyon dolara yükseldi. 2021 yılı ikinci çeyreğinde ihracatımız yüzde 70 artışla, 55 milyar 38 milyon dolar; yılın ilk 6 ayında ihracatımız, yüzde 40 artışla 104 milyar 982 milyon dolar oldu. Son 12 ayda ise 199 milyar 567 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, yıllık ihracat hedefimizi şimdiden aştık” ifadelerini kullandı.

Gülle, şöyle devam etti:“Bugün açıkladığımız rakamla beraber ihracatımız, aylık, çeyreklik, 6 aylık ve yıllık ihracat rekorlarını kırarak son 12 ayda 200 milyar dolar sınırına dayandı. İnşallah önümüzdeki ay, bu sınırı da aşacağız. 200 milyar dolar, uzun bir süredir hayalini kurduğumuz bir rakamdı.

Hamdolsun, yeni normalde tüm zorluklara rağmen, karşımıza çıkan her bir fırsatı değerlendirerek bu rakama ulaşmayı başardık.Öncelikle başarının devamını getirmeli

ve yılı bu seviyede tamamlamalıyız. İnşallah,  göreve geldiğimizden beri aşmayı başardığımız

her ihracat hedefi gibi, 2021 yıllık ihracat hedefini de aşarak  'Dış Ticaret Fazlası Veren Türkiye' hedefimize bir adım daha yaklaşacağız. Bu başarıyı mümkün kılan 100 bin ihracatçımızın her birine, bizleri her zaman destekleyen Sayın Bakanımız Mehmet Muş'a ve ihracatçılarımızı yol arkadaşı addeden  Saygıdeğer Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunuyoruz”

“İHRACAT BİRİM FİYATIMIZ DÜŞÜŞ TRENDİNİ KIRDI”

Haziran ayının, birim ihracat değeri için de  önemli bir eşik olarak tarihe geçtiğine dikkat çeken Gülle, “Kur manipülasyonu sonucunda  sürekli değer kaybeden ihracat birim değerimizi, 1,1 dolar seviyesinden  haziran ayında 1,3 dolar seviyesine getirmeyi başardık.

Son 1 senede, kilogram başı ihracat değerimizi yüzde 20 artırdık. Biliyoruz ki, markalı ihracat, katma değerli ihracatı  artıran faktörlerin başında geliyor. Biliyoruz ki,  markalı ihracat, katma değerli ihracatı  artıran faktörlerin başında geliyor. Bu minvalde, Türkiye markasını

hep birlikte daha da yükseltmek, tüm dünyayla rekabet ederken markalı ihracatımızı artırmak için,  “TİM Marka Konseyi”ni, büyük bir heyecanla hayata geçirdik. Ülkemiz,

ilk çeyrekte beklentileri aşarak yüzde 7 büyümüştü. Veriler gösteriyor ki, yılın ikinci çeyreğinde çok daha güçlü bir performans sergiledik.  Gerek reel kesim güven endeksi verisi,

gerek kapasite kullanım oranı, gerekse de nisan ayı sanayi üretim verisi, 2021'in ikinci çeyreğinde gayri safi yurtiçi hasıla büyümesinde  Cumhuriyet tarihimizin en yüksek artış oranlarından  birine işaret ediyor. Elbette bu başarıların devamı, reel sektörün yatırımlara

devam etmesinden geçiyor” diye konuştu.

“BÖLGEMİZDE EN GÜÇLÜ PERFORMANSI SERGİLEYEN ÜLKE OLACAĞIZ”

Özellikle teknoloji, yazılım ve katma değerli ürünlere odaklı yatırımların, önümüzdeki dönemde Türkiye'yi diğer ülkelerden pozitif ayrıştıracağını kaydeden Gülle, şunları söyledi: “Nitekim, son yayımlanan Reel Kesim Güven Endeksi verisinde, yatırım harcamaları, üretim hacmi eğilimi ve beklentiler son derece pozitif ve güçlü. İmalat sanayi kapasite kullanım oranı ve tüketici güven endeksindeki toparlanmayı da  hesaba kattığımızda, tüm bu göstergeler ışığında, inşallah ikinci çeyrekte yüzde 20'nin üzerinde büyüyerek, bölgemizde en güçlü performansı sergileyen; pandemi sonrası en hızlı toparlanan ülke olacağız. Yıl sonuna gelindiğinde Türkiye, büyüme oranıyla, üretim, istihdam ve ihracatta yeni bir döneme başlayan; küresel tedarik zincirlerindeki dönüşümü iyi okuyarak, karşısına çıkan tüm fırsatları değerlendirmiş  bir ülke olacaktır. Biz de ihracat ailesi olarak hedeflerimize olan kararlı yürüyüşümüzü sürdürerek, İhracatla Yükselen Türkiye'yi hep beraber inşa edeceğiz”

“YILIN İLK YARISININ LİDER SEKTÖRÜ 14,4 MİLYAR DOLARLA OTOMOTİV OLDU”

Haziran ayı ve yılın ilk yarısında sektörlerin performanlarına da dikkat çeken Gülle, şöyle devam etti: “Haziran ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre, tüm sektörlerimiz ihracatını artırdı.9 sektörümüz ise, tarihinin en yüksek aylık ihracat performansına, imza attı.Geçtiğimiz ay; yüzde 66,6 artışla 2 milyar 370 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörümüz ilk sırada yer alırken, yüzde 16,8 artışla 2 milyar 352 milyon dolara ulaşan Otomotiv Endüstrisi sektörümüz ikinci, yüzde 81 artışla 2 milyar 26 milyon dolara ulaşan Çelik sektörümüz ise üçüncü oldu. Yılın ilk altı ayında ise, Otomotiv sektörümüz 14,4 milyar dolar ve yüzde 38,9 artışla birinci,  Kimyevi Maddeler ve Mamulleri sektörümüz 12 milyar dolar, yüzde 40,1 artışla ikinci, Hazırgiyim ve Konfeksiyon sektörümüz ise 9,4 milyar dolar ve yüzde 35,3 artışla üçüncü oldu. Haziran ayında en güçlü artış performansına imza atan sektörler; 948 milyon dolar artış gösteren  Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, 907 milyon dolar artış gösteren Çelik ve 459 milyon dolar artış yakalayan Hazırgiyim ve Konfeksiyon oldu”

“175 ÜLKEYE İHRACATIMIZI ARTIRDIK”

İhracatçının geçtiğimiz ay 217 ülke ve bölgede Türk bayrağını dalgalandırdığını ifade eden Gülle, “Haziranda 175 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik.Aralarında ABD, İtalya, Meksika, Kanada, Almanya ve Kırgızistan'ın da bulunduğu, 19 ülkede, aylık ihracat rekoruna imza attık. Haziran ayında, İhracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke; 1 milyar 704 milyon dolarla Almanya, 1 milyar 346 milyon dolarla ABD ve 1 milyar 268 milyon dolarla Birleşik Krallık oldu…İhracatımızı tutar bazında en çok artırdığımız ülkeler; 556 milyon dolarlık artışla ABD, 453 milyon dolarlık artışla İtalya ve 417 milyon dolarlık artışla Almanya oldu.Yılın ilk yarısında ise 226 ülke ve bölgede bayrağımızı dalgalandırdık” dedi.

AB'YE İHRACAT ARTIŞI İKİ KATINA ÇIKTI

Haziran ayında, ülke gruplarına göre ihracatta, Türkiye'nin en büyük pazarı olan Avrupa Birliği'ne (AB-27) ihracatın yüzde 49,4 artışla, 8,2 milyar dolarlık bir hacme ulaşarak yüzde 41,7 pay aldığına vurgu yapan Gülle, şöyle devam etti: “AB haricindeki diğer Avrupa ülkelerini de topladığımızda, Avrupa kıtasının,  haziran ayı ihracatımızdaki payı ise, yüzde 56,3 oldu.

Haziran ayında, diğer ülke gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,1 milyar dolar (yüzde 19,5 artış),  Afrika kıtasının tamamına 1,8 milyar dolar (yüzde 59,3 artış), Uzak Doğu ülkelerine 1,6 milyar dolar  (yüzde 63,8 artış) ve Kuzey Amerika'ya 1,6 milyar dolarlık  (yüzde 79,2 artış) ihracat gerçekleştirdik. İlk 6 ayda ise; Avrupa Birliği'ne (AB-27) 43,9 milyar dolar (yüzde 42,4 artış), Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 17,9 milyar dolar  (yüzde 25,1 artış), Afrika kıtasının tamamına 9,8 milyar dolar (yüzde 36,2 artış), Uzak Doğu ülkelerine 8,3 milyar dolar (yüzde 51,1 artış), Kuzey Amerika'ya ise 7,5 milyar dolar (yüzde 46,7 artış), ihracat gerçekleştirdik. Sayın Bakanımız, son dönemde Avrupa Birliği temsilcileri ile ihracatımızın geleceğini etkileyecek, kritik öneme sahip görüşmeler gerçekleştirdiler. Türkiye-Avrupa Birliği pozitif gündeminin ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi konularının ele alındığı görüşmeler neticesinde, inşallah en büyük pazarımız olan Avrupa Birliğine  ihracatımız daha da artacaktır”

70 İL İHRACATINI ARTIRDI; 13 İL İSE TARİHLERİNİN EN YÜKSEK İHRACATINA İMZA ATTI

Haziranda 70 ilin ihracatını atırma başarısı gösterdiğinin altını çizen Gülle, “Tam 13 ilimiz; İstanbul, İzmir, Gaziantep, Denizli, Adana, Antalya, Samsun, Tekirdağ, Muğla, Karabük, Isparta, Uşak ve Kütahya tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiler. Bu başarılı performans için tüm illerimizi tebrik ediyorum. Haziranda, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 ilimiz sırasıyla; 7 milyar 977 milyon dolarla İstanbul (yüzde 49 artış), 1 milyar 552 milyon dolarla Kocaeli (yüzde 79 artış), 1 milyar 242 milyon dolarla Bursa, (yüzde 34 artış) oldu. En dikkat çekici artışlar; ihracatını 2,6 milyar dolar artıran İstanbul (yüzde 49 artış), 684 milyon dolar artıran Kocaeli ve (yüzde 79 artış) 359 milyon dolar artıran İzmir'de (yüzde 47 artış) gerçekleşti. Yılın ilk yarısında da; İstanbul, (yüzde 39 artış 40,7 milyar dolar), Kocaeli  (yüzde 47 artış 7,8 milyar dolar), Bursa, (yüzde 36 artış 7,5 milyar dolar) illerimiz ilk üç sırada yer aldı” diye konuştu.

İHRACATA KATILAN FİRMA SAYISI ARTIYOR

İhracatı tabana yaymanın önemine ve ilk kez ihracata katılan firma sayısındaki artışa dikkat çeken  Gülle, “Başarıların daim olması için ihracat ailesini daha da büyütmemiz gerekiyor. Bizler de, bu bilinçle Türkiye'nin her köşesinde ihracat yapma hayali kuran KOBİ'lerimizle, TİM KOBİ İhracat Seferberliği Eğitimlerimizde  bir araya geliyoruz. Tam 1.684 firmamız,  haziranda ilk kez ihracat yaparak ailemize katıldı. Bu firmalarımız,  geçtiğimiz ay 89 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Yılbaşından bu yana ilk defa ihracat yapan firma sayısı ise  9 bin 327'ye ulaştı. Bu firmalarımız toplamda 422 milyon dolarlık ihracat yaptı. İnanıyorum ki, KOBİ'lerimizin ihracata katkısı önümüzdeki dönemde de artarak devam edecek. Haziranda, miktar bazında ihracatımız; geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,2 artarak, 15,3 milyon ton olarak gerçekleşti. İlk 6 ayda ise, yüzde 19 artışla 85 milyon ton ihracat gerçekleştirdik” dedi.

181 ÜLKEYE TL İLE İHRACAT

Türk lirası ile açılan beyannamelere göre, haziranda 181 ülkeye, yüzde 53 artışla toplam 6,17 milyar TL tutarında Türk Lirası ile ihracat gerçekleştirildiğini aktaran Gülle, 7 bin 634 firmamızın ihracat işlemlerinde TL'yi tercih ettiğini söyledi. Geçtiğimiz ay, miktar bazında ihracatın; geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 22,2 artarak 15,3 milyon ton olarak gerçekleştiği bilgisini de paylaşan Gülle, ilk 6 ayda, yüzde 19 artışla 85 milyon ton ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. 2020 yılı ikinci yarısından bu yana artış eğiliminde olan Euro/Dolar paritesinin ihracata pozitif yansıdığını ifade eden Gülle, haziran ayında paritedeki artışın pozitif etkisinin 549 milyon dolar; yılın ilk altı ayında ise 3,78 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve Euro/Dolar paritesindeki pozitif görünümün önümüzdeki aylarda da devam etmesinin öngörüldüğünü de sözlerine ekledi.

‘200 MİLYAR DOLARA ANADOLU ŞEHİRLERİ İLE KOŞUYORUZ’

Gülle, ‘Sanayisini son 10 yılda çeşitlendiren Anadolu kentlerimizin, geçen altı ayda gerçekleştirilen 102 milyar dolarlık ihracatta önemli payı bulunuyor. 200 milyar dolar hedefimize de bu kentlerimizin büyük gayretiyle ulaşabileceğimize inanıyorum. ‘ dedi.

TİM Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Gülle yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:

‘İhracatta rekor serisiyle başladığımız yeni yıla, aynı hızla devam ediyoruz. Yılın ilk dört ayındaki ihracatımız, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 33'ün üstünde artarak 68,7 milyar dolara ulaştı. Böylece ihracatımız, pandemi öncesi seviyelerinin de üzerine çıktı. Son altı aydaki ihracatımız ise 102,7 milyar dolar ile tarihi seviyeleri gördü. Mayıs ayı ihracatımızın da çok iyi gittiğini gözlemliyoruz. Hedef pazarlarımız başta olmak üzere dünya genelinde normalleşmeye yönelik atılan adımlar, ihracatımıza pozitif etki etmeye devam edecektir. Dünya aşılandıkça ihracatımız da hiç şüphesiz aynı hızda artış gösterecektir.

İskandinav ülkeleri başta olmak üzere ABD ve İngiltere gibi ülkelerdeki aşılama süreci ve normalleşmeye başlayan günlük hayatlar, tünelin sonundaki ışığı görebilmemizi sağlıyor. Ülkemizde de aşı süreci tüm hızıyla devam ediyor. Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca'nın üç ilaç şirketiyle 270 milyon doz aşı için anlaşma yapıldığına dair açıklamaları da umudumuzu ikiye katlıyor.

Yaz aylarının da etkisiyle vaka sayıları düşmesi devam eder ve aşı tedarikinde de bir sıkıntı yaşanmazsa, geçen yıldan çok farklı bir sonbahara giriş yapacağımıza inanıyorum. Eskiye dönüş için planlamaların yapılacağı bir sürece gireceğimizi tahmin ediyorum.

Şu sıralar herkesin en çok merak ettiği konuların başında, eskiye dönüşün mümkün olup olmayacağı geliyor. Kısa sürede iş yapış şekillerimiz ve günlük hayatımıza birçok yenilik girmiş olsa da bırakamayacağımız veya vazgeçemeyeceğimiz alışkanlıklarımıza kaldığımız yerden devam edeceğimize inanıyorum. Bunların başında da bir araya gelme kültürümüz yer alıyor. Geçen ay Gaziantep'e yaptığımız ziyaret ve görüşmelerde bunu bir kez daha anladık. Gaziantep, Türkiye'nin zengin kültürünün değerli bir parçası olmasıyla birlikte ekonomimiz için de çok büyük öneme sahip. Türkiye'nin en fazla ihracat yapan 5'inci kenti konumunda olan Gaziantep'in 4,5aydaki ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36,3 arttı. Rakamsal olarak bu ivmelenme de 3,5 milyar doları işaret ediyor.

Geçen yıl yaklaşık 8 milyar dolar ihracat yapan kentimizdeki ihracatçılarımızın bu yıl için hedefi 9 milyar doları da geride bırakmak. Bölgedeki ihracatçılarımızın motivasyonlarının ve hedefi aşma inançlarının da çok yüksek olduğunu gördük.

Türk ihracatçısının, pandemi sebebiyle küresel ticarette yaşanan daralmaya rağmen, ihracatlarını nasıl artırmayı başardıklarını yerinde görmüş olduk. Olağan dışı şartlara hızla uyum sağlayarak ihracatta V tipi toparlanmayı gerçekleştiren ihracat ailemizin, bu yıl için belirlediğimiz 184 milyar doları da geçerek, 200 milyar dolara rahatlıkla ulaşabileceğine inancım; Gaziantep ziyaretimizde biraz daha arttı. Gaziantep'in her konuda olduğu gibi yenilikçi yatırımlar, üretim ve istihdamın yanı sıra ihracatta da adeta kendisiyle yarıştığını bir kez daha gördük.

Bizleri ağırlayan Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'na misafirperverliği ve ülkeye bir kuruş kazandırmak için verdiği mücadeleden dolayı bir kez daha teşekkür ediyoruz. Tekstil sektörü ile başlayan ve bugün çok farklı iş kollarında faaliyetlerini sürdüren Sanko Holding'in hikâyesi, aslında Anadolu'daki sanayi ve ihracatın gelişiminin de bir göstergesi. Tekstil ve tarım ile öne çıkan birçok kentimizde sanayinin çeşitlendiğine tanıklık ediyoruz. Anadolu, otomotivden, savunma sanayiine, elektronikten, kimyaya pek çok sektörde üretimin önemli parçası olmaya başladı. Adana, Gaziantep, Kayseri ve Konya örnek gösterebileceğimiz şehirlerimizden sadece birkaçı.

NORMALLEŞTİKÇE DAHA SIK BİR ARAYA GELECEĞİZ

Bölge ihracatçılarımızla son bir yıldır online toplantılarda görüşüyor olsak da fiziksel olarak bir araya gelmenin ne kadar büyük bir lüks ve keyif olduğunu Gaziantep ziyaretimizde bir kez daha anladık. Bölgedeki üretim ve ihracat verilerinden rakamsal olarak haberdar olsak da bu başarının arkasındaki emeği yerinde görmenin ve kendilerinden dinlemenin çok daha anlamlı olduğunu bir kez daha tecrübe ettik.

Önümüzdeki günlerde ihracatımızda önemli yere sahip olan kentlerimizi ve bölgedeki ihracatçılarımızı ziyaret etmeye devam edeceğiz. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak 200 milyar dolar bandını, Anadolu'daki ihracatçılarımız ile aşacağımıza inanıyoruz. Anadolu'nun en büyük 10 ihracatçı şehri dışında diğer kentlerimizin de son bir yılda ihracatta gösterdikleri başarı, bizi daha çok umutlandırıyor. İhracat ailemiz de her geçen ay büyümeye devam ediyor. Küresel pazarda artık daha güçlü durumdayız.

TİM olarak bizim misyonlarımızdan biri de 'Made in Türkiye' markasını dünyanın dört bir köşesinde güçlendirmek. Bu açıdan ihracatımızı artırmak kadar ülkenin marka algısını da yükseltmek ve sürdürülebilir kılmak bizler için çok önemli. Küresel ticaretin yavaşladığı bir dönemde ülkemize olan talep de bu algının oluştuğunun bir göstergesi diyebiliriz. Bu talebin kalıcı olmasını sağlamak adına ihracatçımızın önündeki engelleri kaldırarak, pazara kolay ulaşmalarını sağlayacak çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Ticaret Bakanlığımızın da bu konuda desteğini arkamızda görüyoruz ve taleplerimize hızlı çözüm bulabiliyoruz.

Bir doların dahi ülkemizin kalkınmasında ne kadar önemli olduğunun bilinciyle bölgelerimizi, ihracatçılarımızı gezerek; dertlerini dinleyerek çözüm üretmeye devam edeceğiz. ‘

 
‘Toplumsal bağışıklık hedefimize ulaşmak zorundayız’
 
Evlat nöbetindeki aile sayısı 233’e yükseldi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hayvancılık işletmelerine yüzde 50 hibe desteği
Tarım ve Orman Bakanlığı’nca büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmelerine ...
Kundakçı Yerel Kalkınma stratejisini paylaştı
Aşkale Kaymakamlığı Koordinesinde, Aşkale Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü ...
Kuzeydoğu Anadolu’da bin 338 teşvikli yatırım
DOSİAD - Kuzeydoğu Anadoluda bu yılın Nisan ayında 8; bu yılın ilk 4 ayında ...
 
KUDAKA Teşvik verileri açıklandı
DOSİAD - KUDAKA İstatistik Bölgesinde 2021 yılının Nisan ayında 5; Ocak ...
Hayvan pazarının gözdesi tonluk boğalar
Erzurum canlı hayvan pazarında 1 tonun üzerindeki kurbanlık boğalar fiyatlarıyla ...
Degen, önceliklerini açıkladı
Türkiye Emekliler Derneği Erzurum Şube Başkanı Ahmet Degen, 3 Temmuz tarihinde ...
 
ETB beklentilerini paylaştı
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği(TOBB)‘nin Müşterek Konsey Toplantısına, ...
Erzurum’daki kadın girişimcilere yönetici eğitimi
“Kadın Girişimci Yönetici Okulu” programının 2021 yılı eğitimlerinin üçüncüsü, ...
Elektrik fiyatlarına yüzde 15 zam yapıldı
Elektrik fiyatlarında 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olmak üzere tüm abone ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva