KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Büyüme rakamları açıklandı
Büyüme rakamları açıklandı
Güler: 'Türkiye bir hukuk devleti'
Güler: 'Türkiye bir hukuk devleti'
İnsani Yardım Zirvesi başladı
İnsani Yardım Zirvesi başladı
Tekin’den Eğitim emekdarlarına vefa
Tekin’den Eğitim emekdarlarına vefa
Erdoğan İnsani Yardım Zirvesine seslendi
Erdoğan İnsani Yardım Zirvesine seslendi
HABERLER>EKONOMÄ°
9 Ekim 2020 Cuma - 03:26

Erzurum’un 8 aylık dış ticaret payı açıklandı

DOSİAD - EKONOMİ - ÖZEL -Erzurum’un 8 aylık ölçütte bölgesel ihracat değeri payı yüzde 2.84, ithalat değeri payı yüzde 8,67, toplam dış ticaret payı yüzde 4.97 olarak gerçekleşti.

Erzurum’un 8 aylık dış ticaret payı açıklandı

Erzurum’un 8 aylık ölçütte bölgesel ihracat değeri payı yüzde 2.84, ithalat değeri payı yüzde 8,67,  toplam dış ticaret payı yüzde 4.97 olarak gerçekleşti. İl Doğu Anadolu Bölgesi illeri ihracat sıralamasında 6, ithalat değeri sıralamasında ise 4’üncü sırada yer aldı.

BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

Ticaret Bakanlığı verilerine göre bu yılın Ocak – Ağustos ayları arasında Erzurum’dan 14,0 milyon dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 26,6 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 106,4 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden ise 492,8 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

BÖLGESEL İHRACAT DEĞİŞİM ORANLARI VE ERZURUM

Erzurum’dan yapılan ihracat 2019 yılına göre yüzde 0,6 oranında düşüşle 14,1 milyon dolardan 14,0 milyon dolara inerken, KUDAKA Bölgesinde yüzde 7,29’luk artışla 24,8 milyon dolardan 26,6 milyon dolara, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde yüzde 13,11’lik artışla 94.1 milyon dolardan 106,4 milyon dolara, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 3,3’lük artışla 477,0 milyon dolardan 492,8 milyon dolara yükseldi.

ERZURUM’UN 8 AYLIK BÖLGESEL İHRACAT PAYLARI

Ticaret Bakanlığı verileri kaydında DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, Erzurum’un 8 aylık ölçütte ihracat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 52,56, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde yüzde 13,17, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 2,84olarak gerçekleşti.

BÖLGESEL İTHALAT DEĞERLERİ VE ERZURUM

Ticaret Bakanlığı verilerine göre bu yılın Ocak – Ağustos ayları arasında Erzurum’dan 24,7 milyon dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 25,5 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 85,3 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 284.9 milyon dolar tutarında ithalat yapıldı.

BÖLGESEL İTHALAT DEĞERİ DEĞİŞİMİ VE ERZURUM

Erzurum’dan yapılan ithalat 2019 yılına göre yüzde 8,1’lik artışla 22,8 milyon dolardan 24,7 milyon dolara, KUDAKA Bölgesinde yüzde 6,46’lık artışla 24,0 milyon dolardan 25,5 milyon dolara yükseldi.  Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde ise ithalat yüzde 18,8’lik düşüşle 105,1 milyon dolardan 85,3 milyon dolara, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 13,84’lük düşüşle 330,7 milyon dolardan 284,9 milyon dolara indi.

ERZURUM’UN 8 AYLIK İTHALAT PAYI

Ticaret Bakanlığı verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, Erzurum’un 8 aylık ölçütte ithalat değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 96,62, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde yüzde 28,96, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 8,67 olarak gerçekleşti.

BÖLGESEL DIŞ TİCARET DEĞERLERİ VE ERZURUM

Ticaret Bakanlığı verilerine göre, ihracat ve ithalat toplamı olarak,  bu yılın Ocak – Ağustos ayları arasında Erzurum’dan 38,7 milyon dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi illerinden 52,2 milyon dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinden 191,7 milyon dolar, Doğu Anadolu Bölgesi illerinden 777,8 milyon dolar tutarında dış ticaret kaydedildi.

BÖLGESEL DIŞ TİCARET DEĞERİ DEĞİŞİMİ VE ERZURUM

Erzurum’dan kaydedilen dış ticaret değeri 2019 yılına göre yüzde 4,46’lık artışla 36,9 milyon dolardan 38,7 milyon dolara, KUDAKA Bölgesinde yüzde 6,88’lik artışla 48,8 milyon dolardan 52 milyon dolara yükseldi.  Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesinde ise dış ticaret değeri yüzde 3,76’lık düşüşle 199,2 milyon dolardan 191,7 milyon dolara, Doğu Anadolu Bölgesinde yüzde 9,32’lik düşüşle 857,8 milyon dolardan 777,8 milyon dolara indi.

ERZURUM’UN 8 AYLIK DIŞ TİCARET PAYI

Ticaret Bakanlığı verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analize göre, Erzurum’un 8 aylık ölçütte dış ticaret değeri payı KUDAKA istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 74,13, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illerinde yüzde 20,19, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 4,97 olarak HESAPLANDI.

 BÖLGE İLLERİ 8 AYLIK İHRACAT DEĞERİ DAĞILIMI

8 aylık dönemde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, Bölge illeri olan Erzurum, Malatya, Bitlis, Hakkari, Tunceli, Elazığ ve Van illerinden yapılan ihracat değeri düştü; Muş, Kars, Ardahan, Bingöl, Erzincan, Iğdır ve Ağrı illerinden yapılan ihracat değeri ise artış gösterdi. Dönemde Ağrı’dan 22,9 milyon, Bingöl’den 1,0 milyon, Bitlis’ten 2.9 milyon, Elazığ’dan 85,5 milyon, Erzurum’dan 14,0 milyon, Hakkari’den 21,0 milyon, Kars’tan 854 bin, Malatya’dan 165,9 milyon, Muş’tan 93,7 milyon, Tunceli’den 115 bin, Van’dan 16,0 milyon, Ardahan’dan 2,2 milyon, Iğdır’dan 53,6 milyon dolarlık ihracat yapıldı.

BÖLGE İLLERİ 8 AYLIK İTHALAT DEĞERİ DAĞILIMI

8 aylık dönemde, bir önceki yılın aynı dönemine göre, Bölge illeri olan Iğdır, Bitlis, Ağrı, Erzincan, Hakkari, Kars, Tunceli ve Van illerinden yapılan ithalat değeri düştü; Ardahan, Muş, Bingöl, Elazığ, Malatya ve Erzurum’dan yapılan ihracat değeri ise artış gösterdi. Dönemde Ağrı’dan 49,2 milyon, Bingöl’den 580 bin, Bitlis’ten 938 bin, Elazığ’dan 19,7 milyon, Erzincan’dan 844 bin, Erzurum’dan 24,7 milyon, Hakkari’den 12,9 milyon, Kars’tan 587 bin, Malatya’dan 78,3 milyon, Muş’tan 73,9 milyon, Tunceli’den 94 bin, Van’dan 13,0 milyon, Ardahan’dan 149 bin, Iğdır’dan 9,8 milyon dolarlık ithalat kaydedildi.

ERZURUM İTHALATTA 54’ÜNCÜ SIRADA

Erzurum Türkiye illeri ithalat değeri sıralamasında 54’üncüı sırada yer aldı. İthalat değerinin en yüksek olduğu iller; İstanbul, Ankara, Kocaeli, İzmir, Bursa, Gaziantep, Hatay, Çorum, Mersin, Sakarya, Manisa, Adana, Tekirdağ, Denizli, Zonguldak, Kayseri, Antalya, Kahramanmaraş, Konya, Eskişehir, Samsun, Yalova, Karabük, Osmaniye, Balıkesir, Mardin, Muğla, Kırşehir, Şanlıurfa, Aydın, Uşak, Bolu, Kırklareli, Düzce, Çankırı, Kastamonu, Edirne, Malatya, Muş, Trabzon, Karaman, Afyonkarahisar, Diyarbakır, Kütahya, Çanakkale, Ağrı, Adıyaman, Niğde, Şırnak, Bilecik, Aksaray, Isparta, Rize, Erzurum, Sivas olarak sıralandı

İLLER İHRACAT SIRALAMASI

8 aylık süreçte iller ihracat değeri bazında; İstanbul, İzmir, Bursa, Ankara, Gaziantep, Kocaeli, Sakarya, Mersin, Denizli, Hatay,, Kayseri, Manisa, Konya, Antalya, Tekirdağ, Adana, Trabzon, Eskişehir, Mardin, Kahramanmaraş, Çorum, Aydın, Samsun, Balıkesir, Muğla, Şırnak, Zonguldak, Yalova, Karabük, Afyonkarahisar, Kastamonu, Malatya, Karaman, Düzce, Çankırı, Kütahya, Uşak, Ordu, Giresun, Diyarbakır, Isparta, Kırşehir, Osmaniye, Kırklareli, Burdur, Muş, Şanlıurfa, Çanakkale, Rize, Elazığ, Bilecik, Bolu, Aksaray, Sivas, Adıyaman, Amasya, Iğdır, Siirt, Edirne, Artvin, Niğde, Kilis, Nevşehir, Gümüşhane, Ağrı, Hakkari, Sinop, Bartın, Tokat, Van, Batman, Erzurum olarak sıralandı.

BAKAN PEKCAN’DAN AFRİKA ÜLKELERİYLE İHRACAT AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Afrika ile ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene yüzde 7 artışla 26,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu yıl, küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen, ilk 9 ay itibarıyla 18.2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık. 2001 yılında Afrika’nın ithalatında Türkiye’nin payı yüzde 1 seviyesindeyken bugün bu oran yüzde 3 seviyesine çıkmış durumda” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’na video konferans yöntemiyle katıldı.

EKONOMİK İLİŞKİLER

Bakan Pekcan, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin geliştirilmesine verilen önem doğrultusunda 2016 yılından bu yana gerçekleştirilen Ekonomi ve İş Forumlarının üçüncüsünün, pandemi tedbirleri dolayısıyla online olarak gerçekleştirildiğini aktardı.

Bakan Pekcan, tüm dünyayı etkileyen salgın dolayısıyla yaşanan sıkıntıların istişare yoluyla giderileceğini belirterek, Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumunda ağırlıklı olarak Covid-19 sonrası dönemde iş ve yatırım ortamının değerlendirildiğini söyledi. Etkinliğin somut ve olumlu sonuçları beraberinde getireceği temennisinde bulunan Pekcan, “46’sı Afrika ülkesinden 81 ülkeden 2 bin 500 iş insanımız etkinliğimize katılım sağlamakta. Ayrıca 26 Afrika ülkesinden 22 bakan, 4 bakan yardımcısı, 2 ülkeden de üst düzey bürokrat olmak üzere Afrika kıtasından 5 bölgesel kuruluş temsilcisi katılmakta” ifadelerini kullandı.

KÜRESEL TİCARET SİSTEMİ

Pekcan, Türkiye’nin küresel ticaret sistemini hakkaniyetli bir şekilde, çok taraflı bir anlayışla, kurallara uygun serbest ve adil rekabet çerçevesinde geliştirilmesini her platformda savunduklarını aktardı. Pekcan, “Türkiye, her daim, kendi ticari hak ve menfaatlerini gözetmenin yanında en az gelişmiş ülkelerin ve diğer gelişmekte olan ülkelerin haklarının da savunuculuğunu yapmıştır. Gerek Dünya Ticaret Örgütü nezdinde gerekse G-20 ve gerek BM nezdinde diğer çok tarafı uluslararası platformlarda Türkiye’nin duruşu ve pozisyonu hep bu yönde olmuştur. Küresel ticaretin yapıcı ve hakkaniyetli bir biçimde, tüm ülkelerin ihtiyaçlarını gözeterek geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak Afrika ülkeleri ile olan ekonomik münasebetimizde ortak çıkar, ortak fayda ve kazan kazan ilkelerini her zaman ön planda tutuyoruz. Afrika ülkeleri ile ticaretimizi yalnızca bir mal alım-satım ilişkisi olarak görmüyoruz. Gerçekleştirdiğimiz ticareti, kıta genelindeki Türk yatırımlarını ve Türk şirketlerince Afrika’da gerçekleştirilen müteahhitlik projelerini bir bütün olarak ele alarak; tüm bunların Afrika’daki dost ve kardeş ülke ekonomilerine olan katkılarını önemsiyoruz. Ticaret ve yatırım ilişkilerimizin Afrika’daki dost ülkelerin ekonomik gelişim ve kalkınma sürecine katkı sağlaması ve ilişkilerimizin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi bizim için büyük bir önceliktir” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın belirlediği vizyon doğrultusunda Afrika ülkeleri ile ekonomik ilişkileri bir rekabet ilişkisi olarak görmediklerini belirten Pekcan, tam anlamıyla ekonomik bir iş birliği ilişkisi olarak değerlendirildiğini aktardı. Pekcan, “Afrika ile ticaret hacmimiz geçtiğimiz sene yüzde 7 artışla 26,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu yıl, küresel ticaretteki yavaşlamaya rağmen, ilk 9 ay itibarıyla 18.2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştık. 2001 yılında Afrika’nın ithalatında Türkiye’nin payı yüzde 1 seviyesindeyken bugün bu oran yüzde 3 seviyesine çıkmış durumda. Yatırımlara baktığımızda; kıta çapında piyasa değeri 6 milyar doları aşan yatırımlarımız olduğunu görüyoruz. Dünyanın her yerinde başarılı ve prestijli projeler gerçekleştirilen müteahhitlerimiz bugüne kadar Afrika kıtasında toplam 70 milyar dolar değerinde, bin 500’e yakın projeyi başarıyla gerçekleştirmiştir” dedi.

42 ÜLKE

Bakan Pekcan, halihazırda kıtada 42 ülkede büyükelçiliğin bulunduğunu hatırlatarak 26 ülkede de ticaret temsilcisi bulundurulduğunu söyledi. Pekcan, “Afrika ülkeleri ile mevcut iş konseyi sayılarımızı 45’e ulaştırmış bulunuyoruz. Tüm bu olanakların da desteği ile ikili ticaret ve yatırım ilişkilerimizin önümüzdeki süreçte çok daha ileri noktalara taşınacağını değerlendiriyoruz. Bunun için Afrika ülkelerinden dostlarımızla ortak çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bugün açılışını yaptığımız Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumunda, Bakanlar konferansının yanında çeşitli kuruluşlardan ve özel sektörden temsilcilerin katılımıyla, ülkelerimiz arasında yeni ekonomik fırsatların konuşulacağı pek çok önemli oturum icra edilecektir” ifadelerine yer verdi.

PANDEMİ SÜRECİ

Pandeminin oluşturduğu zorluklar ve pandemi sonrası fırsatları değerlendirirken pek çok başlıkta istişareler sağlanacağını vurgulayan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Sağlık alanındaki işbirliğini ticaret ve yatırım boyutlarıyla ele alacağımız bir platformu çalışacağız. Ayrıca, e-ticaret konusu gibi, güncel ve kritik konuları gündeme alacağız. Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşmasının ilişkilerimize olası yansımalarını değerlendireceğiz. Ayrıca kadın girişimciliği gibi önemli konularda görüş alışverişinde bulunma fırsatımız olacak. Afrika’da Tarım alanında nasıl işbirliği yapabiliriz bu konuları değerlendirme fırsatı bulacağız.”

TÜRKİYE’NİN KÜRESEL TİCARET POZİSYONU

Türkiye’nin küresel ticaret içerisindeki gelişen pozisyonuna ilişkin birkaç hususa dikkat çeken Pekcan, “Geçtiğimiz sene korumacılık önlemlerinin etkisi altında pek çok ülke ihracat kayıpları yaşamış ve küresel ölçekte toplam ihracat yüzde 2,8 azılmıştır. Türkiye; dinamizmine yaraşır bir şekilde; ilk 50 ihracatçı ülke arasında en fazla ihracat artışı yakalayan 6’ıncı sırada yerini almıştır. 1948 yılına dayanan DTÖ kayıtlarına göre; Türkiye’nin dünya toplam ihracatından aldığı pay artamaya devam etmiş; ve 2019 yılında yüzde 1 seviyelerine yaklaşmıştır. Keza, dünya toplam hizmet ihracatı içerisindeki payımız 2019’da yüzde 1,06 seviyesine ulaşmıştır. Korumacılık önlemlerine rağmen Dış ticarette geçtiğimiz sene gösterdiğimiz direncin ve dinamizmin bu sene, olumsuz pandemi şartlarına rağmen, aynen sergilemeye devam ediyoruz” dedi.

Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’na Ticaret Bakanlığı’ndan video konferans yöntemiyle katılan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın yanı sıra; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, DEİK Başkanı Nail Olpak ve çok sayıda bürokrat katıldı.

BASIN AÇIKLAMASI

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Ülkemiz ile Afrika ülkeleri arasında bir yatırım portalı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu portalda ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için ürün ve firma bilgisi, mevzuat bilgisi, talepler ve firma eşleştirme gibi unsurları içeren bir içeriğe sahip olmasını öngörüyoruz. Buna ilaveten önümüzdeki sene gerçekleştirilecek foruma kadar Türkiye ile Afrika arasında bir E-ticaret platformunun kurulması hususunun öncelikli hedeflerimiz arasında olduğunu belirtmek isterim” dedi.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da video konferans yöntemiyle katıldığı Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’na ilişkin bir basın açıklaması düzenledi. 2016 yılından bu yana düzenlenen Türkiye-Afrika İş Forumu’nun Covid-19 pandemisi dolayısıyla sanal ortamda gerçekleştirildiğini aktaran Pekcan, çalışmanın 2021 yılında yapılacak Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'na zemin hazırlayacağını söyledi. 46’sı Afrika ülkesinden 81 ülkeden 2 bin 500 iş adamının etkinliğe katılım sağladığının altını çizen Pekcan, ‘Türkiye-Afrika: Pandemi Sonrası Dünyada Güçlü Ortaklar' ana temasıyla gerçekleştirilen toplantının başarılı geçtiğini belirtti. Covid-19 pandemisinin küresel ekonomi ve küresel ticarete etkileri, bu sürecin Afrika kıtasına ne ölçüde yansıdığı ve ticaretin geliştirilmesi için yeni tedbirlerin ele alındığı toplantıyla ilgili Pekcan, “Pandemi üretim ve tedarik süreçlerinin kesintisiz akışının ne derece önemli olduğunu bizlere yeniden gösterdi. Bu noktada Afrika kıtasında hayata geçirilmeye çalışılan Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Anlaşması’nın kıta için önemi bir kere daha ortaya çıktı. Bu süreçte işbirliği ve dayanışmanın ne derece önemli olduğunu bir kez daha anladık. Bu bakışla, Türkiye ve Afrika ülkeleri arasında işbirliğini nasıl arttırabileceğimizi katılımcı ülkelerin ilgili bakanları ile etraflıca değerlendirme imkanı bulduk” dedi. B

Türkiye ile Afrika arasında uygulamaya koyulacak projeler hakkında da bilgi veren Pekcan, “Ülkemiz ile Afrika ülkeleri arasında bir yatırım portalı geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu portalda ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için ürün ve firma bilgisi, mevzuat bilgisi, talepler ve firma eşleştirme gibi unsurları içeren bir içeriğe sahip olmasını öngörüyoruz. una ilaveten, önümüzdeki sene gerçekleştirilecek foruma kadar Türkiye ile Afrika arasında bir E-ticaret platformunun kurulması hususunun öncelikli hedeflerimiz arasında olduğunu belirtmek isterim” diye konuştu.

Toplantıda sağlık konusunun ticaret ve yatırım boyutlarıyla da ele alındığını söyleyen Pekcan, “Afrika Sağlık Tedarik Platformu (AMSP) ile ülkemiz sağlık sektörünü ortak bir platformda buluşturarak medikal ekipman, hastane kurulumu ve yönetimi konularında deneyimli olan firmalarımızın Afrika’da aktif rol oynamalarını sağlayacağız. Bu sektörde kapsamlı ve kalıcı bir işbirliği başlatıyoruz” dedi.

Türkiye’den ve Afrika’dan kadın yöneticiler ve kadın liderleri bir araya getiren bir diyalog platformunun hayata geçirilmesi konusuna da önem verildiğini belirten Pekcan, ‘Türkiye-Afrika Kadın Liderler Forumu’ gibi etkinliklerin hayata geçirileceğine değindi. Pekcan bu projeyle, “Bu sayede hem bilgi ve deneyim paylaşımı yapabilir hem de yeni iş imkanları ve ortaklıklar kurulabileceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

Önümüzdeki dönem iş dünyası arasındaki temasları daha arttıracaklarını belirten Pekcan, “Bu noktada Afrika ülkeleri ile ülkemiz arasındaki KEK protokolleri esnasında gerçekleştirdiğimiz iş forumları aracılığıyla hem de Afrika Birliği ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ile karşılıklı olarak birer ofis açılmasını öngörüyoruz” dedi.

Türkiye’nin Afrika ülkeleri ile 26,2 milyar dolarlık bir ticaret hacmi bulunduğuna işaret eden Pekcan, ayrıca kıtada Türk firmalarının 6 milyar doları bulan yatırımları bulunduğunu söyledi. Bunun dışında müteahhitlik alanında Türk Eximbank’ın da destekleriyle Afrika ülkelerinde müteahhitlik projelerinin toplamının 70 milyar dolara ulaştığını belirten Pekcan, şu değerlendirmelerde bulundu:

“2021 yılında fiziki olarak gerçekleştirmeyi umdukları Zirve’ye kadar teknik çalışmaları önemli ölçüde tamamlamayı hedeflediklerini ifade ederek, 2021 yılındaki Zirve’de Afrika’nın pek çok ülkesinden konuklarımızı ağırlamayı, onları ülkemizde misafir etmeyi bekliyoruz.”

 
Cumhurbaşkanı’ndan Karabağ vurgusu
 
Tarihi Eser operasyonu: 2 gözaltı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Varank’tan Tekstilkent değerlendirmesi
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Tekstilkent adını verdiğimiz ...
DAP’tan Tarımsal Sulama Projesine destek
Tunceli Valiliği, İl Özel İdaresi ve Doğu Anadolu Projesi (DAP) işbirliği ...
Çalışanlara yeni destek
Selçuk, korona virüs tedavisi gören veya filyasyon ekipleri tarafından ...
 
DHMİ Erzurum verileri açıklandı
DOSİAD - ÖZEL - Erzurum’da hava ulaşımı trafiği korona virüsün olumsuz ...
TGB kanun teklifi Komisyonda kabul edildi
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ile ilgili kanun teklifi Sanayi Komisyonu’nda kabul edildi.
'Köyümde yaşamak için bir sürü nedenim var'
Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü’nün ortaklaşa ...
 
DATÜBB’den kırik buğday üretimi çağrısı
Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, ...
Kurum’dan TOKİ açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, TOKİ'den ev sahibi olanlara borçlarını ...
İmalat sanayi yatırımlarında yeni süreç
Erzurum’un da yer aldığı, Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva