Erzurum’da 596 bin 992, Doğu Anadolu Bölgesinin 14 ilinde ise 4 milyon 258 bin 926 kişinin birinci doz aşıyı yaptırdığı bildirildi. Erzurum’da birinci doz aşı yaptıranların sayısı bölge toplamında yüzde 14,0 oldu
Sağlık Bakanlığı verilerine göre, Erzurum’da birinci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 43,38, ikinci doz aşı olanların oranı yüzde 29,72, birinci doz aşı yaptıranlar toplamında 2’inci doz aşı yaptıranların oranı yüzde 68,5, birinci ve ikinci doz aşı yaptıranların nüfus toplamındaki oranı ise yüzde 78,72 olarak kaydedildi.
BAKANLIK VERİLERİ
En az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranları açıklandı. Erzurum’da aşı olan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde 60,9’a yükseldi. Türkiye ortalaması ise yüzde 68,56 oldu. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri bazında aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüksekliği kaydında Tunceli, Hakkari, Ardahan, Kars, Erzincan, Malatya’nın ardından 7’inci sırada kaldı.
ORANLAR
Doğu Anadolu Bölgesinde en az bir doz aşı olmuş 18 yaş üstü nüfus oranının en yüksek olduğu il Hakkari, en düşük oranda olduğu il ise yine Bitlis oldu. Bölge illerinde aşılanan kişi sayısının toplam nüfusa oranı yüzde ölçeğinde, Erzurum 60,9, Ağrı 54,5, Ardahan 70,7, Bingöl 51,3, Bitlis 47,4, Elazığ 57,9, Erzincan 65,7, Hakkari 75,8, Iğdır 54,1, Kars 63,1, Muş 47,9, Malatya 63,8, Tunceli 74,8, Van 58,5, Bayburt 54,9 olarak tespit edildi.
KATEGORİLER
10 Ağustos Salı günü yayımlanan Kırmızı, turuncu, sarı ve mavi kategorilerle ifade edilen toplam nüfus içinde aşı oranı son haritasında Doğu Anadolu Bölgesinden 5 il kırmızı kategoride, Tunceli, Hakkari ve Erzincan sarı, Erzurum, Van, Malatya, Elazığ, Kars illeri turuncu, Hakkari mavi kategoride yer aldı.
AŞI OLAN KİŞİ SAYILARI
11 Ağustos Çarşamba günü itibariyle; Erzurum’da 596 bin 992 kişinin covid19 aşısı yaptırdığı bildirildi. Birinci doz uygulanan kişi sayısı 328 bin 967, ikinci doz uygulanan kişi sayısı 225 bin 366 bin olmak üzere toplam 596 bin 992 kişi aşı oldu. Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde aşı uygulaması yapılan kişi sayısı yüksekliği bakımından 3’üncü sırayı aldı.
BÖLGE İLLERİ
Verilere göre Doğu Anadolu Bölgesi illerinde ilk ve ikinci doz toplamında, gerçekleştirilen aşılama sayısı şöyle: Erzurum 596 bin 992, Ardahan 97 bin 21, Kars 221 bin 319, Iğdır 125 bin 516, Ağrı 285 bin 367, Van 656 bin 337, Bitlis 166 bin 350, Hakkari 199 bin 834, Bingöl 174 bin 166, Tunceli 105 bin 928, Erzincan 238 bin 658, Elazığ 482 bin 982, Muş 195 bin 538, Malatya 712 bin 918.
BÖLGESEL VERİLER
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Gaziantep’te vatandaşlar kent merkezine kurulan stantlarda kurulan mobil korona virüs aşı çadırlarına yoğun ilgi gösterirken, aşılama oranında da artış yaşanıyor.
Aşılama çalışmalarının hızlı bir şekilde ilerlediği Gaziantep’te İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri tarafından alışveriş merkezlerinde, kırsal mahallelerde, fabrikalarda ve kentin yoğun bölgelerinde oluşturulan mobil stantlarda vatandaşlara randevusuz bir şekilde aşı hizmeti veriliyor. Kentin en yoğun bölgelerinden biri olan Balıklı Meydanı'nda kurulan stantta ise günlük 500 vatandaş korona virüs aşısı oluyor. Yer yer kuyrukların oluştuğu stantta görev alan hemşire Gülay Beken, vatandaşları aşı olmaya davet etti.
“500 KİŞİYE KADAR GÜNLÜK AŞILAMA YAPIYORUZ”
Günlük ortalama 500 kişiye kadar aşılama yaptıklarını ifade eden hemşire Gülay Beken, aşı olmayan vatandaşları aşı olmaya davet ederek, "Randevusuz çalışmalarımız kapsamında ilçe sağlık olarak 4 adet ekibimiz var. Alışveriş merkezlerinde, Karataş ve en aktif olan Balıklı Meydanı'nda ekiplerimiz var. Aşılamalarımız çok hızlı bir şekilde ilerliyor. Halkımızın aşıya karşı çok güzel bir talebi var. Randevusuz bir şekilde her noktamızda çalışmalarımız ilerliyor. Vatandaşlarımız isterse aile hekimlerinden randevulu sistemle hasta potansiyeline göre aşılarını olabilirler. Burada günlük 300 ila 500 arasında aşılama yapıyoruz. Aşılarımızı yaptıktan sonra vatandaşlarımızı 10-15 dakika gözetim altında bekletiyoruz. Vatandaşlarımıza aşının yan etkilerinden bahsediyoruz. Vatandaşlarımıza aşı bölgesinde hafif kızarıklık, yorgunluk gibi 24 saat içerisinde geçen yan etkilerden bahsediyoruz. Aşı konusunda soğuk zincir kuralına dikkat ediyoruz. Aktif ve hızlı bir şekilde aşılama çalışmalarımıza devam ediyoruz. Balıklı aşı noktamızda günlük en az 300 ila 400 arasında aşı yapıyoruz ama 500 kişiyi de aşıladığımız oluyor. Halk tarafından en fazla talep yaşandığı ve yoğun bir bölge olduğu için 500 kişiye kadar günlük aşılama yapıyoruz. Aynı şekilde köy mobil aşı ekiplerimiz de var. Engelli vatandaşlarımızın evlerine giderek onlara da aşı yapıyoruz. Her yere, her bölgeye ulaşmaya çalışıyoruz” diye konuştu.
SOKAK SOKAK GEZEREK VATANDAŞLARA AŞI ÇAĞRISINDA BULUNDU
AK Partili Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, Gürsel ve Nükhet Coşkun Caddelerinde esnaf ziyaretinde bulunurken, bir çok vatandaştan eve misafir olma daveti aldı. Adresleri tek tek not ederek ziyaret sözü veren Beyoğlu, vatandaşlara aşı olma ve tedbirlere uyma çağrısında bulundu.
Bağlar Belediye Başkanı Hüseyin Beyoğlu, ilçenin cadde ve sokaklarını tek başına gezerek vatandaşlara aşı olma çağrısında bulundu. Gürsel ve Nükhet Coşkun Caddelerine çıkarma yapan Başkan Beyoğlu, esnafı iş yerlerinde ziyaret ederek yolda karşılaştığı vatandaşlara aşı ve kurallara uyma konusunda telkinlerde bulundu. Aşı olmanın hastalığa karşı en iyi korunma yöntemi olduğunu belirten Beyoğlu, ”Bu tablo Diyarbakır’a yakışmıyor. İnsanların kafasını karıştıran ve hiçbir bilimsel temeli olmayan aşı karşıtı söylentilere itibar etmeyelim. Zaman kaybetmeden aşı olalım, bununla beraber bu süreç bitene kadar maske, sosyal mesafe ve temizlik gibi hayati önem taşıyan kuralları ihmal etmeyelim” dedi.
Esnaf ziyareti sırasında bir çok vatandaş, Beyoğlu’nu evine misafir olmaya davet etti. Vatandaşların adreslerini tek tek not alan Beyoğlu, en kısa zamanda ziyaret etme sözü verdi. Beyoğlu, esnaf ziyareti sırasında kendisine aktarılan sorunların çözümü ve hizmetlerde aksama yaşanmaması için ilgili birimlere talimat vererek, ”Bu işin bizzat takipçisi olacağım. Sizlerden gelen talepler başımız gözümüz üzerine. Biz bunları çözmekle sorumluyuz” diye konuştu.
'AŞI OL, İNDİRİMİ YAKALA' KAMPANYASI
Diyarbakır'ın Dicle İlçe Kaymakamı Kadir Yurdagül, artan korona virüs vakalarına karşın, ilçedeki vatandaşların aşı olmalarını teşvik etmek için örnek bir uygulamayı hayata geçirdi.
Kurum amirleri ve birçok sivil toplum kuruluşlarının başkanları ile değerlendirme toplantısı yapan Dicle Kaymakamı Kadir Yurdagül, korona virüse karşı aşı yapacak olan vatandaşların belirlenen esnaftan indirimli alışveriş yapabilmelerine vesile oldu. İlçede başlatılan 'Aşı ol indirimi yakala' kampanyası kapsamında belirlenen esnafın rızası da alındı. Korona virüs vakalarının önüne geçilmesi hedeflenen ve vatandaşları aşı olmaya teşvik etmeyi amaçlayan uygulama sayesinde aşı olan vatandaşlar, ilçede belirlenen esnafta yüzde 10 ile yüzde 20 arasında indirimli alışveriş yapma imkanı bulabilecek.
MİDYAT'TA AŞI TOPLANTISI
Mardin’in Midyat ilçesinde Kaymakam Tekin Dundar başkanlığında, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde aile hekimleri ile toplantı yapıldı.
Bahçelievler Mahallesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde yapılan toplantıda artan vaka sayılarının genelde aşı olmayanlar olduğu vurgulanırken testi pozitif çıkıp hastalığı ağır geçirenlerin de, genelde aşı olmayanlar olduğu belirtildi. Bunlar göz önünde bulundurularak vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi ve gerek hastanede gerekse aile hekimlikleri tarafından ücretsiz, Covid-19 aşısı yapıldığı belirtildi. Aşı çalışmalarının hızlandırılması adına aile hekimleri ile yapılan toplantıda, sinevizyon eşliğinde Mardin ve ilçelerinde yapılan son güncel aşı oranları gösterilerek daha kısa sürede daha çok aşı nasıl yapılabilir konusu ele alındı. Bu süreçte vatandaşın sağlık ve sıhhati için daha kısa sürede daha çok vatandaşa ulaşıp bu hastalığı bir an önce yenmek adına aşılar konusunda vatandaşın bilinçlendirilmesi ve aşıların yapılması dile getirildi.
ŞANLIURFA’DA AŞILAMA ARTIYOR
Korona virüse karşı aşılamada Türkiye ortalamasının altında olan Şanlıurfa’da aşılanan kişi sayısında ciddi artış yaşanıyor. Yetkililer, oranın Türkiye ortalamasına ulaşması için bir çok yeni metot deniyor.
Şanlıurfa korona virüs aşılama oranında Türkiye ortalamasının altında yer alıyor. Oranın yükseltilmesi için başka Valilik olmak üzere birçok kurum harekete geçti. Şanlıurfa Valiliği, başlattığı ödül kampanyasıyla gençler arasında aşı oranını arttırmaya çalışırken, İl Sağlık Müdürlüğü ise mobil aşı merkezlerinin sayılarını artırıyor. Gezici aşı timi de kuran ekipler, aşıyı vatandaşların ayağına götürüyor.
Son günlerde aşılanma oranında ciddi bir yükselme olduğunu söyleyen Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Mehmet Gülüm, “Şimdi bildiğiniz gibi pandemi boyunca Şanlıurfa’nın çok güzel çalışmaları oldu. Hatta 'Urfa Modeli' diyebileceğimiz, diğer illerden ayrı hususlar oldu. Bugün aşı için de Şanlıurfa modelinden bahsetmek mümkün. Gerçekten aşı oranlarımız Türkiye içerisinde biliyorsunuz iç açıcı bir noktada değil. Çokça sıkıntılı bir noktada. Bu aşı sayılarını nasıl artırabiliriz diye bir çalışma içerisine girdik. Bugün şehrimizin mobil uygulama ile birçok noktasındayız. Şanlıurfa bildiğiniz gibi taziye evleriyle bilinen bir şehir. Taziye evlerinde başlattığımız bir uygulama var. Oluşturduğumuz mobil noktalarda randevusuz aşılar yapıyoruz. Düğün salonlarında da kurduğumuz mobil noktalarla oradaki vatandaşlarımızın da aşılarını yapmaya başladık" dedi.
CAMİLERDE YAPILAN ANONSLAR İŞE YARADI, AŞI OLMAK İÇİN SIRAYA GİRDİLER
Siirt merkeze bağlı Meydandere köyünde camilerde yapılan anonslar işe yaradı. Köylüler aşı olmak için kuyruk oluşturdu.
Korona virüs ile mücadelede en düşük aşılama oranına sahip iller arasında olan Siirt'te toplumsal bağışıklığın artırılması için başlatılan seferberlik kapsamında sağlık ekipleri halka aşı hizmeti ulaştırmak amacıyla köy köy gezmeye devam ediyor. Meydandere köyünde camide yapılan anonsu duyan vatandaşlar aşı yapmak için uzun kuyruk oluşturdu. Köy muhtarı Necmettin Baykara’nın talebi üzerine köye giden sağlık ekipleri büyük bir ilgi ile karşılaştı. Ekipler, okul bahçesinde kuyrukta bekleyen 200 kişiden sistemde aşı hakkı tanımlanan 160'ına aşı uyguladı. Salgınla mücadele sürecinde köy olarak tedbirlere uyduklarını ve vatandaşların aşılarını olmaları için camiden anonslar yaptıklarını belirten Meydandere Köy Muhtarı Necmettin Baykara, anonsları duyan vatandaşların aşı yapmak için sıraya girmelerine mutlu olduklarını söyledi. Baykara, “Aşı için akşam saatlerinde bütün köye anons yaptık. Aşı olmaları için onların evlerine gittik. Onları ikna ettik. Allah onlardan razı olsun. Maşallah hepsi gelip aşı oluyorlar. Allah devletimize zeval vermesin. Sağlık çalışanları beşinci seferdir köye gelip görevlerini yapıyorlar. Köyümüzde kime diyoruz gel aşını ol gelip aşısını oluyor. Hiçbir sıkıntı çıkarmıyorlar. Herkes gelip aşısını yapıyor” dedi.
Sağlık ekiplerinin köye geleceğini cami anonsundan duyduğunu belirten köy sakinlerinden Ahmet Sezer, ailece aşı olmak için sıraya girdiklerini söyledi. Sezer, “Tüm sağlık çalışanlarına minnettarız. Yüce Rabbimden başarılar diliyorum. 1 ve 2. doz aşımızı da yaptık. Bu aşı tüm halkımız için yararlı olacaktır. Duyduğumuza göre Siirt’te aşırı derecede vakalar yüksekteymiş inşallah bu aşı ile düzelecektir. Sağlığımıza tamamen kavuşuruz inşallah” diye konuştu.
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
Son günlerde artan vakaların ardından uyarıda bulunan Ardahan Valisi Hüseyin Öner, "Bu zamana kadar verdiğimiz emekleri heba etmememiz için asla ve asla rehavete kapılmamalıyız" dedi.
Ardahan Valisi Hüseyin Öner, korona virüs ile mücadele kapsamında kent merkezinde market, bakkal, kasap, şarküteri, çay ocağı, kıraathane, konfeksiyon ve diğer işletmelerde denetim gerçekleştirdi. Beraberinde Belediye Başkanı Faruk Demir, İl Emniyet Müdürü Ünsal Hayal, İl Jandarma Komutanı Ali Naci Aldemir, esnaf odası temsilcileri, kurum müdürleri ve diğer yetkililerle denetime çıkan Vali Hüseyin Öner, virüsün yeniden yükselişe geçtiğini belirterek, iş yeri sahiplerini ve vatandaşları, maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaları yönünde uyardı. Vatandaşlara aşı olup olmadıklarını da soran Vali Öner, aşısını yaptıranlara teşekkür etti, aşı olmadığını söyleyenleri de aşının önemini anlatarak ikna etti. Temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanında korona virüsten korumanın en etkili yolunun aşı olduğuna dikkat çeken Vali Öner, "Uzun bir sürenin ardından maalesef hastalıkta yeniden artış yaşanıyor. Biz de bugün denetim ekiplerimizle birlikte vatandaşlarımıza kurallara uymanın önemini, aynı zamanda aşı olmanın hem hastalığı önlemede hem de toplumsal hayatın seyrine yön veren alanlarda ne kadar önemli olduğunu hatırlatıyoruz. Aşı olarak önce kendimizi, çevremizi ve yakınlarımızı koruyacağız. Bununla birlikte çocuklarımızın, gençlerimizin okula gitmesi için de aşı oldukça önemli. Bugün itibariyle Ardahan'da aşılamada yüzde 70 seviyesine ulaştık. İnşallah en yakın zamanda bu oranı daha da yükseltip mavi il statüsüne geçmeyi hedeflemekteyiz. Salgını tamamen bitinceye kadar tüm ekiplerimiz sahada aktif olarak denetim faaliyetine devam edecekler. Vatandaşlarımızdan özellikle rica ediyorum, lütfen kurallara uyalım ve aşımızı muhakkak yaptıralım" diye konuştu.
VALİ YIRIK'TAN AŞI ÇAĞRISI
Elazığ’da merkez ve köy muhtarlarına yönelik düzenlenen toplantıda konuşan Vali Erkaya Yırık, köylerde hayata geçirilmesi planlanan bütçe ve projeler hakkında bilgi verdi. Vali Yırık, ayrıca vaka sayılarının en yüksek olduğu iller arasında yer aldıklarını, bunun sonucunda bir ayda yaklaşık 30 kat artan vaka sayılarının düşürülmesi için aşılama konusunda daha duyarlı olunması gerektiğini vurguladı.
Elazığ’da merkez ve köy muhtarlarına yönelik toplantı düzenlendi. İl Özel İdaresi toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Vali Erkaya Yırık da katıldı. Kurum, kuruluş müdürleri ile muhtarların hazır bulunduğu toplantıda köylerde hayata geçirilmesi planlanan projeler hakkında bilgi veren Vali Yırık, 33’ü KÖYDES olmak üzere toplamda 138 projeye yaklaşık 27 milyon lira ödenek harcanacağını kaydetti. Vali Yırık, ayrıca kademeli normalleşmeyle birlikte korona virüs vaka oranlarında artış meydana geldiği Elazığ’da vaka sayılarının bir ayda yaklaşık 30 kat arttığını belirterek, sayının 300’lere dayandığını ifade etti. Bu konuda aşılamanın önemine vurgu yapan Yırık, aşılama konusunda vatandaşların daha duyarlı olması gerektiğini bildirerek bu konuda da muhtarlara büyük iş düştüğünü dile getirdi.
KARADENİZ BÖLGESİ
Korona virüs salgını ile mücadele de en büyük silah olarak görülen aşılama çalışmaları Düzce’de mobil aşı ekiplerinin çalışmaları ile devam ediyor. Mobil aşı ekipleri son olarak Organize sanayi bölgelerinde bulunan fabrika işçilerinin ayağına aşıyı getiriyor.
Korona virüs ile mücadele kapsamında en etkili silah olarak görülen aşılama çalışmaları ülke genelinde devam ediyor. Düzce İl Sağlık Müdürlüğü ve Düzce Halk Sağlığı Başkanlığı ekiplerince oluşturulan mobil aşılama ekipleri de Düzce il genelinde aşı olacak vatandaşların ayağına kadar gidiyor. Ekipler son olarak Düzce Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren fabrikalarda çalışan vatandaşların aşıları mobil aşılama ekiplerince yapılmaya devam ediliyor. Ekipler aşıyı vatandaşın ayağına giderek
Halka da teşekkür etti.
KARADENİZ BÖLGESİ
Karadeniz Bölgesi’nde 18 ilde aşı otalaması en yüksek il Amasya, en düşük il ise Gümüşhane oldu. 18 yaş üstü aşı ortalamasında Samsun yüzde 70,1 ile 11’inci sırada yer aldı.
Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, en az 1 doz aşı olmuş 18 yaş ve üstü aşı oranlarının son verilerini paylaştı. Verilere göre Karadeniz Bölgesi’nde en kalabalık nüfusa sahip olan Samsun, kendi bölgesinde aşılama oranında 10 ilin gerisinde kalarak ‘sarı’ kategoride yer almaya devam etti. Amasya (yüzde 78,8) ve Ordu (yüzde 75,3) aşılamada ‘mavi’ kategoride yer aldılar. Gümüşhane yüzde 49,3 ve Bayburt yüzde 54 aşılama oranı ile ‘kırmızı’ kategoride yer alırken Artvin, Rize, Trabzon, Giresun, Tokat, Çorum, Sinop, Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce ve Bolu’da ‘sarı’ kategoride yer aldı. Yüzde 74,9 aşılama oranına yükselen Bartın ve yüzde aşılama 74 oranına yükselen Giresun aşılamada ‘mavi’ kategoride yer almaya çok yaklaşan iller olarak dikkat çektiler.
Karadeniz’deki 18 ilin aşılanma oranı sıralaması
Karadeniz Bölgesi’nde 18 il arasından en az 1 doz aşı olmuş 18 yaş ve üstü aşı oranı en yüksek il Amasya (yüzde 78,8) oldu. İkinci sırayı yüzde 75,3 ile Ordu aldı. Yüzde 74,9 aşılama oranına sahip Bartın listede üçüncü sırada yer alırken, yüzde 74 aşılama oranına ulaşan Giresun 4. sırada yer aldı. Bolu yüzde 72,9 aşılama oranı ile 5. oldu. Sinop ve Artvin yüzde 72,7 aşılama oranı ile 6 ve 7. sırayı paylaştılar. 8 ve 9. sırayı paylaşan Çorum ve Zonguldak’ın aşılama oranı ise yüzde 71,7 oldu. Kastamonu yüzde 70,7 aşılama oranı ile listede 10. sırada yer aldı. Karadeniz’in en büyük şehri olan Samsun aşılamada yüzde 70,1’de kalarak 11. sırada yer aldı. Yüzde 68,5 aşılama oranı ile Tokat 12'nci, Trabzon (yüzde 68,4) 13'üncü, Karabük (yüzde 67,9) 14'üncü, Rize (yüzde 67,4) 15'inci, Düzce (yüzde 66,6) 16'ıncı, Bayburt (yüzde 54) 17'nci ve Gümüşhane (yüzde 49,3) ile 18'inci sırada yer aldı.
MARMARA BÖLGESİ
Sakarya Valiliği koordinesinde İl Sağlık Müdürlüğü, 25 yaş altı gençleri aşıya teşvik etmek için ilk kez korona virüs aşısı olacaklara çekilişle hediyeler vereceğini sosyal medya hesabından duyurdu.
Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü, valilik koordinesinde aşılanma yüzdesini arttırmak ve gençleri aşıya teşvik etmek için çekilişli hediye kampanyası başlattı. Bu doğrultuda aşılanma oranını arttırmak yönünde yapılan kampanya İl Sağlık Müdürlüğünün sosyal medya hesabından duyuruldu. Kampanya kapsamında ise ilk kez korona virüs aşısı olacak 25 yaş altı gençlerden 15 kişiye telefon, 30 kişiye tablet ve 50 kişiye kulaklık hediye edileceği belirtildi. Bugün başlatılan kampanya 31 Ağustos Salı günü sona erecek.
AKDENİZ BÖLGESİ
Delta varyantının yayılma hızı artınca Antalya’da korona virüs aşısına talep arttı. Aşıya olan ilgi artınca uzun kuyruklar oluştu.
Dünya genelinde hızla yayılan delta varyantı, korona virüs aşısına ilgiyi arttırdı. Aşı olanların hastalığı daha hafif atlattığının bilincinde olan Antalyalılar, hastanelere akın etti. Aşı olmak için sıralarını alan Antalyalılar gerekli işlemlerin ardından sıralar halinde aşı yapılan koridora alındı. Burada aşı öncesi kişiye, kronik rahatsızlığının olup olmadığı, varsa kullandığı ilaçlar, alerji durumu, yakın zamanda temaslı durumu ya da korona virüs geçirip geçirmediği gibi soruların ardından aşıları yapıldı.