Atatürk Üniversitesi’ne bağlı fakülte ve yüksekokullarında öğrenim gören öğrenciler, yaz tatiline ‘merhaba’ derken, arkalarından bakansa, yine Erzurum oldu. Okulların tatil olması nedeniyle, otogarda olağanüstü bir canlılık yaşanırken, öğrencilerin şehirden ayrılmasıyla birlikte Erzurum ekonomisi de, durgunluğa teslim oldu. Yaz tatili için memleketlerine dönen öğrenciler, Erzurum Otogarı’nda bugün uzun kuyruklar oluşturdular. Otogarda, yola çıkacakları saati beklemeye koyulan öğrenciler, uzun bir yaz tatilinin heyecanını yaşarken, Erzurum esnafı ise, yeni öğretim yılı için daha şimdiden gün saymaya başladı.
Erzurum Otogarı’nda faaliyet gösteren seyahat acenteleri, Haziran ayının sonuna kadar yaşanacak olan durgunluğun, aslında Erzurum ekonomisinin tükenişinin işareti olduğunu belirterek, öğrencinin şehirden ayrılmasının, sadece yolcu taşımacılık sektörünü değil, bir yaz boyunca hemen her sektörde durgunluk yaşanmasına neden olacağını kaydettiler.
//TATİL DÖNEMİ
Öğrencilerin şehirden ayrılmaya başlamalarıyla birlikte sessizliğin hakim olmaya başladığı Atatürk Üniversitesi kampusu gibi, şehir merkezinde de durgunluk göze çarpmaya başladı. Kampüste, sadece finalleri devam eden öğrenciler kalırken, bir ay sonra tek bir öğrencinin dahi kalmayacağı şehirde, esnaf kara kara düşünmeye başladı.
Çeklerini, senetlerini ve tüm hesaplarını, öğrencinin Erzurum’da olduğu dönemlere göre ayarladıklarını kaydeden esnaf, “Eylül ayı gelinceye kadar kepenkler bize, biz kepenklere bakacağız.” diye konuştu.
//DURGUNLUK DÖNEMİ BAŞLIYOR
Öğrencilerin şehirden ayrılmaları, yoğunluk dönemi olması nedeniyle en fazla otogar işletmecilerinin yüzünü güldürürken, biletlerin tamamının günler öncesinden satın alındığı bildirildi.
Otogar işletmecileri, “Bizim işlerimizin en hareketli olduğu dönem, okulların tatil olduğu ve eğitim öğretim sezonunun başladığı dönemlerdir. Bunun dışında otogarda çoğu otobüs boş gidip, boş dönmektedir. Yazın nasıl olsa bol bol dinleneceğiz, o halde bu dönemlerde para kazanalım istiyoruz” şeklinde konuştular.
Bu arada karayolu ile yolculuk yapma imkanı bulamayan çoğu öğrencinin ise, TCDD Erzurum Garı’na akın ettiği gözlendi. Hem ekonomik, hem de karayoluna göre daha güvenli oluşu, öğrencilerin ilgisini demiryolu taşımacılığına yönlendirirken, bazı öğrencilerin de, otobüs bileti bulamadıkları için trenle seyahat etmek durumunda kaldıkları belirtildi.