Matbaa-Kırtasiye ve Tabelacı Esnaf Odası Başkanı Hikmet Karaca, Yeni Türk Ticaret Kanunun 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren yürürlüğe girmesi ile birlikte uygulamada bazı sorunlar yaşandığını söyledi. Karaca, “Yeni Türk Ticaret Kanununa paralel yürürlüğe giren “Banka Kredilerinde Eş Rızası Aranır” hükmü ile kredi almakta zorlanan esnafın işi çıkmaza girmiş oldu. Kanunun bu şekilde devam etmesi halinde, hiçbir esnaf ve tacir kredi ve çek kullanamaz hale gelecektir” dedi.
1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren sonra çek koçanı biten esnaftan ipotek istendiğini, ipoteği olmayan tacir veya esnafa yeni çek koçanı verilmediğini dile getiren Karaca, “Esnafın kredi başvuruları da aynı işleme tabi tutulmaktadır. Diğer taraftan, Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatiflerinde de aynı sıkıntı yaşanmaya başladı. Şöyle ki; eş rızası olmadan esnaf ne kredi alabiliyor, nede kefil bulabiliyor. Kredi kullanımında kefillerde müteselsil borçlu olduklarından dolayı, kefillerinde eşlerinden muvafakatname almaları gerekiyor. Bu da kefil bulmaya işini daha da zorlaştırmaktadır.
Kanunun 584’üncü maddesine göre, mahkemece verilmiş bir ayrılık kararı olmadıkça veya yasal olarak ayrı yaşama hakkı doğmadıkça eşlerden birinin, bir banka kredisine kefil olacağı zaman, diğerinin yazılı rızasının alması gerekir. Banka kredileri hanımlar arasında hoş karşılanmadığından, hanımların rızasını almak çok zor olacaktır.
Yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte, bankalar, yaptıkları yeni kefalet sözleşmelerinde bu hükmü uygulamaktadırlar. Bankaların mevcut bir ticari kredi için daha önceden tahsis edilen limitin kullandırılması durumunda bile, müşterilerine yeni kredi sözleşmesi imzalatmakta, eşlerden de kefalete rıza gösterdiklerine dair imza istemektedirler. Yukarıda anlatılan sebeplerden dolayı, kefilin eş rızasını almak mümkün olmuyor.
Bizler Esnaf ve Sanatkarların temsilcileri olarak, ticari kredi alabilmek için eşlerden kefalet rızası konusunun büyük sıkıntılara sebep olacağı aşikardır. Daha şimdiden büyük sıkıntılara yol açan bu kanunun bir an önce değiştirilmesi veya yeniden düzenlenmesi gerekmektedir.” diye konuştu.