Atatürk Üniversitesi, eğitimde reform olarak nitelendirilen ‘Bologna Süreci’ ile Avrupa’nın önde gelen üniversitelerinden birisi olmayı hedefliyor. 2009 yılında Bologna Süreci’nin altyapısının oluşturulmaya başlandığı Atatürk Üniversitesi’nde, 2010 yılında ise, çalışmalarda büyük mesafeler kaydedildi.
YAVUZ’UN SÜREÇ HAKKINDAKİ TESPİTLERİ
Türkiye ile birlikte 47 ülkenin dahil olduğu ‘Bologna Süreci’, Atatürk Üniversitesi’nde kusursuz bir biçimde işliyor. Atatürk Üniversitesi’nde Bologna Süreci çalışmalarını yürüten Dış İlişkiler Genel Koordinatörü ve Bologna Uzmanı Prof. Dr. Fahri Yavuz, Bologna Süreci çerçevesinde Atatürk Üniversitesinde yürütülen eğitim reformu çalışmaları konusunda bilgiler verdi. Üniversitenin ülke dışında tanınmasını sağlamak, kalite güvence sistemleriyle dünyada rekabet edebilen bir yükseköğretim kurumu olma fırsatını yakalamak amacıyla dahil olunan sürecin, öğrencilerin ve öğrencileri istihdam edecek işverenlerin ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilmek amacıyla sorunsuz bir biçimde işletildiğini belirten Yavuz, çalışmalara yoğunluk kazandırdıklarını kaydetti.
ÖĞRENCİ ODAKLI EĞİTİM
Bu sürecin amacının, öğrenci odaklı eğitim olduğuna dikkati çeken Yavuz, sistemle, eğitimcinin ne öğrettiğine değil, öğrencinin ne öğrendiğine odaklanmanın temel şart olarak kabul edildiğini dile getirerek, “1999 yılında 29 Avrupa üyesinin katılımıyla hazırlanan Bologna Bildirgesiyle başlayan bu sürece şu anda 47 ülke dahildir. Türkiye bu sürece 2001 yılında dahil oldu ve 2006 yılından sonra üniversiteler düzeyinde çalışmalar yoğunlaştı. Atatürk Üniversitesi, bu sürecin altyapısını 2009 yılında yaparak 2010 yılında çalışmalarını hızlandırdı.” diye konuştu.
YAVUZ: AVRUPA’DA TANINIR BİR ÜNİVERSİTE OLMAYI HEDEFLEDİK
Atatürk Üniversitesi’ndeki tüm öğretim üyelerinin verdikleri dersler, bölümlerin ise programlarıyla ilgili çalışmaları hızlı bir şekilde yürütmekte olduklarını kaydeden Prof. Dr. Yavuz, Mayıs 2011’de Ulusal Ajansa ve dolayısıyla Avrupa Komisyonuna Diploma Eki ve AKTS Etiketleri almak için müracaat etmeyi ve bu etiketleri alarak Avrupa’da tanınır bir üniversite olmayı hedeflediklerini bildirdi.
Prof. Dr. Yavuz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak başta olmak üzere, üniversite üst yönetiminin bu süreci önemsediğini ve çalışmaların etkin bir şekilde yürütülmesi için gerekli desteği verdiğini dile getirdi. Dış İlişkiler Genel Koordinatörü ve Bologna Uzmanı Prof. Dr. Fahri Yavuz, “Yapmakta olduğumuz bu çalışmalarda başarıya ulaşmak için tüm birim yöneticileri ve öğretim üyeleriyle birlikte yoğun bir çalışma içinde yer almaktayız. Atatürk Üniversitesi’ni, başta Avrupa olmak üzere dünyanın her yerinde tanınan, bilinen ve çalışmalarıyla dikkat çeken bir yükseköğrenim kurumu haline getirme hedefimize ulaşmak için seferber olmuş durumdayız.” şeklinde konuştu.