Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, kadınların da Cuma namazına gelmelerini teşvik etmek amacıyla camilerde çeşitli düzenlemeler yapılması yönündeki “İl Müftüleri Bildirgesi”, yeni bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Bazı kesimler kadınların Cuma namazı kılamayacaklarını ifade ederken, İlahiyatçılar da, bunun tam tersi yönde görüş belirtiyor. Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Yaylalı, Cuma namazının bütün Müminlere farz kılındığına dikkati çekerek, “Yüce kitabımız Kur’an-ı Kerim’in Cuma Suresi’nde, Cuma namazının bütün Müminlere farz olduğu bildiriliyor. Burada hiçbir ayrım yapılmıyor. Kendisine Kur’an’ı açıklama görevi verilen Yüce Peygamberimiz ise, kölelere, yolculara ve hastalara ve kadınlara Cuma namazının farz olmadığını ifade ediyor. Buna göre, nasıl ki, yolcu olanlar Cuma namazıyla mükellef değilseler, Cuma namazına gidemeyecek kadar hasta olan veya hastalarının başında kalması gereken ya da görevlerinden dolayı yerlerinden ayrılmamalı icap edenler de, mükellef değillerdir. Kadınlar da aynı statüye sahiptir.” diye konuştu.
“PEYGAMBERİMİZİN DÖNEMİNDE CUMA NAMAZI KILAN KADINLAR OLMUŞTUR”
İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Yaylalı, farz kılınmamış olsa bile kadınların imkan bulmaları halinde Cuma namazına gidebilecekleri gibi, kılacakları namazın da geçerli olacağını dile getirerek, “Kadınlara Cuma namazı farz olmadığı için kılma imkanı bulamamaları halinde herhangi bir sakınca söz konusu olmaz. Fakat kadınlar öğle namazını farzını kılarlar.” dedi. Hazreti Peygamber döneminde Cuma namazına giden kadınlar olduğu gibi, gitmeyen kadınların da bulunduğunu vurgulayan Yaylalı, “Sevgili Peygamberimiz, Cuma namazına gelmeyen kadınlara, ‘neden gelmediniz?’ diye sormadığı gibi, namaza gelen kadınlara da, ‘neden geldiniz?’ şeklinde bir soru da sormamış, itiraz etmemiştir.” ifadelerini kullandı.
YAYLALI: MESELENİN ÖNEM TAŞIYAN YÖNÜ, CAMİLERİN FİZİKİ DURUMUDUR
Tarih boyunca camiye giden kadınlar olduğunun herkesçe bilindiğini anlatan Prof. Dr. Davut Yaylalı, meselenin asıl önem taşıyan boyutunun, camilerdeki fiziki imkanlar olduğunu ifade etti. Kadınlara camilere gitmemeleri şeklinde bir yasak getirilmediğini, bu nedenle dileyenlerin gidebileceklerini anlatan Yaylalı, Erzurum’daki camilerin ise, böyle bir durum için müsait olmadığını belirtti. İhtiyaç duyulan düzenlemelerin yapılarak, Erzurum’daki camilerin de kadınların istifade edebilecekleri bir yapıya kavuşturulması gerektiğini kaydeden Yaylalı, “Bu düzenlemeler yapılırsa, Erzurum’daki kadınlar da camiye gidebilir ve Cuma namazlarına katılabilirler.” dedi.