Ramazan’a günler kala başlayan pidede fiyat tartışmaları, nihayet sona erdi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nca alınan karar gereği, 500 gramlık 1 adet pidenin Türkiye genelinde 1,40 TL’den satılması kararlaştırıldı.
Erzurum Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Rasim Fırat, Ramazan pidesiyle ilgili olarak bu yıl herhangi bir fiyat tartışmasının yaşanmayacağını söyledi. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu’nca alınan karar gereği, 500 gramlık 1 adet pidenin, yurt genelinde 1,40 TL’den satılmasının uygun görüldüğünü anlatan Fırat, “Ramazan pidelerine susam ve yumurta gibi katkı maddeleriyle özel tarz ekmek üretimi de yapılıyor. Bu tarz ekmeklere yapılan fiyat farklarına yapılabilecek bir şey şok. Çünkü bu tamamen vatandaşın talep ettiği öze bir hizmet.” diye konuştu.
Ekmek konusunun, her yıl Ramazan ayı ve öncesinde gündeme getirildiğini ve uzun süre kafaları meşgul ettiğini dile getiren Başkan Fırat, “Tartışmaların önüne bu yıl başlamadan geçildi. Federasyon başta olmak üzere, birliğimiz ve fırıncılar odamız tarafından gerekli girişimlerde bulunulmuş ve ekmek fiyatlarıyla ilgili tartışmalara son nokta koyulmuştur.” diye konuştu. Vatandaşların, pide satın alırken normal tip ekmeğe fazla ücret ödememesi çağrısında bulunan Fırat, Fırıncılar Odası’nın özel fiyat tarifesinin, tüm ekmek imalathanelerine ulaştırıldığını ifade etti.
VATANDAŞLARDAN BELEDİYELERE ÇAĞRI
Öte yandan vatandaşlar ise, Ramazan’da hat safhaya çıkan ekmek fiyatı tartışmalarının, beraberinde istismarı getirdiğini vurgulayarak, “Bazı fırıncılar, bu tartışmaları fırsat bilerek yine gözlerini vatandaşın cebine dikecekler, gramajlar üzerinde oyun oynayacaklar. Belediyelerden özellikle ricamız, Ramazan ayında ekmek fırınlarını başıboş bırakmasınlar. Çünkü her yıl Ramazan ayında bu ve buna benzer istismarları görüyoruz. Fiyat işine ne zaman bir istikrar getirilmek istense, istismarcılar ortaya çıkıyor ve ekmeğimizle oynuyorlar.” diye konuştular. Erzurum Fırıncılar Odası’na da çağrıda bulunan vatandaşlar, “Bu işler öyle fiyat belirleyip kenara çekilmekle olmuyor. Ekmek fırınlarında nelerin olup bittiğini, hangi fırınların vatandaşa düşük gramajlı ekmek sattıklarını, takip edip, bulmaları gerekiyor. Tek başına üreticinin hakkı korunmaz, üreticinin hakkı, ancak tüketicinin hakkı korunursa korunur.” dedi.