Bitlis’in Güroymak ilçesinde 1940’lı yıllarda üretimi yapılan ve 1950’lerden sonra ara verilen pirinç üretimine 65 yıl sonra tekrar başlanacak.
İlçenin tarım ve hayvancılık potansiyeli bakınmadan Türkiye’de büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Güroymak Kaymakamı Çağlayan Kaya, “Bu potansiyelin ortaya çıkarılması için gerek hayvancılık gerekse tarım projeleriyle ilçemizin kalkınması sağlanmaktadır. Bu amaçla ilçemizdeki pirinç yetiştiriciliğini tekrar yaygınlaştırarak bölge ve Bitlis ekonomisine kazandırmak amacıyla pirinç üretimini başlattık.
Bu kapsamda geçen yıl 5 pilot çiftçi belirleyerek 25 dönümle üretim yaptık. Geldiğimiz sonuç itibari ile olumlu neticeler aldık. Eylül ayı ortalarında hasadı yapmayı planlıyoruz. Bu yıl deneme amaçlı yaptığımız pirinç üretimini önümüzdeki yıl ilçe geneline yayarak yapmayı planlıyoruz” dedi.
Gelecek yıl 12 bin dönümlük araziyi pirinçle tekrar canlandırmayı ve ilçeyi tarım ile kalkındırmayı hedeflediklerini belirten Kaymakam Kaya, “Güroymak adını Türkiye’de pirinçle markalaştıracağız. Arazisi olan ve sulama sıkıntısı olmayan tüm çiftçilerimizi kaymakamlığımıza bekliyoruz. Sosyal güvencesine bakılmadan, zengin fakir ayrımı yapılmadan arazisi ve suyu olan tüm çiftçilerimize tohum desteğini ve arazinin hazırlanmasını devlet olarak biz üstleneceğiz. Pirinç destek projesini Tarım Bakanlığı’na sunduk. Önümüzdeki yıl Güroymak için tarım kalkınma yılı olacaktır. Buna başta şahsım olmak üzere devletimiz inanmakta ve tüm Güroymaklı hemşehrilerimizin de inanıp çalışmasını yürekten arzuluyorum” diye konuştu.