Erzurum’da toplanan çöpler, Büyükşehir Belediyesi’nin Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nde bir dizi işleme tabi tutulduktan sonra bertaraf ediliyor. 550 dönüm arazi üzerinde faaliyetini sürdüren tesiste, günlük ortalama 300 ton çöp işleniyor. Gaz ve sıvı ayrıştırmadan, sıkıştırma ve depolamaya varıncaya kadar çeşitli aşamalardan geçirilen çöpler, tesisin kurulu bulunduğu devasa bölgede toprak altına gömülüyor.
Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nde, günde 300 ton çöp işleniyor. Şehirden kamyonlarla taşınan çöpler, tesiste önce sıkıştırma, ardından gaz ve sıvı ayrıştırma işlemine tabi tutuluyor. Özel yalıtım malzemeleri arasında korumaya alınan çöpler, sıvı ve gazlarından ayrıştırıldıktan sonra, toprağa gömülmek suretiyle bertaraf ediliyor.
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin, Türkiye’yi ‘Ters Ozmoz’ adı verilen arıtma ve ayrıştırma sistemiyle tanıştıran ilk tesis olduğunu söyledi. Erzurum’un ardından Samsun ve Kuşadası’nda da kullanılmaya başlanan sistemin, Avrupa standartlarına uygunluğu ve sahip olduğu lisanslarıyla dikkat çektiğini anlatan Başkan Küçükler, tesisin faaliyet düzeni hakkında bilgiler de aktardı.
ÇÖPLER ÖNCE SIKIŞTIRILIYOR, SONRA GAZ VE SIVILARINDAN AYRIŞTIRILIYOR
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum’da günde ortalama 300 ton çöp toplandığını ve bu çöplerin kamyonlarla Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’ne taşındığını belirterek, “Tesisimize girişi yapılan katı atıklar, 550 dönümlük arazi üzerindeki arıtma ve ayrıştırma sahasına istifleniyor. Özel yalıtım malzemelerinin yanı sıra, gaz ve sıvı tahliye borularıyla çevrili bu alan üzerinde parçalanarak sıkıştırılan çöpler için daha sonra gaz ve sıvı ayrıştırma süreci başlıyor. Katı atıklardan sızan sıvılar, sahanın dışında kurulu atık su havuzlarında biriktiriliyor ve daha sonra arıtma işlemine geçiliyor.” diye konuştu.
Çöplerden sızan sıvıların arıtıldığı sistemin, ‘Ters Ozmoz’ diye adlandırıldığını kaydeden Başkan Küçükler, “Sistem, katı atıklardan sızan sıvıları çeşitli kimyasallar yardımıyla içilebilir su seviyesine kadar taşıyor. Arıtılan bu sular, daha sonra tahliye kanallarıyla sahaya, yani yeraltına bırakılıyor.” dedi.
ERZURUM’UN, AVRUPA STANDARTLARINDA BİR KATI ATIK TESİSİ OLDU
Sıvı ve gazlarından ayrıştırılan katı atıkların, en son aşamada depolandığını vurgulayan Başkan Küçükler, bu işleminse, çöplerin toprak altına indirilmesi suretiyle gerçekleştirildiğini ifade etti.
Söz konusu tesis kurulmadan önce Erzurum’da toplanan çöplerin Çat yolu üzerinde ‘ilkel depolama’ adı verilen bir yöntemle biriktirildiğini hatırlatan Başkan Küçükler, “Bu tesis kurulmadan önce Çat yolu üzerindeki bölgenin ne halde olduğunu hepimiz hatırlıyoruz. Çöpler burada biriktiriliyor; hem çevre, hem de insan sağlığı tehdit ediliyordu. Biz bu tesisi kurduktan sonra Erzurum’un Avrupa standartlarında bir katı atık depolama tesisi oldu. Eskiden çöplerin biriktirildiği bölgede ise, bugün konutlar yükseliyor, yerleşim yerleri oluşuyor.” şeklinde konuştu.
40 MİLYON LİRAYA MAL OLAN KATI ATIK TESİSİ, ÖNÜMÜZDEKİ 30 YIL BOYUNCA HİZMETTE
Katı Atık Düzenli Depolama Tesisi’nin, Büyükşehir Belediyesi’ne yaklaşık 40 milyon liraya mal olduğuna dikkati çeken Başkan Küçükler, tesis sayesinde önümüzdeki en az 30 yıl boyunca Erzurum’un katı atık depolama diye bir sorununun olmayacağını dile getirdi. Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Süngeriş Köyü yakınlarındaki tesisin, aylık 10 bin ton çöp işleme kapasitesine sahip olduğunun altını çizerek, “Erzurum’daki katı atık üretimi ne kadar artarsa artsın, tesisimiz depolama ihtiyacına cevap verebilecek kapasiteye sahip. Türkiye’nin ve bölgenin eşsiz çevre yatırımlarından birisi olan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisimiz, aslında kentin geleceğine nasıl sahip çıktığımızın en somut göstergesidir. Çünkü önümüzdeki 30 yıl boyunca Erzurum’un katı atıkların bertaraf edilmesiyle ilgili en küçük bir sorunu olmayacak.” ifadelerini kullandı.