Doç. Dr. Ali İsra Güngör, Erzurum’da misyonerliği anlattı. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi (KKEF) İlköğretim Din Kültürü Eğitimi Bölümü’nün davetlisi olarak Erzurum’a gelen Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İsra Güngör, misyonerliğin, kilise krizini ortaya çıkardığını söyledi. KKEF konferans salonunda öğrenciler ve akademisyenlere hitap eden Güngör, misyonerliğin tanımını yaparak başladığı konuşmasında, Vatikan ve diyalog konularına da değindi.
Misyonerliğin, batı ve kilisenin baskıları sonucu ortaya çıktığını kaydeden Güngör, 20. yüzyıl başlarında tanışılan misyonerliğin, dört ana başlık altında incelenebileceğini söyledi. Dini, siyasi, ekonomik ve çıkarlar şeklinde 4 ayrı başlık halinde değerlendirilebilecek olan misyonerliğin, Hıristiyan dünyasındaki değişimler nedeniyle ortaya çıktığını belirten Güngör, Papa 23. John’un bu sebepten dolayı konsül durumunu ortaya çıkardığını dile getirdi.
1962 ile 1965 yılları arasında kilisenin baskısı sonucu ortaya çıkan konsül durumunun, beraberinde dinler arası diyalogu getirdiği anlatan Güngör, Kilisenin Katoliklerin elinde bulunduğuna vurgu yaparak, Hıristiyanların artık yeni projeler ortaya koymaya ve üzerinde çalışmaya başladıklarını söyledi.
GÜNGÖR’DEN ELMA VE ARMUT ÖRNEĞİ…
Dinler arasında büyük bir uyumsuzluk bulunduğunu anlatan Doç. Dr. Ali İsra Güngör, bu uyuşmazlıkların öyle ya da böyle aleyhte sonuçlar doğurduğunu kaydederek, dinler arası diyalogun Kur’an ışığında değerlendirildiğinde, İslam’ın bakış açısının çok daha net bir biçimde anlaşılabileceğini dile getirdi.
Elma ve armut örneğini veren Doç. Dr. Güngör, “Bu iki meyve nasıl ki birbirinden farklıysa, misyonerliği de birbirine karıştırmayalım. Çağdaş misyonerlik dışında başka bir proje kavramı yoktur. Hıristiyan dünyasında yeni projeler bulunuyor, bunların başında da çağdaş misyonerlik geliyor.” dedi. İslam’ın kavrayıcı, kucaklayıcı özelliğiyle tüm dinlerin tamamlayıcısı olduğuna işaret eden Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali İsra Güngör, konferansın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı. Kitaplarını da imzalayan Güngör, Erzurum’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti.