Atlas Okyanusu’nda geçen ay esrarengiz bir şekilde kaybolduktan sonra korsanların kaçırdığı açıklanan Arctic Sea gemisinin Rusya’dan çalınan füzeleri İran’a taşıdığı ortaya çıktı. İngiliz basını İsrail istihbaratı MOSSAD’ın başından beri gemiyi izlediğini ve Rus mafyasına kaçırttığını yazdı.
Malta bandıralı yük gemisi “Arctic Sea”, 24 Temmuz’da İsveç açıklarındayken kaybolmuş, gemiyi kaçıran korsanlar yaklaşık 25 gün sonra Batı Afrika açıklarında ele geçirilmişti. Ancak gemiyle ilgili soru işaretleri bir türlü ortadan kalkmadı. Gemi resmi kayıtlara göre, Rusya’nın Kaliningrad bölgesinde onarımdan geçtikten sonra, bir Finlandiya limanından 1 milyon 300 bin dolar değerinde kereste yükleyerek Cezayir’e doğru yola çıkmıştı. 98 metre boyundaki geminin 3 Ağustos’ta Cezayir’e ulaşması bekleniyordu. Ancak geminin kaçırıldığının duyurulmasının ardından Rus yetkililer çelişkili açıklamalar yapmaya başladı. Korsanların fidye talebinde bulunmamış olması da şüpheleri artırdı. Geminin 17 Ağustos’ta düzenlenen operasyonla kurtarılmasının ardından Rus yetkililer medyaya kasten yanlış bilgi verildiğini öne sürmüştü.
Askeri depodan çalındı
Ancak dün İngiliz gazetesi Sunday Times’ın Rus ve İsrailli yetkililere dayanarak verdiği bir haber, bu sır perdesinin arkasında MOSSAD’ın olduğunu ortaya çıkardı. Habere göre, bir kaçakçılık çetesi, emekli Rus askerlerin yardımıyla Rus ordusunun depolarından S-300 füzeleri çaldı. Bu füzeler İran’a gönderilmek üzere Kaliningrad’a yanaşan gemiye yüklendi. Durumu öğrenen MOSSAD harekete geçerek Rus yetkilileri uyardı. Ancak Moskova fazla dikkat çekeceği ve “cephanelerine bile sahip çıkamayan bir ülke” durumuna düşeceği için gemiye operasyon düzenleyemedi. Bunun üzerine MOSSAD yine devreye girdi ve küçük bir Rus mafya grubunu “gemi çok değerli bir yük taşıyor” diyerek gemiye saldırmaya teşvik etti. Dört Estonyalı, iki Rus ve iki de Litvanyalıdan oluşan küçük çete, İsveç açıklarında botlarla yanaşarak gemiyi ele geçirdi.
4 saatlik kritik toplantı
Bu durum Rusya’ya operasyon düzenlemesi için gerekli bahaneyi yarattı ve gemi bir süre sonra Batı Afrika açıklarında bulundu. Sekiz korsanın yanısıra gemi mürettebatı da gözaltına alındı. Gazeteye konuşan bir Rus askeri kaynak “Resmi açıklamalar çok komikti ve Rusya’nın görünüşü kurtarma çabasıydı. Soruşturmada görev alan herkes MOSSAD’ın bu işe karıştığını biliyor” dedi.
Sunday Times, gemi kurtarıldıktan sonra İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres’in apar topar Moskova’ya gittiğine ve Rus lider Dimitry Medvedev ile dört saat başbaşa görüştüğüne de dikkat çekti.
İlk iddiayı atan Rus gazeteci İstanbul’a kaçtı
ARCTIC Sea’nin gizli bir yük taşıyor olabileceği iddiasını ilk ortaya ortaya atan Rus gazeteci Mihail Boytenko olmuştu. Sovfracht adlı sitenin editörü olan Boytenko, geçen hafta “Geminin, suç amaçlı olmayan ancak gizli nitelikte bir yük taşıdığını düşünüyorum. Bu yükün, bir başkası nın eline geçmesini istemeyen üçüncü bir taraf, bu çok karmaşık operasyonu hazırladı” diye yazmıştı. Rus gazeteci bu haber üzerine tehdit telefon almış ve İstanbul’a kaçmak zorunda kalmıştı.