Avrupa Birliği (AB) tarafından finanse edilen, 4,8 milyon Avro bütçeye sahip, Türkiye'de Kalite Altyapısının Güçlendirilmesi (TKAG) Projesi kapsamında, Ekonomi Bakanlığı ile Türkiye Kalite Derneği (Kal-Der) tarafından düzenlenen “4703 Sayılı Piyasa Gözetimi ve Denetimi Kanunu Uygulamaları-Ürün Güvenliği Eğitimi” semineri gerçekleştirildi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) koordinasyonunda düzenlenen seminere, ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal, Genel Sekreter Av. Abdulkadir Ungan, ETSO Meclis üyeleri ve özel sektör temsilcileri iştirak etti. Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü uzmanları; Selin Özşahin, Didem Saygı ve Ayşe Ferdağ Tekin’in konuşmacı olarak katıldığı seminerin açış konuşmasını yapan ETSO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Hasan Akal, ürün güvenliği ve piyasaya sunulan ürünlerin güvenliğinin, gözetim ve denetiminin büyük önem arz ettiğini söyledi. Hasan Akal, “Kamuoyunda giderek artan ürün güvenliği bilinci ile piyasaya arz edilen ürünlerin miktarı ve çeşidinde görülen artışlar, ürünlerin gözetim ve denetim sisteminin daha etkin, güçlü ve caydırıcı bir yapıya dönüştürülmesini gerekli kılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında, Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda, ilgili bakanlıkların katılımıyla oluşturulan “Piyasa Gözetimi, Denetimi ve Ürün Güvenliği Değerlendirme Kurulu”nun faaliyetleri büyük önem taşıyor. Sağlıklı ve güvenilir ürüne ulaşmakta hem birey olarak bizlere, hem de üniversiteler, özel sektör, sivil toplum ve meslek kuruluşlarına önemli görevler düşüyor.” diye konuştu.
Konuyla ilgili vatandaşların bilinçlenmesi açısından eğitim faaliyetlerinin öneminin göz ardı edilemeyeceğini vurgulayan Hasan Akal, oda olarak bu çalışmalara her zaman destek verdiklerini sözlerine ekledi.
Seminerde daha sonra Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Selin Özşahin, “4703 Sayılı Kanun ve CE İşareti Yönetmeliği”, Didem Saygı, “Türkiye’de Piyasa Gözetimi ve Denetimi” , “PGD’nin Yasan ve İdari Yapısı”, Ayşe Ferdağ Tekin ise,“Denetim sürecinde karşılaşılan belli başlı sorunlar”, “İthalat denetimi nedir ve amaçları nelerdir?”, “İthalat denetimlerine ilişkin mevzuat altyapısı” ve “İthalat denetim süreci” konularında katılımcılara bilgi verdiler.