Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Kimya Mühendisi Nuri Kali’yi ağırladı. Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nde (ESKİ) Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı olarak görev yapan Kali, Mühendislik Fakültesi öğrencilerine Palandöken Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi’ni anlattı. Çat Barajı’ndan şehir şebekesine verilmeden önce suyun geçirildiği aşamaları anlatan Kali, öğrencilerin sorularını da yanıtladı.
KALİ ÖĞRENCİLERE BİLGİ VERDİ
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Kimya Mühendisi Nuri Kali, Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileriyle bir araya geldi. Palandöken Barajı İçmesuyu Arıtma Tesisi hakkında öğrencileri bilgilendiren Kali, görsel materyaller kullanarak, suyun tabi tutulduğu dezenfeksiyon aşamalarını anlattı. Erzurum’daki su arıtma tesisinin, sahip olduğu ozonlama ünitesiyle Türkiye’de eşine zor rastlanır modernlikte olduğunu söyledi. Palandöken Barajı ile Erzurum’un önümüzdeki 25 yıllık su ihtiyacının şimdiden karşılanılmış olduğunu vurgulayan Nuri Kali, “Erzurum’da içme suyu ihtiyacı 2008 yılına kadar 51 adet kuyudan temin ediliyordu. Palandöken Barajı devreye sokulduktan sonra bu kuyulardan su teminine son verildi. Barajdan temin edilen sular, günün şartlarına ve ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olan arıtma tesisimizde çeşitli aşamalardan geçiriliyor. Ozonlama ünitesi sayesinde suyun içerisinde mikroorganizmaya rastlamak imkansız hale geliyor. Daha sonra bu sular, şehir şebekesine yönlendirilerek, evlerimize kadar ulaştırılıyor.” diye konuştu.
KALİ: BAKIMI YAPTIRILMAYAN SU DEPOLARINA İŞARET ETTİ…
İçmesuyu Arıtma Tesisi hakkında öğrencileri bilgilendiren Su Şebeke ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Kimya Mühendisi Nuri Kali, suyun rengiyle ilgili olarak yönlendirilen soruları da yanıtladı. Kali, musluklardan akan suların analiz edilmesi halinde mikroorganizma adına en küçük bir bulguya bile rastlanılamayacağına dikkati çekerek, suda sadece demir oranının yüksekliğinden bahsedilebileceğini kaydetti. Demirin de, zararlı değil, tam tersine faydalı bir element olduğuna işaret eden Kali, “Su kalite standartlarında elbette demir oranının da belirli bir seviyede tutulması gerekiyor. Üstelik bizim tükettiğimiz içme sularında rastlanan demirin oran itibariyle yüksekliği, bölgelere göre değişiyor. Bu durum da, depolarla ilgili olarak problemlerin olduğunu gösteriyor. Bize bu yöndeki sıkıntılarla gelen vatandaşlara ait bina ya da toplu yaşam alanlarına ait depolarda yaptığımız incelemeler de bizi doğruladı. Bakımı yaptırılmayan depolar, evlere ulaştırılan suyun yapısını değiştirebiliyor. Bu manada Erzurum’da çok sayıda depoyu temizledik.” ifadelerini kullandı.
Erzurum’daki içme suyunun büyük bir gönül rahatlığı içerisinde içilebileceğini anlatan Nuri Kali, şehir şebekesine yönelik olarak hayata geçirilecek bir projeyle, halihazırda içilebilir standartlarına sahip olan içme suyunun çok daha yüksek bir kaliteye ulaşacağını sözlerine ekledi.