Van'da meydana gelen 7.2'lik deprem gözleri inşaat sektörüne çevirdi. Doğu Anadolu Bölgesi'nde birçok ili sallayan deprem ülke genelinde, yapıların ne kadar dayanıklı olup olmadığı tekrar gündeme geldi. Erzurum, İstanbul ve Bursa'da inşaat sektöründe hizmet veren Karadayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Metin Karadayı, "İnsanları deprem öldürmez, kontrolsüz yapılan çürük yapılar öldürür." dedi.
Van'daki depremin çok üzücü olduğunu belirten Karadayı, sağlıklı yapıların oluşturulması için belediye, yapı denetim firmaları ve müteahhitlerin birlikte çalışması gerektiğini savundu. Belediyelerin, bir inşaat yapılmadan önce arsanın zemin etüdünü mutlaka kontrol etmesi gerektiğini, yapı denetim firmalarının ise taviz vermeden denetimlerde bulunmasının şart olduğunu kaydeden Karadayı, "Müteahhit, inşaatı tamamladıktan sonra belediyenin onayıyla insanlar o yapıda oturmalı. Olması gereken bu ancak; ülkemizde bunlar olmuyor. Doğu da yapı denetimi son 3 yıldır yapılıyor."değerlendirmesinde bulundu.
MÜTEAHHİDE NOT VERİLMELİ
Van'da yıkılan binaların çoğunun eski ve sağlıksız olduğunu hatırlatan Karadayı, herkesin kendi kafasına göre inşaat yapmasının doğru olmadığını savundu. 'Herkes mühendis olamaz, önce okulunu okuması lazım. Müteahhitler için de karne oluşturulmalı. Devlet gelip çalışmaları denetleyecek eğer doğruysa notunu verecek. Eğer uygulamalar yanlış yapıldıysa, o zaman da karne iptal edilecek' diyen Karadayı, şöyle konuştu: "Dört kişinin bir araya gelip rahatlıkla inşaat yaptığını görüyoruz. Bu yapılar 2 yıl öncesine kadar denetlenmiyordu. Erzurum'da 7.2 şiddetinde bir deprem olsa Van'dan daha kötü bir manzara ortaya çıkabilir. Büyükşehir Belediyesi'nin şehirdeki binalara ilişkin analiz raporu hazırlatması gerekir. Erzurum fay hattında. Hangi bina sağlam, hangi bina çürük bunun belirlenmesi lazım. Kentsel dönüşüm de buna göre yapılmalı. " Erzurum'da bir proje kapsamında bin kişinin oturduğu yapıların boşaltıldığını hatırlatan Karadayı, boşaltılan binaların çürük olduğuna dikkat çekerek, "İnsanlar, boşalttığımız binaları dinamitle yıktığımızı düşündüler. Ama o binaların kolonuna kepçenin yavaşça dokunması yerle bir olmasına yetiyor." dedi.
ERZURUM’DA ISINMA PROBLEMİ
Erzurum gibi soğuk bir şehirde devasa dairelerin ısınma problemi oluşturduğuna değinen Karadayı, küçük yapıların cazip olduğunu anlatmak için çok çaba sarf ettiklerini söyledi. Yapı büyüklükleriyle ilgili bazı tespitlerde bulunduklarını kaydeden Karadayı, Erzurum'da 240 metrekare bir dairenin aylık masrafının 800 lira olduğunu açıkladı. Karadayı, "Biz bu masrafı azaltmak için küçük dairelerin cazibesini insanlara anlattık. İlk etap 15 adet 1+1 daire, 20 adet 2+1 daire yaptık." dedi. Bu dairelerin kısa sürede tükendiğini belirten Karadayı, bunun üzerine 100 adet 2+1 daireden oluşan bir proje hazırladıklarını dile getirdi. İnşaat sektöründe faaliyete başladıktan beri Erzurum'da 10 binin üzerinde konut yaptıklarını hatırlatan Karadayı, "Şimdilerde ise 3 bin konutu tamamlamak için çalışmalarımız sürüyor. Yeni projelerde daireden öteye geçerek yeni yaşam alanları oluşturmak istiyoruz.." dedi.
Erzurum'da inşaat sektöründe öncü oldukları iddiasında bulunan Karadayı, "Bizim yeni vizyonumuz ideal yaşam alanları oluşturmak. Bu konuda Erzurum'daki diğer firmalara da örnek olmak istiyoruz. Kısaca Erzurum'un ulusal markası olmak istiyoruz." açıklamasında bulundu.