Erzurum'da bulunan tarihi Çoban Dede Köprüsü'nde onarım çalışmaları devam ediyor. Yaklaşık 700 yıldır çeşitli doğal afetlere ve definecilerin tahribatına maruz kalan efsanevi köprünün onarımında, Horasan harcı ile Ankara'nın Gölbaşı ilçesinden getirilen andezit taşı kullanılıyor. Geçen yıl Karayolları Genel Müdürlüğü Köprüler Dairesi Başkanlığı'nca başlatılan onarım projesi hızla sürerken, çalışmaların 2011'de tamamlanması bekleniyor.
Karayolları 12. Bölge Müdürü Şenol Altıok, yaptığı açıklamada, 7 asırlık tarihi köprüde onarım çalışmalarının yüzde 40'lık bölümünün tamamlandığını bildirdi.
Köprüdeki onarımın Bosna Hersek'teki tarihi Mostar Köprüsü'nün onarımını gerçekleştiren ER-BU İnşaat tarafından yapıldığını belirten Altıok, çalışmalar kapsamında şimdiye kadar 800 bin lira harcandığını kaydetti.
Erzurum-Ağrı karayolunun Hınıs-Varto kavşağında bulunan köprünün İlhanlılar döneminde yapıldığını aktaran Altıok, 'Köprünün restorasyon ihalesi geçmiş yıllarda yapılmış. Türkiye'de bu konuda uzman olan firmaların sayıları yeterli değil. Çoban Dede Köprüsü'nün onarımını üstlenen firmanın başka yerlerde de işleri olması nedeniyle restorasyon süreci biraz uzadı. Kapsamlı çalışmaya bu sene başlayabildik. Bu yıl yaptığımız çalışmada, köprünün zayıflayan, bozulan taşlarını onararak teknik olarak bir takım sağlamlaştırma ve enjeksiyon işlemleri yaptık' dedi.
Proje kapsamında köprünün altından geçen dere yatağının da çalışmalar yapıldığını belirten Altıok, 'Dere yatağının düzenlenmesi çalışması sonrası ana yola yakın olan ikinci kemeri askıya alarak mevcut taşlarla yeniden yapımına başladık. Bu sene sonunda o kemeri tamamlamayı düşünüyoruz' diye konuştu.
Köprünün onarımı için Ankara'nın Gölbaşı ilçesinden andezit taşı getirildiğini vurgulayan Altıok, yüzyıllardan beri yapı ustalarının pişmiş toprağın mukavemetini artırmak için tercih ettiği Horasan harcının da günümüz teknolojisi ve özel yöntemlerle onarım çalışmalarında kullanıldığını sözlerine ekledi.