Doç. Dr. Fatih Mehmet Kızıloğlu, çeşitli tartışma ve eleştirilerin hedefi olan Hidroelektrik Santralleri (HES) hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kızıloğlu, “İnsanlar bir kere şunu çok iyi anlamalı; bu ülkenin enerjiye ihtiyacı var.” dedi.
KIZILOĞLU’NUN AÇIKLAMASI
2010 yılı sonuna kadar 175 adet Hidroelektrik Santrali (HES) inşaatının tamamlanması planlanan Erzurum’da, yürütülen bu çalışmalarla ilgili olarak tepki ve eleştiriler sürerken, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Mehmet Kızıloğlu, meseleyi farklı bir boyutta ele aldı. HES inşaatları yürütülürken, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporlarına uygun davranılmadığını kabul eden Doç. Dr. Kızıloğlu, “Bu hususta bir iletişimsizlik sorunu var. Yöre halkının yeterince bilgilendirilmediği, HES’lere duyulan ihtiyacın tam olarak anlatılmadığı ortadadır.” diye konuştu.
Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlı bir halde bulunduğuna dikkati çeken Doç. Dr. Kızıloğlu, HES’ler sayesinde dışa bağımlılığın ortadan kaldırılacağı gibi, bu durumdan yöre halkının da kazançlı çıkacağını ifade etti. Faaliyete geçirilecek her bir santralin, hem enerji, hem de istihdam üretimi açısından ekonomiye fayda sağlayacağını vurgulayan Kızıloğlu, “HES’ler yapılırken doğal dengenin korunması gerektiği fikrine katılmamak mümkün değil. Doğal denge nasıl ki önemliyse, bu ülkenin ihtiyacı olan enerji de o kadar önemlidir. Yöre insanı, kendisine tanınan yasal haklardan istifade ederek, doğal denge sorununu çözebilir, ancak HES inşaatlarına karşı topyekün bir karşı duruş sergilemek, Türkiye’yi enerji konusunda dışa bağımlı olmaktan kurtaramaz.” ifadelerini kullandı.
KIZILOĞLU: HAK ARANIRKEN, HES’LERE KARŞI TOPYEKÜN BİR DURUŞ YANLIŞ
Erzurum’un Pasinler, Tortum, Olur, Şenkaya, İspir, Pazaryolu, Uzundere, Aşkale, Ilıca ve Horasan ilçelerinde 2012 yılı sonuna kadar 175 tane Hidroelektrik Santralinin (HES) inşaatı tamamlanarak faaliyete geçirilmiş olmasının planlandığını anımsatan Doç. Dr. Kızıloğlu, uygulamadan kaynaklanan bir takım hataların olduğunu da kabul etti. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Mehmet Kızıloğlu, “Firmalar ÇED raporlarının muhtevasına uygun davranmıyorlar. Bu tutumlar yeşil alanların ve ormanlık arazilerin yok olmasına neden olabiliyor. Bu hataların takibinden ve gerekeni yapmaktan sorumlu olan kurumlardan biri Devlet Su İşleri, diğeri de Çevre ve Orman Müdürlüğü’dür. Erzurum halkı, yasal haklarını kullanmak suretiyle şikayette bulunsun, uygulamadan kaynaklanan hataların önüne geçsin. Çünkü Mansab Su Hakları Raporu bu konuda izlenmesi gereken yolu gösteriyor. Firmaların, tarımsal üretim dolayısıyla suyu dere yataklarına bırakma zorunlulukları var. İlgili hak ve kanuni yollar bellidir, gereken de bu çerçevede yapılacaktır. Ancak HES’lere karşı topyekün karşı bir duruş sergileyen halk, şunu unutmamalıdır. Ülkenin enerjiye ihtiyacı vardır. Meseleye bir de bu boyuttan yaklaşılırsa, süreç çok daha sağlıklı işletilecektir. Kaldı ki, stratejik bir öneme sahip olan enerji anlamında dışa bağımlı kalmayı hiçbirimiz istemeyiz.” ifadelerini kullandı.