2011 Kış Oyunları Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, İl Genel Meclisi’nin bugünkü oturumunda 2011 yılında yapılacak olan Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda gelinen son durumla ilgili bir sunum yaptı. İhsan Özdemir’in başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi’nin dünkü oturumuna konuk olan 2011 Universiade Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, gelinen noktada yapılan çalışmaların, daha sonraki yıllarda kış oyunlarını düzenleyecek ülkeler tarafından örnek alındığını ifade etti.
Oyunlara Rus heyetinin 265 kişilik bir kafile ile geleceğini ifade eden Korkmaz, “Kış sporlarındaki üstünlüğünü tartışamayacağımız Rusya bile bizim bu kadar kısa sürede tesisleri bitirmemizi, yapılan çalışmaları dikkatle izliyor. Bize danışmanlık yapın diyorlar. 2013’de Maribor’da yapılacak kış oyunlarında sıkıntı var. Belki de yapılmayabilir. Bizden yardım istiyorlar. Kazan’dan 30 gönüllü bizim oyunlarda görev alıp tecrübe edinecek. Bütün bunlar, 2005’de İzmir’de yapılan yaz, 2011’de yapacağımız kış oyunları için gösterilen performansın ürünleri.”diye konuştu.
Sunum eşliğinde meclis üyelerine bilgi veren Korkmaz, katıldıkları her uluslar arası toplantıda Erzurum’un tanıtımını yaptıklarını kaydederek, bugün itibariyle kış oyunlarına 57 ülkeden 2 bin 940 sporcu ve yöneticinin katılacağını, bunun da kırılması zor bir rekor olduğunu hatırlattı. Ulaşılan bu rakamın üniversiade tarihinde önemli bir rekor olduğunu ifade eden Korkmaz, şimdiye kadar yapılan çalışmalarla ilgi detaylı bilgiler sundu. Oyunlar köyünün kapasitesinin 3 bin 700 olarak planlandığını, köyün tek bir alanda toplanmasının FISU tarafından beğenildiğini kaydetti.
Erzurum’un oyunlarla kent merkezine yakın yerlerde Kandilli ve Konaklı gibi yeni ve önemli kayak merkezlerine kavuştuğunu da hatırlatan Korkmaz, dünyanın hiçbir yerinde kayak merkezlerinin bir arada bulunduğu şehirlerin çok nadir olduğunu vurguladı. Konaklı’nın Palandöken’de yapılan pist ortasına otel konuşlandırma gibi bir hata yapılmadığı takdirde, hem spor hem de turizm açısından önemli bir merkez olacağına işaret eden Korkmaz, “Burası neden Davos gibi olmasın. Buranın kıymetini bilmeliyiz.” dedi. 2 bin 500 kadar gönüllü, oyunlar sürecinde de 400’ü aşkın personelle çalışmaların sürdürüleceğini bildiren Korkmaz, atlama kulelerinin teknoloji ve uzunluk bakımından dünyada ilk sırada yer aldığını, hem de Türkiye’nin ilk kuleleri olduğunu kaydetti. Korkmaz, oyunlar kapsamında Türkiye’de 3 adet bulunan buz salonlarından bir çırpıda Erzurum’da 5 adet yapıldığını ifade etti.
Kar sporlarında ödül ve madalya töreninin pistler dışında bir mekanda yapıldığı bilgisini veren Korkmaz, 2011 Universiade ödül töreninin de Çifte Minareli Medrese önünde yapılacağını, bunun bir bu mekanda peyzaj düzenlemesinin yeniden gözden geçirileceğini söyledi.Oyunlarda 590 madalyanın dağıtılacağını da söyleyen Korkmaz, ödül töreninin Çifte Minareli Medrese önünde yapılmasının tanıtım açısından da önemli olduğuna işaret etti. Korkmaz, Erzurum’da kış oyunları kapsamında 364 milyon 314 bin 400 TL tutarında spor, 47 milyon 421 bin 588 TL tutarında spor dışı ve 135 milyon TL de organizasyon harcamaları olmak üzere toplam 546 milyon 735 bin 988 TL yatırım yapıldığı bilgisini verdi.
Oyunların Erzurum’da bir çok sektöre etki ettiğini ve bunun oyunlar sonunda da devem edeceğini anlatan Korkmaz, asıl mühim olanan kış oyunlarının sürdürülebilirliğinin sağlanması olduğunu ifade etti. Korkmaz, “Bunun şimdiden yansımaları da var. 2012 Dünya Gençler Kayak, yine aynı yıl Dünya Kayakseven Gazeteciler Yarışı Erzurum’da yapılacak. Tesislerimizin bir çoğu Türkiye’de yok. Bu tesisler için şimdiden antrenman için geleceğini beyan eden ülkeler var. Oyunları kısa dönemli bir organizasyon olarak değil, bölgenin orta ve uzun vadeli planlanması ve geliştirilmesine yönelik bir adım, şehrin ve ülkenin tanıtımı ve pazarlanmasına, bölgeye yatırım ve kaynak çekmeye ve ev sahibi, rekabeti güçlendirmeye yönelik bir fırsat, bölgenin kültürel, tarihi ve çevre mirası değerini artırmaya yönelik bir fırsat olarak iyi değerlendirmeliyiz. Biz bu oyunlarla böylesi büyük organizasyonların nasıl yapıldığını öğrenmeye yönelik bir fırsatı elde ediyoruz. Bu tür organizasyonların sonucunda ortaya çıkacak yeni iş türlerine yönelik, yerel paydaşların ve iş ağları arasında daha büyük bir sinerji elde etmeye yönelik bir fırsat olarak görüyoruz.
Universiade’den elde edilen miras çok iyi değerlendirilerek bir kış olimpiyatı gerçekleştirilebilir. Buna inanmak gerekir. Olimpiyat için gerekli sportif tesisler rahatlıkla kurulabilir. Konaklama temel sorun olup, devlet desteğinde özel sektörce yapılacak otellerle sorun çözülmelidir. 10 adet bin 500’er kişilik konaklama tesisi yaptığımızda bu olimpiyata aday olmamız için hiçbir engel kalmıyor. Üniversiade ile birlikte çevre iller in tanınırlık düzeyleri artmakta, ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlanmaktadır. Erzurum’a komşu İllerde (Ağrı, Kars, Bingöl, Muş, Tunceli) ve yörenin diğer İllerinde Van, Hakkari, Bitlis vb. kurulan kayak merkezleri hem kış sporlarına hizmet etmekte ve hem de kış turizmine katkı sağlamaktadır. Sloganımız; “Türkiye’ nin doğusunda yeni bir dünya kuruluyor , herkes orada yerini alsın. En uzun yürüyüşler bile ilk adımı atmakla başlar. Bizim ilk adımımız projeye inanmaktı. İkinci adımımız ise; Universiade’den sonra Erzurum’un ön görülen geleceğinde bir paradigma değişimidir.”