Türkiye’nin önemli yol ve havalimanı müteahhiti iken ‘hayvancılığın başkenti’ olarak değerlendiren memleketi Erzurum’a yatırım yapma kararı alan Fikret Oral, bunun bedelini ağır ödedi. Oral, “Vatanseverliğimiz, bize pahalıya patladı. Hem hayvancılık öldü hem de teşvikler, krediler şehrimize bir türlü ulaşmadı. Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük tesisleri arasında gösterilen tamamen bilgisayar donanımlı 28 dönüm arazi üzerine kurulu tesisimizi artık elden çıkarma kararı aldık” diye konuştu.
Erzurum-Artvin karayolu üzerinde bulunan ve günde 5 bin kesim yapılabilme kapasitesine sahip tesisi 65-70 milyon dolar harcayarak, yaklaşık 4 yıl içerisinde tamamladıklarını söyleyen Oral, açılışını da dönemin Başbakanı merhum Turgut Özal’ın yaptığını kaydetti.
Bir zamanlar 400 kişinin çalıştığı, 600 TIR, 100 kadar da kamyonla hizmet verdikleri tesiste, İran ordusunun ve Orta Doğu ülkelerinin büyük bir bölümünün et ihtiyacını karşıladıklarını anlatan Oral, “O günlerde Özel sektör ile Et ve Balık Kurumu (EBK) kombinaları arasındaki rekabet, yetiştiricinin yüzünü güldürüyordu. Türkiye’nin en fazla hayvan varlığını elinde bulunduran illerin başında gelen Erzurum’da köylünün tek geçim kapısı hayvancılıktı. Döviz kurundaki artışlar, ihracat sayesinde elde edilen
vergi iadesiyle çok cazip olan et ihracatının yerine et ithalatının serbest bırakılması ile birlikte 1993′lerde ekonomik darboğaza girdik. Bankalardan aldığımız 2 bin 500 liralık krediyi faizin faizi ile 450 bin lira olarak geri ödedik. Bir zamanlar cıvıl cıvıl olan tesisimizde, şimdi birkaç personel çalışıyor. Doğu’da hayvancılık öldü. İktidarların çıkardığı teşvikler, krediler Erzurum’a kadar bir türlü ulaşmadı. Tesislerin işlerliğini korumak için şimdi kapasiteyi yüzde 2`ye düşürdük. Şimdi bir ayda 100
büyükbaş hayvan ancak kesebiliyoruz. Yüreğim kan ağlıyor. Vatanseverliğim bana çok pahalıya mal oldu. Bu para ile Batı’da ya da başka ülkede yatırım yapsaydım şimdi kraldım. Yatırımcıları Doğu’ya davet edenler önce bizim gibi kaderine terk edilen tesisleri ayağa kaldırsınlar. Çünkü her gün böyle bir tesisi boş görmekten milletim, ülkem ve kendim adına üzülüyorum” dedi.
Erzurum milletvekillerine de konuyu defalarca anlatmalarına rağmen çözüm üretemediklerini dile getiren Oral, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a ulaşmak, derdimizi anlatmak istediysek de sonuç alamadık. Ben, Başbakan Erdoğan’ın Erzurum’da böyle bir tesisin çürümeye terk edildiğinden haberi olmadığını düşünüyorum. Eğer haberdar edilmiş olsaydı, sorunumuz kesinlikle çözülürdü” şeklinde konuştu.