Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Aziziye İlçe Başkanı Dursun Savaş, hayvancılığın yanlış politikalar yüzünden bitme noktasına getirildiğini, ifade ederek, bunun en güzel örmeğinin Aziziye ilçesi Kayapa mahallesinde yaşandığını kaydetti.
Özellikle Aziziye’de hayvancılığın bittiğini söyleyerek, “İktidar çiftçimize son darbesini hayvancılık sektöründe vurmuştur. Ülkemizde özellikle ilçemizde hayvancılık bitmiştir. Fazla uzak değil, 2003 yılında Kayapa mahallesinde bin 250 adet küçükbaş hayvan vardı. Bu gün sadece bir yetiştiricide küçük baş hayvan var. Hayvancılık sektörü, uygulanan yanlış ithalat politikasının besiciliği yapılamaz hale getirdi” diye konuştu.
Besicilikten ziyade karkas et ithalatının günümüzde daha cazip hale geldiğini belirten Başkan Savaş, bu konuda da izlenen yolun ilginç ve anlamanın zor olduğunu söyledi. Savaş, “Üreticinin rekabet edebilmesi için karkas et ithalatı serbest bırakıldı ve gümrüklerde KDV sıfırlandı. Şimdi de kim kimi kandırıyor belli değil, birileri bu ülkeye ne eti olduğunu bilmediğimiz et getiriyor. Gümrüklerde tahlil yapılamıyor. Canlı gelen ve angus denilen hayvanların sakatatları imha ediliyor. Bu konuda uzman birileri sebebini açıklamalı. Ne yapıyorlar ne ediyorlar izledikleri yol nasıl anlamak zor.
BESİCİLERE VERİLEN DESTEK UYGULAMALARINA ELEŞTİREL BAKIŞ
Hükümete veryansın eden MHP Aziziye İlçe Başkanı Dursun Savaş, banka üzerinden sözde sıfır faizli krediyle besiciye hayvan satılmasının arkasında yatan hesabın farklı olduğunu iddia ederek sözlerine şöyle devam etti;
“Sıfır faizli kredisi icat ediliyor. Besiciliğin yapılamaz hale geldiği bir dönemde sıfır faizli kredi vermenin de bir anlamı yoktur. Aldığı hayvanı besleyecek ve piyasada satacak. Bundan zarar ederse geri ödemesini nasıl yapacak? Yeni hayvan nasıl alacak? Hesap ortada. Piyasada 10 liradan et satılırken besicilik yaparak para kazanmak mümkün değil. Kredi alanları uyarmak gerekir. Bu işten para kazanmanız mümkün değil. Bu sistemi büyük işletmeler sürdüremezken, küçük işletmelerin besicilik yapması mümkün değil. Çünkü, bugünkü ithalat politikasıyla besi hayvanı almak demek yüzde 30-50 zarar etmek demek. Piyasada ithal karkas etin kilosu 10-12 liradan satılırken köylünün besicilik yapması imkansız. İthal edilen besi hayvanının canlı olarak kilosu 7.5-8 liradan alınsa bile besi sonrası 10-11 liraya mal edilemiyor. En az 13-14 liraya geliyor. İthal karkas etin kilosu 10- 12 liradan satıldığına göre besicilikten para kazanmak mümkün mü? İster yerli besi hayvanı alın, isterse ithal alın, maliyetiniz karkas etin üstünde kalıyor. Bir de risk alarak bu hayvanları besliyorsunuz. Besi yapanlar piyasa koşullarına göre yüzde 30 ile yüzde 50 oranında zarar ediyor. Bu nedenle uygulanan ithalat politikası ile besicilik bitti.”