Atatürk Üniversitesi’nde 1982 yılında kurulan Mühendislik Fakültesi, bugüne kadar on binlerce mühendis yetiştirdi. Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinde aktif olarak lisans ve lisansüstü eğitimlerin verildiği Mühendislik Fakültesi’nde, gerekli fiziki ve akademik yapılanma çalışmaları tamamlandıktan sonra Bilgisayar Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinde de, lisans öğretimine başlanacak.
//28’İNCİ YIL
Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çelik, 28 yılı geride bırakan Mühendislik Fakültesi’nde, 2009-2010 öğretim yılı itibariyle örgün ve ikinci öğretim programlarında toplam 3 bin 98 öğrencinin öğrenim gördüğünü söyledi. Fakültenin, bünyesinde 8 bölüm bulundurduğunu, Kimya Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Çevre Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinde aktif olarak lisans ve lisansüstü eğitim verildiğini anlatan Çelik, Bilgisayar Mühendisliği, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği bölümlerinde ise, çok yakında lisans eğitimlerine başlanacağını bildirdi.
//FAKÜLTE GÜNCELLENİYOR
Mühendislik Fakültesi’nin, Kimya, İnşaat, Çevre ve Makine Mühendisliği bölümlerinin, 2008 yılında MÜDEK Akreditasyon Kurulu tarafından 2 yıllığına akredite edildiğini hatırlatan Çelik, akreditasyon süresinin 3 yıl daha uzatılabilmesi amacıyla fakültenin ara değerlendirmeye alındığını kaydetti. Mühendislik Fakültesi’nin, halen hizmet verdiği binasına 1986 yılında yerleştiğini aktaran Çelik, aradan geçen 24 yıl boyunca çeşitli tadilat ve restorasyon işlemlerinin yapıldığını belirterek, 2009 yılında da, bu çerçevede bir dizi işlem ve iyileştirme çalışması yapıldığını söyledi. Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cafer Çelik, “Fakültemizde 4 adet 90 kişi kapasiteli amfi ve 1 adet 180 kişi kapasiteli çok amaçlı amfi yenilenerek hizmete sunulmuştur. Ayrıca fakültemizde 5 adet LCD ekranlı dijital duyuru sistemi hizmete sunulmuş olup, fakültemizde yapılan tüm duyurular bu ekranlardan yayınlanmaktadır. Öğrenci kulüpleri ve diğer öğrenci faaliyetleri için 1 adet kulüp odası, toplantı masası, dolap, PC ve projeksiyon cihazı ile donatılarak öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur. Ayrıca 1’er adet bay ve bayan tuvaleti yapımı da, içerisinde bulunduğumuz yıl itibariyle tamamlanmış ve öğrencilerimizin kullanımına sunulmuştur.” dedi.
//ÇAĞDAŞ TEKNOLOJİK DONANIM
Fakültede teknolojinin hemen hemen tüm olanaklarından istifade edebilmek için azami çaba gösterdiklerini vurgulayan Çelik, tüm dershanelerde mevcut olan projeksiyon cihazlarının yenilenmesi amacıyla 15 adet yeni cihaz alındığını ve değişimi gerekli olan sınıflardaki cihazların yenileri ile değiştirilerek kullanılmaya başlandığını dile getirdi. İdari birimler için 30 adet yeni bilgisayar, 5 adet yazıcı ve muhtelif sayıda güç kaynağı satın alınarak ihtiyaç duyulan birimlere dağıtımının yapıldığını anlatan Çelik, “Fakülte birimleri için yeni bir arşiv odası yapılmış ve kullanılmaya başlanmıştır. İnternet erişim hızını artırabilmek için fakültedeki bütün swichler değiştirilmiştir. 1 adet akıllı tahta satın alınarak, deneme amaçlı olarak kullanıma sunulmuştur. Denemelerden başarılı sonuçlar alınması halinde fakültemizin bütün sınıflarına akıllı tahta yerleştirilmesi planlanmaktadır. Elektrik-Elektronik, Endüstri, Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümleri için Bölüm Başkanlığı idari odaları tahsis edilmiş ve bu odaların tefrişi yapılmıştır. Eğitim-öğretim işlerinde kullanılmak üzere mevcut makinalara ilaveten bir adet yeni fotokopi makinası satın alınmıştır.” diye konuştu.
60 ÖĞRENCİ KAPASİTELİ YENİ BİLGİSAYAR LABORATUVARI YAPILACAK…
Fakültede hali hazırda 4 adet bilgisayar laboratuarının mevcut olduğunu ve bu laboratuarlarda yenileme çalışmalarının sürekli yapıldığını söyleyen Çelik, kısa sürede tamamlanması düşünülen yeni bir bilgisayar destekli tasarım dershanesi için de çalışmaların hızla devam ettiğini kaydetti. Dekan Çelik, “Bu dershane toplam 60 öğrenci kapasiteli olacak olup, dershanedeki çizim masaları istenildiğinde kâğıt üzerine ve istenildiğinde de bilgisayar ile çizim yapılabilecek şekilde fakültemiz elemanlarınca tasarlanmıştır. Ayrıca laboratuar ve sınıflardaki eskiyen alt yapının yenileme çalışmaları da, yine bu yıl içerisinde yapılmıştır. Hem öğrencilerimize, hem de akademik kadromuza, kaliteli bir öğretim için gerekli tüm imkanları sunmaya çalışıyoruz. Fakültemiz, mevcut imkanlarıyla bile Türkiye’nin birçok üniversitesinde bulunan mühendislik fakültelerine göre, çok daha iyi durumda bulunmaktadır. Önümüzdeki zaman dilimi içerisinde yeni ek binalar ve hizmet birimlerimizle geleceğin mühendislerini yetiştirmeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.