Prof. Dr. Kırkıpar, 2008 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre ülke nüfusunun yüzde 7'sinin 65 yaş ve üzerindekilerden oluştuğunu anlattı. 2030 yılında ülkedeki yaşlı kişi sayısının yüzde 15'e ulaşmasının beklendiğini dile getiren Prof. Dr. İsmet Kırpınar, "Dünyada ve ülkemizde yaşlı nüfus sayısı giderek artıyor. Nüfus artış hızının yavaşlaması, tıptaki gelişmeler ve sosyal yaşamdaki standartların yükselmesiyle yaşlı nüfus sayısında da patlama yaşanmaya başladı." dedi.
YAŞLILIK HASTALIK DEĞİL
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayfer Karadakovan ise yaşlılığın hastalık olmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Karadakovan, yaşlılıkla birlikte görülen kronik hastalık sayısında artış yaşandığını vurguladı. 65 yaş ve üzerindekilerde görülen kronik hastalıkların yüzde 80 artış gösterdiğini belirten Prof. Dr. Karadakovan, "Yaşlılık hastalık değil. Ancak yaşlılıkla birlikte kas iskelet sistemi, solunum, görme, işitme ve sinir sistemleri başta olmak üzere bütün bünyede hastalıklar görülüyor. Önemli olan aile fertlerinin yaşlı bireye anlayışla, bilinçle ve doğru yaklaşarak bu dönemi rahat ve mutlu yaşamasına yardımcı olmak." diye konuştu.
YAŞLILARA TOPLUMSAL SAYGI KALMADI
İl Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Mesut Yavilioğlu da teknolojik gelişme ve sosyal yaşamın aktif olarak şahısları bireyselleştirdiği süreçte, toplumların yaşlılara verdiği değerin azaldığını ileri sürdü. Yavilioğlu, bakıma muhtaç hale gelen yaşlıların eskisi kadar toplumdan saygı ve ilgi görmediğine dikkat çekerek, "Maalesef yaşlılara sosyo-ekonomik nedenlerde toplumsal saygı kalmadı." şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Ayşe Okanlı da toplumsal geleneklere aykırı olarak yaşlıların toplum yaşamından ve aileden dışlandığına işaret etti.