Erzurum’un Oltu ilçesinde faaliyet gösteren “Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği” tarafından hazırlanıp, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın katkıları ile yürütülen bir proje kapsamında “Oltu Havzası Şairleri Antolojisi” hazırlandı.
OLTU HAVZASI ŞAİRLERİ ANTOLOJİSİ
Proje koordinatörü ve kitabı yayına hazırlayan uzman edebiyat öğretmeni Temel Vural, “İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’nın, 2010 yılından itibaren başlattığı “Derneklere Yardım Programı” kapsamında “Oltu Havzası Âşıklar Kültür ve Dayanışma Derneği” olarak bir proje hazırlayıp Mayıs 2011 döneminde Dernekler Dairesi Başkanlığı’na sunduk. Kabul edilen “Sözlü Kültür Mirasımıza Sahip Çıkıyoruz” adlı projenin uygulanmasına 1 Eylül 2011’de başlandı.” dedi.
VURAL’IN AÇIKLAMASI
2012 Ağustos ayı itibariyle uygulanması tamamlanan proje kapsamında bugüne kadar, proje ofisinin hazırlanması, dernek binasının düzenlenmesi, bilgisayar, yazıcı ve kamera, gibi dernekte ihtiyaç duyulan malzemelerin alımının gerçekleştirildiğini belirten Temel Vural, www.ozanlaryurdu.com adlı mevcut internet sitemiz güncelleştirilerek daha kapsamlı ve daha etkin bir hale getirildiğini aktardı.
Ayrıca, “Oltu Havzası Sözlü Kültüründen Derlemeler” adlı bir kitap hazırlanarak ücretsiz olarak dağıtımının yapıldığını belirten Vural, “Proje kapsamında en son yapılan faaliyetlerden biri de “Sümmânî’den Günümüze Oltu Havzası Şairleri” adlı bir kitabın yayınlanmasıdır. Bir derleme olan bu kitap, derneğimiz bünyesinde sürdürdüğümüz birkaç yıllık bir çalışmanın ürünüdür. 412 sayfalık kitapta; Oltu, Olur, Narman, Şenkaya ve Tortum ilçeleri ile bu ilçelerimizin köylerinde Sümmânî’den bugüne yaşamış ve halen yaşamakta olan 183 halk âşığı ve şairimize, amatör ve usta diye ayırmadan yer verdik. Oltu Havzası Şairleri adlı kitapta şairlerimiz: “Sümmânî ve Çağdaşları, Hayatta Olmayan Âşıklar, Geleneğin Günümüzdeki temsilcileri, Ehl-i Dil Nakilci ve Hikâyeci Âşıklar ve Kalem Şairleri” başlıkları altında ele alındı. Kitabın en önemli özelliği, Oltu Havzası Şairlerinin tamamının ilk kez bir kitapta toplanmış olmasıdır. Bu çalışmada birçok halk âşığı ve şair de ilk kez bir yayında kayıt altına alınmış oldu. Kitabın bu yönleriyle bir kaynak eser olarak önemli bir boşluğu dolduracağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.
KAYMAKAM ÇOBANOĞLU’NA TEŞEKKÜR
Projenin hazırlık ve uygulanması safhalarında Kaymakam Fatih Çobanoğlu’nun çok değerli katkıları olduğuna vurgu yapan Temel Vural, “İlçemiz kaymakamının, kültürel değerlerimizin yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması hususundaki samimi ve değerli katkıları için müteşekkir olduğumuzu ifade etmek isterim. Kaymakam Bey’in şahsında projede emeği geçen herkese derneğimiz adına teşekkür ediyoruz. Ayrıca, “Oltu Havzası Kültür Serisi” adını verdiğimiz çalışmamıza ilk katkıyı vererek, böylesi eserlerin hazırlanması fikrini destekleyen ve katkılarıyla bizleri cesaretlendiren, ilçemizde geçmiş yıllarda görev yapmış kaymakamlarımızdan Sayın Ömer Lütfi Yaran Beyi de bu vesileyle yâd etmenin bir vefa borcu olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu.
Vural, kültürel içerikli çalışmalara ve proje hazırlıklarına devam ettiklerini, yeni kitapları yayına hazırladıklarını, kaynak temin edildiğinde bu kitapların da en kısa zamanda yayınlanacağını sözlerine ekledi.