Kazakistan’da yaşamını yitiren Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak için fakültede bir tören düzenlendi.
Fakülte Dekanı Prof. Dr. Reşat Karcıoğlu, Parlak’ın Güzel sanatlar Fakültesi’nin seçkin bir öğretim üyesi olduğunu, vefatından derin bir üzüntü duyduklarını söyledi.
Karcıoğlu, 30 Ekim 2011 Pazar günü Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz Rektör Yardımcısı Samih Diyarbakır ile birlikte fakülteden öğretim üyesi meslektaşlarının, arkadaşlarının ve öğrencilerinin katılmasıyla Oltu`da defnedildiğini söyledi.
GELENEKSEL TÜR EL SANATLARI BİR DUAYENİNİ KAYBETTİ
1994 yılında Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk El sanatları Bölümü Halı-Kilim ve Eski Kumaş desenleri Anasanat dalında Öğretim görevlisi olarak göreve başlayan Parlak’ın Seramik ve Geleneksel Türk El sanatları Bölüm başkanlıklarını da yürüttüğünü anımsatan Karcıoğlu, şöyle devam etti: “Rahmetli Parlak çok çalışan bir bilim adamıydı. 1997 yılında lisansını tamamladı. Yurtiçinde ve yurtdışında birçok sergiye katıldı. 1998-1999 yıllarında Erzurum Atatürk Üniversitesi bünyesinde ‘Oltu ve Çevre kazaları Doğal Boya Potansiyelini Tespiti’ ile ‘Erzurum ve çevresinde Doğal Boya ile boyalı halı ve kilimlerin tespiti’ konulu iki proje çalışması yaptı. DAP Projesinin ön araştırma çalışmalarında görev aldı. 2000 yılında Yüksek Lisansını bitirdi. 1999-2001 yıllarında Kazakistan`da T.C Başbakanlık TİKA adına ‘Aral Bölgesi El Halıcılığı Geliştirme Projesi`ni yürüttü. Kazakistan Bilimler Akademisi’nde doktorasını tamamladı. Kazakistan`da Korkut Ada Devlet Üniversitesi’nde de Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. 2002 yılında ise Atatürk Üniversitesi GSF`de yardımcı doçentlik kadrosuna atandı.”
HALI KİLİM ATÖLYESİ PARLAK’IN ESERİ
Atatürk Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi’nde Öğretim Üyesi olarak uzun yıllar çalışan Parlak`ın, yayınlanmış birçok Yurtiçi ve Yurtdışı makalelerinin yanı sıra "Kaynaktan Vitrine Oltutaşı", "Azerbeycan Bezek Sanatı (Çeviri)", " 18-19.Asır Azerbaycan Sanatı (çeviri)", “Kazak Oyu Örnekleri", "Geleneksel Kazak Halı Sanatı ve Aral Bölgesi el Halıcılığını Geliştirme Projesi, Erzurum da Oltutaşı ve Kuyumculuk Sanatı, Oltu ve Köylerinde Bardız Kilimciliği adlı on kitabı bulunan Parlak’ın, yayınlanmamış eserleri olduğunu da anlatan Karcıoğlu, “Fakültemiz Geleneksel Türk El Sanatları Bünyesinde kurulan ve Dekanlığımızca sürekli desteklenen Halı Kilim Atölyesi öğretim üyemiz Tahsin Parlak`ın eseriydi. Bu yüzden söz konusu Atölyeye Rahmetli Parlak’ın adını vererek, hizmetlerini sürekli yaşatmaya çalışacağız,” diye konuştu.
KORKMAZ: “PARLAK’IN KATKILARI BÜYÜK”
Daha sonra konuşan Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Fahrettin Korkmaz ise, Yrd. Doç. Dr. Tahsin Parlak’ın, özellikle Güzel sanatlar Fakültesi’nin rüştünü ispat etmesinde büyük katkılar sağlamış bir bilim adamı olduğunu ifade etti.
Korkmaz, “Aramızdan ayrılmış olmasından büyük bir ıstırap duymaktayım. Ama kader. Nefes alan her şey bir gün nefes alamayacak bir duruma geliyor, maalesef. Önemli olan öldükten sonra arkada bıraktıklarınızdır. Parlak da Atatürk Üniversitesi’nde, Fakültesine ve bilim camiasına önemli hizmetler bıraktı. Kendisi rahmet ve minnetle anıyoruz.”