Bosna Hersek’te Srebrenitsa Anma Galerisi’nin açılışının ikinci yıldönümünde galerinin kapasite geliştirme çalışmaları kapsamında yapılan tadilat çalışmaları, yine Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından sağlandı.
TİKA, Bosna Hersek’te gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede Srebrenitsa Anma Galerisi’nde TİKA’nın desteğiyle yapılan ve galeriye dahil edilen bölümde İngiliz fotoğraf sanatçısı Paul Lowe’un Saraybosna kuşatması fotoğrafları sergilendi. Galerinin tadilatı yapılan yeni bölümlerinin açılışına Türkiye’nin Saraybosna Büyükelçisi Cihad Erginay, TİKA Saraybosna Koordinatörü Fatih Karaca, Fotoğraf Sanatçısı Paul Lowe, Srebrenitsa Anma Galerisi Müdürü ve Fotoğraf Sanatçısı Tarik Samarah ile Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacıbajriç ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış esnasında savaş sırasında Saraybosna’da bulunan Paul Lowe’un o döneme ait fotoğrafları sergilendi. Fotoğraf Sanatçısı Lowe açılışta yaptığı konuşmada, fotoğrafın geçmişi bugünlerde anlatmanın en iyi yolu olduğunu belirterek, Saraybosna’nın içinde birçok farklılığı barındıran bir şehir, aynı zamanda savaş geçmişiyle mücadele eden bir şehir olduğunu söyledi. Sergilenen fotoğrafların yaklaşık 20 yıl önce kaydedildiğini anlatan Lowe, “Fotoğraf arşivime baktığım zaman neler yaşadığımızı düşünüyorum. Bundan sonra gelecek yeni nesillerin bu korkunç olayların bir daha yaşanmaması için geçmişte neler olduğunu bilmesi lazım” dedi.
Srebrenitsa Anma Galerisi Müdürü Tarık Samarah ise, Srebrenitsa Anma Galerisi’nin ikinci yılını kutladığını belirterek, galerinin soykırımda hayatını kaybeden tüm kurbanları için yaşaması gerektiğini vurguladı ve projenin hayata geçirilmesi için verdiği destekten ötürü TİKA’ya teşekkürlerini sundu.
Türkiye Büyükelçisi Cihad Erginay da, bu tür etkinliklerin yaşanan katliamların unutulmaması açısından önemine dikkat çekerek, 11 Temmuz 2014 tarihinde Srebrenitsa’daki cenaze törenine katıldığını hatırlattı. Srebrenitsa’nın bir insanlık ayıbı olduğunu belirten Erginay, “Srebrenitsa bir soykırımdır ve unutulmaması gereken bir olaydır. Bu olayların, bu insanlık vahşetinin unutulmaması gerekiyor. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi olarak bunu unutturmamak benim görevlerim arasındadır. Srebrenitsa Anma Galerisi’nin oluşumunda verdiği destekten dolayı TİKA’yı tebrik ediyorum” diye konuştu.
TİKA’nın Saraybosna Koordinatörü Fatih Karaca ise Bosna’da yaşanan acıların bir daha yaşanmaması temennisinde bulunarak, TİKA olarak gerçekleştirilen proje ve faaliyetlerle her daim Bosna Hersek halkının yanında olduklarını ifade etti. Srebrenitsa Anma Galerisi’nde ayrıca, yönetmen Bill Carter’in “Saraybosna’yı Özlüyorum” filminin gösterisi gerçekleştirildi.