Oltu ilçesinde Sağlık Grup Başkanlığı ekipleri ilçeye bağlı köyleri dolaşarak keneden bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşli Hastalığı'nı (KKKA) vatandaşlara anlattı.
Oltu Sağlık Grup Başkanı Dr. Burhan Yarar ve 12 kişiden oluşan ve 'kene timi' adını verdiği sağlık ekibiyle köylerdeki haneleri tek tek dolaşarak kene eğitimi verdi. Köylere yönelik bilgilendirme gezilerinde birçok köylü vatandaşın kene tehlikesinden haberdar olmadığı ortaya çıktı. Kene timi köy meydanlarına ve cami girişlerine kene ile ilgili afişler asarak köylülere el broşürleri dağıttı. Kene vakasıyla karşılaşanların yapmaları gerekenler hakkında bilgiler verdiklerini belirten Dr. Burhan Yarar, 2002 yılından beri Kuzey ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'na yönelik yöre insanını bilgilendirmeye çalıştıklarını söyledi.
Dr. Yarar, içerisine Oltu, Olur, Narman ve Şenkaya ilçelerini alan havzadaki köyler için ciddi bir tehlike olan kene ile ilgili özellikle köylerde yaşayan vatandaşların yeterince bilinç sahibi olmaları gerektiğini aktardı.
Köy ziyaretlerini aralıksız sürdürdüklerini hatırlatan Yarar, kenelerin taşımış oldukları virüslerin insanlara kolaylıkla bulaştığını ve geç kalınması halinde ölümle sonuçlanan vakalar yaşandığı kaydetti.
Henüz Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı konusunda bir aşı geliştirilemediğini belirten Yarar, bu ziyaretlerle köylerde de hastalığa yönelik bir farkındalık oluşturmak istediklerini ifade etti.