Horasan ilçesine bağlı bazı köylerde bir süre önce yaşanan sel felaketinin bilançosu belli oldu. 6 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketi, ekili arazileri de perişan etmiş ve mahsulü bir daha kullanılamaz hale getirmişti. Tarım İl Müdürlüğü tarafından söz konusu bölgede yapılan hasar tespit çalışmaları tamamlanırken, ilçeye bağlı Saçlık ve Dönertaş köylerinde toplam 220 dönüm buğday ve çayır arazisinin selden hasar gördüğü bildirildi. Sel yüzünden ekili arazileri hasar gören çiftçiler, devletten yardım eli uzatılmasını beklerken, üzücü haber Tarım İl Müdürlüğü’nden geldi. Horasan’a bağlı köylerdeki ekili arazilerin çok büyük bir bölümü, doğal afetlere karşı sigorta ettirilmediği için hasarın karşılanmasının söz konusu olamayacağı öğrenildi.
//SİGORTASIZ ÇİFTÇİ YANDI
Tarım İl Müdür Vekili Enver Daş, sel ve su baskınlarının, 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamına girdiği için, ekili arazisine sigorta yaptırmamış olan çiftçilerin uğradıkları zararın telafi edilemeyeceğini bildirdi.
Horasan’daki selin ardından bölgede acilen hasar tespit çalışması başlattıklarını kaydeden Enver Daş, Saçlık ve Dönertaş köylerinde toplam 220 dönüm buğday ve çayır arazisinin zarar gördüğünü tespit ettiklerini kaydederek, “Dönertaş Köyü’nden 10 çiftçi, Saçlık Köyü’nden de 15 çiftçinin buğday, çayır ve yonca ektikleri arazileri selden ciddi manada hasar görmüştür. Bu çiftçilerimizin zararları, tarım sigortaları bulunması kaydıyla ancak karşılanacaktır. Ekili arazilerini doğal afetlere karşı sigorta altına aldırmamış olan çiftçilerin bir an önce 5363 Sayılı Kanun kapsamında tarlalarını sigorta ettirmelerini tavsiye ediyoruz.” diye konuştu.
//DEVLET YARDIMI ÇEŞİTLİ KOŞULLARA BAĞLI…
Tabii afetlerden hasar gören çiftçilere yapılacak olan devlet yardımlarıyla ilgili olarak bir takım kanun ve yönetmelikler bulunduğunu belirten Enver Daş, 5363 Sayılı Tarım Sigortaları Kanunu’nda, tabii afetlerle ilgili bir risk grubunun oluşturulduğuna dikkati çekerek, bu risklere karşı ürününü sigortalattırmayan üreticilerin, söz konusu yardımlardan faydalanamayacağını kaydetti. Dolu, yangın, heyelan, fırtına, hortum, don ve depremler gibi, sel ve su baskınlarının da söz konusu kanun kapsamındaki risk grupları arasında bulunduğunu aktaran Enver Daş, “Afet yardımlarından faydalanabilmesi için, üreticinin uğradığı hasarın, tarla, arazi, taşınır ve taşınmaz mal varlıkları gibi tüm mal varlıklarının yüzde 40’ı oranında olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan yağışlardan hasar gören Pasinler, Yakutiye ve Palandöken ilçelerinde ise, hasar tespit çalışmalarının devam ettiği bildirildi.