Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
MSB: ‘802 terörist etkisiz hâle getirildi’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Taraftar: ‘Erzurumspor farkını göstermeli’
Gazze'de can kaybı 34 bin 262'ye yükseldi
Gazze'de can kaybı 34 bin 262'ye yükseldi
Uraloğlu: 'Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı'
Uraloğlu: 'Hala ‘X’ Türkiye’ye temsilci atamadı'
‘Büyüklerin hatalarının bedelini çocuklar ödüyor’
‘Büyüklerin hatalarının bedelini çocuklar ödüyor’
HABERLER>POLEMÄ°K
9 Kasım 2010 Salı - 08:13

Su kaynaklarımız kıymete bindi

Dünya Su Formu Türkiye Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cemal Zehir, iklim değişikliklerine neden olan ve birçok canlının yaşamını tehdit eden küresel ısınmayla birlikte önemi daha da artan Dicle ve Fırat üzerinde Türkiye'nin yaptığı çalışmaların tüm dünya tarafından yakından takip edildiğini bildirdi.

Su kaynaklarımız kıymete bindi

Dünya Su Formu Türkiye Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cemal Zehir, iklim değişikliklerine neden olan ve birçok canlının yaşamını tehdit eden küresel ısınmayla birlikte önemi daha da artan Dicle ve Fırat üzerinde Türkiye'nin yaptığı çalışmaların tüm dünya tarafından yakından takip edildiğini bildirdi. Doç. Dr. Zehir, "Bu çalışmalar, batılı ülkelerdeki stratejik araştırma kuruluşlarının üzerinde senaryo tezleri üretmelerine neden oluyor. Çünkü gelecekte olacağı öngörülen su savaşı senaryoları Orta Doğu için yazılmaktadır" dedi.
Atatürk Üniversitesi Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürlüğü'nce 'Küresel Isınma, Su sorunları Türkiye ve Orta Doğu'ya yansımaları' konulu konferans düzenlendi. Oditoryum Mavi salondaki konferansta konuşan Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesi Öğretim Üyesi ve Dünya Su Formu Türkiye Danışma Kurulu Üyesi Doç. Dr. Cemal Zehir, dünyayı düşündüren küresel ısınma ve etkilerini masaya yatırdı.
Atmosfere verilen gazların sera etkisi oluşturması sonucunda, dünya atmosferi ve okyanuslarının ortalama sıcaklıklarında belirlenen artışın küresel ısınmayı beraberinde getirdiğini ifade eden Doç. Dr. Cemal Zehir, son 50 yıldaki artışın gelecekte insan yaşamını daha da olumsuz etkileyeceğini söyledi. Küresel ısınmayla eriyen kutuplardaki buzulların deniz suyu seviyesini yükselteceğini kaydeden Doç. Dr. Zehir, "Bir yandan kıyı kesimleri sular altında kalırken bir yandan da artan sıcaklık nedeniyle topraklar kuruyarak çölleşmeye başlayacak. Bilim insanlarının yaptığı değerlendirmeye göre küresel ısınmasının bu hızla devam etmesi durumunda Türkiye'nin güneyi, güneydoğusu ve iç kısımlarının çölleşeceği öngörülüyor.
Orta Doğu'yu besleyen en önemli nehirlerden olan Dicle ve Fırat üzerinde Türkiye'nin yaptığı çalışmaların yakından takip edildiğini anımsatan Doç. Dr. Zehir, "Türkiye'nin bu nehirler üzerinde yaptığı çalışmalarla ilgili ABD ve Avrupa ülkelerindeki birçok stratejik araştırma kurumunun çalışma alanı içerisinde. Bu konuda birçok senaryo yazılıyor. Zaten batıda sıkça dillendirilen su savaşı senaryoları Orta Doğu için yazılıyor. Buna karşın şu an Orta Doğu'da 12 ülke su kıtlığı sorunu yaşıyor" diye konuştu.
Gelecekte canlı yaşamını olumsuz etkileyeceği düşünülen küresel ısınmanın Kuzey Kutbu ülkeleri için yer altı maden zenginliği getireceğini vurgulayan Doç. Dr. Cemal Zehir, şöyle devam etti:  "Buzulların erimesi Rusya, ABD, Kanada ve Danimarka gibi kutup bölgesine hakim ülkeler için müthiş bir fırsat anlamına geliyor. Buzullar eridikçe yer altındaki müthiş doğal zenginlikler ortaya çıkacak. Birleşmiş Milletler (BM) raporuna göre kutuplar altın, çinko, petrol, doğalgaz, gümüş, kurşun, elmas ve diğer yeraltı kaynakları bakımından çok zengin. Buzulların erimesiyle birlikte bu zenginlikleri elde edecek olan devletlerin dünya üzerindeki etkinliği daha da artacak."

 
TOBB Erzurumlu girişimcileri eğitti
 
2011 heyecanı doruğa çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altaylı'ya teşekkür yağmuru başlatalım...
Habertürk'te kaleme aldığı ve bugünlerde milli duygusu körelmemiş herkes ...
Türk olmak nasıl bir duygudur?
Aşağıda okuyacağınız yazıyı, Türkiye’nin ABD Seatle Fahri Konsolosu sayın ...
Yakutiye değişiyor mu, dönüşüyor mu?
Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Hacıcuma, Taşmescit ve Narmanlı ...
 
Sağlıktan yana kısmetliyiz..
Türkiye’de kurulan ilk 5 numune hastanesinden birisinin Erzurum Numune ...
Bu ayıp kimin?...
Osmanlı ve Rus orduları arasında 1877-1878 tarihleri arasında yaşanan ...
Akdağ'a "mert olamadın" suçlaması
Sağlık Bakanı Akdağ'ın Cumhuriyet resepsiyonunda Hayrünnisa Gül'ün elini ...
 
Yardım çarkı hızlı işliyor..
Erzurum’da havaların iyice soğumaya başlamasıyla birlikte kömür yardımları ...
CHP nihayet SAV'dı...
Milletin değerlerine karşı davranışından dolayı tepkilerin hedefi olan ...
Bu da olur mu demeyin..
Erzurum’da Yukarı Mumcu Mahallesi'ndeki Yukarı Mumcu Camisi'nin tuvaletine, ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva