Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Erzurum’da düzenlediği bölgesel basın toplantısında Erzurum, Erzincan, Ağrı, Kars, Ardahan ve Iğdır illerine yapılan yatırımlar hakkında bilgi verdi. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Erzurum’da son 9 yılda sulamadan içme suyuna, taşkın koruma, ağaçlandırma ve erozyon kontrolünden milli parklara kadar çeşitli alanlarda 496 milyon TL yatırım yapıldığını belirtti.
PALANDÖKEN BARAJI İLE ERZURUM’A İÇMESUYU SAĞLADIK…
Şehrin artan içme suyu ihtiyacının karşılanması için Palandöken Barajı ile 4 bin 880 metre uzunluğundaki isale hattının hızla tamamlandığını hatırlatan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, barajla 114 bin 80 dekar arazinin de suya kavuşturulduğunu anlattı.
SUYA HASRET OVALARA SU SAĞLIYORUZ…
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Erzurum’da suya hasret topraklara su getirmek için Demirdöven Sulaması, Daphan Ovası Sulaması ve Olur Ürünlü Göleti Sulaması’nın tamamlandığını söyleyerek, bu tesislerle 225 bin 690 dekar arazinin sulamaya açıldığı bilgisini verdi.
Sakalıkesik Ovası Sulaması, Daphan Ovası Sulaması 2.Kısım ile Hınıs Başköy Barajı ve Pazaryolu Barajı için çalışmalara devam edildiğini söyleyen Prof. Dr. Veysel EROĞLU,
GÖL-SU projesi kapsamında çalışmaları devam eden 7 adet gölet ile 10.760 dekar arazinin daha suya kavuşturulacağını söyledi.
TAŞKIN KORUMA ÇALIŞMALARINA ÖNCELİK VERDİK…
İklimi, topoğrafik ve jeolojik yapısı itibarıyla taşkın ve heyelana müsait bir yer olan Erzurum’da taşkınla mücadele için harekete geçildiğini hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, 9 yılda 94 adet taşkın koruma tesisi ile 9 ilçe, 67 köy, 6 mahalle ile 53 bin dekar arazinin taşkınlardan korunduğunu söyledi.
Taşkın koruma ve dere ıslahı maksatlı 30 adet tesisin de inşaatının devam ettiğini söyleyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, inşaatı devam eden su depolama tesislerinin suyu kontrol edip düzenleyerek sel ve taşkınların önüne geçtiğini, akarsularla oluşan erozyonu önlediğini anlattı.
AĞAÇLANDIRMA ÇALIŞMALARINA ÖNEM VERİYORUZ…
Taşkınla mücadele açısından da önem taşıyan ağaçlandırma çalışmalarına ağırlık verildiği söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel EROĞLU, Erzurum ilinde 2003-2011 yılları arasında 472.420 dekar alanda erozyon kontrolü ve rehabilitasyon çalışması yapıldığını ve 30.862.000 adet fidan dikildiğini ifade etti.
NENE HATUN MİLLİ PARKI’NI DÜNYAYA AÇACAĞIZ…
Erzurum’da adını tarihe yazdıran kahraman Türk kadını Nene Hatun’un adı verilen Nene Hatun Milli Parkı ile Sarıkamış Allahuekber Dağları Milli Parkı’nın ilan edildiğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, ayrıca vatandaşların rahat nefes alabilmeleri ve yeşil alanların daha etkin korunması için 2 adet kent ormanı, 3 adet bal ormanı ile 12 adet mesire yerinin tesis edildiğini de söyledi.
Erzurum’un 2011 Kış Olimpiyatları ile kış sporları ve turizm alanındaki potansiyelini ve başarısını ispatladığını dile getiren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Nene Hatun Milli Parkı’nın da dünyaya açılacağını söyleyerek “2016 yılına yapacağımız çalışmalarla milli parkı yılda 1 milyon kişinin ziyaret edeceği bir yer haline getireceği. Nene Hatun Milli Parkı’nı dünyaya açarak Erzurum’un turizm potansiyelinin artırılmasına da katkıda bulunacağız.” diye konuştu.
ORMAN KÖYLÜMÜZE DESTEĞE DEVAM…
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Erzurum ilinde 2003-2011 yılları arasında orman köylülerimize süt sığırcılığı, süt koyunculuğu, meyvecilik ve güneş enerjisi sistemi konularında 5 milyon 32 bin TL, orman kooperatiflerine de 165 bin 477 TL tutarında kredi desteği verildiğinin de altını çizdi.
METEOROLOJİK TAHMİNLERDE TUTARLILIĞI YÜZDE 90’LARA ÇIKARTTIK…
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün yatırımları hakkında da bilgi veren Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, yapılan yatırımlar neticesinde tahminlerde tutarlılık oranının yüzde 90’lara çıkarıldığını ifade etti.
Erzurum’da 9 yılda 12 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurulduğunu belirten Prof. Dr. Eroğlu, 2012 yılında ise 6 adet OMGİ daha kurulmasının planlandığını söyledi.