Yakutiye Belediyesi, Temaşa-i Ramazan etkinlikleri çerçevesinde bir vefa örneği olarak Aşık Reyhani’yi anma programı düzenliyor. Aşık Reyhani’yi anma gecesinde Erzurum’un aşıklarından Rahim Sağlam ile İhsan Yavuzer’de sahnede olacaklar. Reyhani Özel programının bir borç olduğunu söyleyen Ali Korkut, “Erzurum’un yetiştirdiği bu değeri anmak vefa borcudur.” dedi.
Aşık reyhani dünümüz bugünümüz ve yarınımızı aydınlatan halk ozanları geleneğinin önemli temsilcilerinden biri olduğu gibi Erzurum için gurur kaynağı dev bir ozan. Yakutiye Belediyesi Dadaloğlu çizgisinden ve Sümmani geleneğinden gelen bu dev ozan için Yakutiye Kent Meydanında anma programı düzenliyor. Başkan Korkut, Aşık Reyhani’nin Erzurum için bir değer olduğunun altını çizerek “Aşık Reyhani, bu toprağın özü ve Erzurum’un önemli bir değeri. Sağlığında değeri anlaşılmadı tartışmasına girmek istemiyorum, ancak her bir mısrasıyla volkan gibi patlayan ozan geleneğinden gelen bir insan. Biz belediye olarak Temaşa-i Ramazan programımız içerisine onun için de bir gece ayırdık. Vefa borcumuzu böylece ödüyoruz” dedi.
AŞIK REYHANİ KİMDİR
1932 - 10 Aralık 2006. Hasankale’nin Alvar köyünde doğdu. Asıl adı Yaşar Yılmaz’dır. İran’dan göçen babası önce Kars’a daha sonra Erzurum’a yerleşti. Aşık Reyhani’nin çocukluğu köyünde geçti. Zaman zaman komşu köylere gitme olanağı bulduysa da daha başka yerlere gidemedi. Okuma yazmayı okula gitmeden öğrendi. Sonraki yıllarda ise dışarıdan sınava girerek diploma aldı.
Konya Aşıklar Bayramına aralıksız katılan 7 aşıktan biridir. Eski aşıkların dışında, yetiştiği Huzuri Baba, Nihani, Cevlani, Efkari ve Gülistan Çobanoğlu gibi aşıklardan gelenek ve usul öğrendi.
İran’dan Avrupa’ya birçok ülkede türkü söyleyen Aşık Reyhani, katıldığı yarışmalarda da birçoğu birincilik olmak üzere çeşitli ödüller aldı. 1980’li yılların başında Erzurum’da bulunan Doğu Ozanları Derneğinin başkanlığına getirildi.
Aşık Reyhani birçok ülkeye konser ve konferanslara katılmak üzere çağrıldı. Ayrıca ABD’nin Michigan Üniversitesinde katıldığı bir konferanstan sonra kendisine fahri öğretmenlik unvanı verildi.
Şiirleri birçok gazete, dergi ve araştırmada yaralan, çeşitli radyo ve televizyon programlarına katılan Aşık Reyhani’nin, şiirlerinin bir bölümünü topladığı Alvarlı Reyhani (1962), Böyle Bağlar (1966), Kervan (1988) ve bazı düşünce ve şiirlerinden oluşan Şu Tepenin Arkasında adlı kitapları, Dilaver Düzgün tarafından hazırlanan Aşık Yaşar Reyhani, (1997) ve Ozan Yusuf Polatoğlu tarafından hazırlanan Mızrabın Istırabı, Aşık Reyhani-Hayatı ve Şiirleri, (2003) adlı kitaplar bulunmaktadır.
Bursa'da öldü ve orada toprağa verildi
Reyhani’den bir dörtlük
“Al beni ne olur sevdaya götür
Erenlerden geri kaldım sevdiğim
Saz bir bahanedir göğsümü dövdüm
Bir kemik bir deri kaldım sevdiğim”