KKTC'nin kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.Tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybeden KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın Salı günü son yolculuğuna uğurlanacağı öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük ve TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça'nın açıklamalarına göre, Denktaş'ın cenaze törenine Türkiye Cumhurbaşkanı Gül ile Türkiye'nin diğer yetkililerinin de katılması bekleniyor.
TÜRK DÜNYASI BİR LİDERİNİ KAYBETTİ
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan İrsen Küçük, TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Denktaş'ın ölümünün ardından YDÜ Hastanesi'nde açıklamalarda bulundu. Eroğlu, Denktaş'la hükümetlerde yakın mesai içinde olduklarını, Kıbrıs meselesinde de devamlı işbirliği yaptıklarını belirtti.Eroğlu, Kıbrıs Türkü'nün liderini kaybettiğini söyleyerek "Bu bir gerçektir" dedi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Denktaş'ın cenaze töreninin Salı günü yapılmasının düşünüldüğünü, Türkiye yetkililerinin kendisini arayıp başsağlığı dilediklerini ve cenaze törenine katılacaklarını söylediklerini dile getirerek, TC Cumhurbaşkanı Gül'ün de cenaze töreni için KKTC'ye gelmesinin beklendiğini bildirdi.
Başbakan İrsen Küçük de, Rauf Denktaş'ın hem kendisi hem de Kıbrıs Türk halkı için ayrı önemi olan bir lider olduğunu söyledi ve Denktaş'ın ölümünün hem kendileri hem de toplum için büyük bir kayıp olduğunu dile getirdi. Hem Denktaş hem de Dr. Küçük ile uzun yıllar çok yakın olduğunu ifade eden Başbakan Küçük, gençlik yıllarında Kıbrıs davası ve mücadeleyi birlikte konuşup bu konuda yapılanları yapılabilecekleri onlarla ele aldıklarını hatırladığını söyledi. Denktaş'la anıları olduğunu bunları
unutmasının mümkün olmadığını söyleyen Küçük, Dr. Fazıl Küçük ile Rauf Denktaş'ın yakın tarihte hayatlarını kaybettiklerine de dikkat çekti.
Bakanlar Kurulu'nun bugün saat 11:00'de toplanacağını dile getiren Küçük, bundan sonra takip edilecek prosedürü tespit etmeleri gerektiğini belirtti. Küçük, Denktaş'ın gömüleceği yere de ailesi ile görüşerek karar vereceklerini kaydetti. Bazı TC'li yetkililerin kendisini arayarak baş sağlığı dilediğini ve muhtemelen Salı günü gerçekleştirilecek olan cenaze törenine katılacaklarını bildirdiğini söyleyen Başbakan Küçük, cenaze töreninin tarihi bir görev olduğunu ve bu görevin Denktaş'a yakışır şekilde
yerine getirileceğini ifade etti.
BAŞIMIZ SAĞOLSUN
TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça da, "Başımız sağ olsun. Hepimizin acısı büyük" diyerek Rauf Denktaş'ın Türk dünyasının lideri olduğunu söyledi ve ailesine sabır diledi. TC'li yetkililerin kendisini konuyla ilgili olarak arayıp aramadığının sorulması üzerine Akça öncelikle Denktaş'ın vefatını Türkiye'ye duyurmak gibi bir görevleri olduğunu ve bunu yaptıklarını kaydetti. Oradaki yetkili makamların bazılarının Salı günü yapılması planlanan cenaze törenine katılmayı planladığını söyleyen Akça, ancak tüm makamların arama ve bildirimde bulunma imkanı bulamayabileceğini de belirtti.
RAUF DENKTAŞ KİMDİR?
Rauf Denktaş, 1,5 yaşındayken annesini kaybetti. Babası hakim Raif Bey'dir. Anneannesi ve babaannesi tarafından büyütülen Denktaş, 1930 yılında eğitim için İstanbul'a gönderildi. Arnavutköy'de ilkokuldan liseye kadar eğitim veren Fevzi Ati Lisesi'nde yatılı okumaya başladı. Ortaokuldan sonra Kıbrıs'a döndü ve liseyi Kıbrıs'ta bitirdi. II. Dünya Savaşı'ndan sonra hukuk eğitimi için İngiltere'ye gitti. Mezun olduktan sonra avukatlığa başladı.
27 Kasım 1948 tarihinde Kıbrıs Türklerinin düzenlediği ilk mitingte Dr. Fazıl Küçük ile beraber hatiplik yaptı. Türk cemaatinin iki önemli ismi Faiz Kaymak ve Dr. Fazıl Küçük arasında arabulucu rolünü üslenip, toplumun çıkarlarının takipçisi oldu. Faiz Kaymak'ın teklifi ve Dr. Fazıl Küçük'ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi'nde başkanlığa seçildi. Savcılık görevinden İngiliz yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve cemaat sorunlarıyla uğraşmaya başladı. 1949 yılı yaz aylarında
savcılık yapmaya başladı. Yine aynı yıl Aydın Hanım'la evlendi. 1955'te terörist bir hüviyete bürünen Enosisle mücadelede ve EOKA karşısında Kıbrıs Türklerinin direnişine yön veren Denktaş, 1958 yılında hükümetteki görevinden istifa etti. Arkadaşlarıyla 1 Ağustos 1958'de Türk Mukavemet Teşkilatı'nı (TMT) kurdu.
1958 yılında Rum tedhişçiler, Türk köylerine saldırınca, Türkler de bu olayları protesto etti. Zürih-Londra antlaşmaları öncesinde Dr. Fazıl Küçük ve Rauf Denktaş, Ankara'ya Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile görüşmeye gitti. Bu görüşmede Denktaş adaya Türk Askeri gönderilmesi teklifini dile getirdi. 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları ile, 1960 Antlaşmaları ve Kıbrıs Cumhuriyeti Anayasası'nın hazırlanmasında emeği geçti. Aynı yıl Türk Cemaat Meclisi'yle İcra Komitesi Başkanlığı'na seçildi. 16 Ağustos 1960 tarihinde 650 kişilik Türk Alayı Magosa Limanı'na ayak bastı. 1963 olaylarından sonra Denktaş temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gitti. Temaslarını tamamlayan Denktaş bir sandalla Kıbrıs'a geçti ve Türk direnişini örgütlemeye başladı. 1964 Londra Konferansı'ndan sonra Makarios tarafından "istenmeyen adam" ilan edildi. Yeşilada'ya girmesi yasaklandı. Gizlice Erenköy'e çıkarak savaşa katıldı. 1967'de adaya gizlice girerken tutuklandı. Yoğun girişimler sonucu Türkiye'ye geri verildi. 1968'de adaya giriş yasağı kaldırıldığından Kıbrıs'a döndü.
SİYASET DÖNEMİ
1970 seçimlerinde Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı'na seçildi. 28 Şubat 1973'e kadar Kıbrıs Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetim Başkanı seçildi. 13 Şubat 1975'te Kıbrıs Türk Federe Devleti'nin ilanından sonra devlet ve meclis başkanı görevlerini de yürüten Denktaş, anayasa uyarınca 1976'da yapılan ilk genel seçimlerde devlet başkanlığına seçildi. 1981 yılında ikinci kez devlet başkanı oldu. 15 Kasım 1983'te Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin ilanından sonra tekrar cumhurbaşkanlığına seçildi. 22
Nisan 1990'da yapılan erken seçimde ikinci kez cumhurbaşkanı seçildi. 1995'teki seçimlerde de cumhurbaşkanı seçildi. 17 Nisan 2005'te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayan Denktaş, 24 Nisan'da görevi Mehmet Ali Talat'a devretti.