KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
HABERLER>EKONOMÄ°
4 Ağustos 2022 Perşembe - 03:34

TİM Temmuz ayı Erzurum verilerini paylaştı

ERZURUM gazetesi - ÖZEL HABER - Temmuz ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri Haziran ayına göre yüzde 25.25 oranında düşüş gösterdi. İlin 7 aylık ihracat değeri Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 1,90’lık pay edindi.

TİM Temmuz ayı Erzurum verilerini paylaştı

Temmuz ayında Erzurum’dan gerçekleştirilen ihracat değeri Haziran ayına göre yüzde 25.25 oranında düşüş gösterdi. İlin 7 aylık ihracat değeri Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında yüzde 1,90’lık pay edindi.

ERZURUM VERİLERİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi(TİM) Temmuz ayı ihracat verilerini paylaştı. Erzurum’dan 2022 Temmuz ayı döneminde 1 milyon 459 bin dolar, bu yılın ilk 7 ayında ise 12 milyon 79 bin dolar tutarında ihracat yapıldı. Erzurum bölge illeri Ocak - Temmuz ayı ihracat sıralamasında 8’inci sırayı aldı.

ERZURUM 7 AYLIK DAĞILIM

2022 yılı Ocak - Temmuz ayı arasında Erzurum’dan en yüksek değerde ihracat Haziran ayında yapıldı. Verilere göre ilden ocak ayında 1 milyon 637 bin dolar, Şubat ayında 1 milyon 876 bin dolar, Mart ayında 1 milyon 406 bin dolar, Nisan ayında 1 milyon 925 bin dolar, Mayıs ayında 1 milyon 820 bin dolar, Haziran ayında 1 milyon 952 bin, Temmuz’da 1 milyon 459 bin dolarlık ihracat kaydedildi.

TEMMUZ AYI BÖLGESEL DAĞILIM VE ERZURUM

TİM verileri üzerinden DOSİAD tarafından gerçekleştirilen araştırma sonuçlarına göre Temmuz ayında Erzurum’dan 1 milyon 459 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında 3 milyon 6 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında 14 milyon 335 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 68 milyon 7 bin dolarlık ihracat yapıldı.

OCAK – TEMMUZ BÖLGESEL VERİLER VE ERZURUM

DOSİAD tarafından gerçekleştirilen analizlere göre Ocak - Temmuz döneminde Erzurum’dan 12 milyon 79 bin dolar, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında 29 milyon 263 bin dolar, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında 111 milyon 966 bin dolar, Doğu Anadolu Bölgesinden ise 633 milyon 79 bin dolarlık ihracat yapıldı.

ERZURUM’UN İHRACAT DEĞERİ PAYI

Veriler üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince yapılan hesaplamalara göre, Ocak – Temmuz 2022 döneminde Erzurum’dan yapılan ihracat değeri, KUDAKA istatistik Bölgesi İleri toplamında yüzde 41,27, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi İlleri toplamında yüzde 10,78, Doğu Anadolu Bölgesinde ise yüzde 1,90’lık oran oluşturdu.

BÖLGE İLLERİ İHRACAT DEĞERİ DAĞILIMI

Yılın ilk yarısında Malatya’dan 236,4 milyon, Elazığ’dan 225,1 milyon, Iğdır’dan 56.8 milyon, Hakkari’den 28,2 milyon, Ağrı’dan 21,8 milyon, Van’dan 17,5 milyon, Erzincan’dan 17,1 milyon, Erzurum’dan 12,0 milyon, Bitlis’ten 7,4 milyon, Bingöl’den 4.4 milyon, Ardahan’dan 2.9 milyon, Kars’tan 1.0 milyon, Muş’tan 1.3 milyon, Tunceli’den 389,9 bin dolarlık ihracat yapıldı.

İHRACATTA REKOR SERİSİ

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), temmuz ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Türkiye, temmuz ayını yeni bir rekorla kapattı. Açıklanan verilere göre Türk ihracatçısı temmuz ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar ihracat gerçekleştirdi. Bu rakam ile tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracat rakamına ulaşıldı.

Temmuzda geçtiğimiz yılın aynı ayına göre 17 sektör ihracatını artırdı. Kimya sektörü 2,9 milyar dolar ile zirvede yer aldı.

 52 il ihracatını artırırken, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla İstanbul, Kocaeli ve İzmir oldu. Diyarbakır ise tarihinin en yüksek aylık ihracatına ulaştı.

 Türk bayrağını 217 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başaran ihracat ailesi, 147 ülkeye ihracatını artırma başarısını gösterdi. Aralarında Bulgaristan, Gürcistan ve Litvanya'nın da bulunduğu 5 ülkeye ihracatta bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaşıldı.

 Benzin, Doğal gaz, mazot ve hidrokarbon karışımları ürünlerinde ihracat 745 milyon dolar artarken, en çok artış kaydeden ilk 10 ürün grubunda ihracat 1 milyar dolar yükseldi.

 1.368 FİRMA, BU AY İLK KEZ İHRACAT GERÇEKLEŞTİREREK İHRACAT AİLESİNE KATILDI

 Birim ihracat değeri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artışla 1,47 dolara yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Temmuz ayında yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadar ki en yüksek temmuz ayı ihracat performansını gerçekleştirdik. İlk 7 ayda bu rakam, 144 milyar doları, son 12 ayda ise 248 milyar doları aştı. Geçtiğimiz 23 ayın 21'inde aylık ihracat rekorları kırdık. Geldiğimiz noktada görüyoruz ki, yıllık ihracat hedefimiz olan 250 milyar doları aşarak, 2022'de çok önemli bir eşiği ardımızda bırakacağız. Tüm ihracat ailemizi yoğun gayretleri adına tebrik ediyorum. Türk ihracatçısı, sadece bölgesel değil, küresel bir tedarikçidir. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ihracatçılarımızın bu vizyonunu geliştirmek bizler için bir gurur vesikasıdır” dedi.

61 İhracatçı Birliği, 27 sektör ile 100 bini aşkın ihracatçının çatı kuruluşu olan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla temmuz ayına ilişkin dış ticaret verilerini Konya Ticaret Odası'nda düzenlemiş olduğu basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Yılın ilk 6 ayında ihracatta tarihi bir performans göstererek aylık ihracat rekorlarına imza atan ihracat ailesi temmuz ayında da seriyi bozmadı. Açıklanan verileri göre temmuz ayında ihracat, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar oldu. Böylelikle tüm zamanların en yüksek temmuz ayı ihracat rakamına ulaşıldı. Temmuz ayı ile birlikte son 23 ayın 21'inde aylık ihracat rekoru kırılmış oldu. Yılın ilk 7 ayında 144 milyar dolar ihracat gerçekleştiren Türk ihracatçısı, son 12 ayda ise ihracatta 248 milyar doları aşma başarısını gösterdi.

“BUGÜNE KADAR Kİ EN YÜKSEK TEMMUZ AYI İHRACAT PERFORMANSINI GERÇEKLEŞTİRDİK”

Temmuz ayında yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolara ulaşarak, bugüne kadar ki en yüksek temmuz ayı ihracat performansını gerçekleştirdiklerini belirten TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Bu performansın, yıl bazında iş günü sayısının en az olduğu bir dönemde kaydedildi. İlk 7 ayda bu rakam, 144 milyar doları, son 12 ayda ise 248 milyar doları aştı. Geçtiğimiz 23 ayın 21'inde aylık ihracat rekorları kırdık. Yılın ikinci yarısına geçmemizle beraber, ihracat projeksiyonlarımız daha da netleşti. Geldiğimiz noktada görüyoruz ki yıllık ihracat hedefimiz olan 250 milyar doları aşarak, 2022'de çok önemli bir eşiği ardımızda bırakacağız. Tüm ihracat ailemizi yoğun gayretleri adına tebrik ediyorum” diye konuştu.

KİMYA SEKTÖRÜ 2,9 MİLYAR DOLAR İLE ZİRVEDE

Temmuz ayında sektörlerin ihracat performanslarıyla ilgili bilgiler veren TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Tam 17 sektörümüz ihracatını artırdı. Bu ay ilk 5 sektörümüz sırasıyla; 2,9 milyar dolar ile Kimya, 2 milyar dolar ile Otomotiv, 1,6 milyar dolar ihracatla Hazır Giyim, 1,6 milyar dolarla Çelik ve 1 milyar dolar ihracatla Elektrik-Elektronik sektörlerimiz oldu. Özellikle Kimya sektöründe yaşanan yüzde 54'lük artış, sektörümüzü bu ay zirveye taşıdı” dedi.

Kimyanın alt grupları olan benzin, doğal gaz, mazot, hidrokarbon karışımları gibi ürünlerde bu ay ihracatın 745 milyon dolar arttığının bilgisini veren TİM Başkanı Mustafa Gültepe ayrıca en çok artış kaydeden ilk 10 ürün grubunda ihracatın 1 milyar dolara yükseldiğini belirtti.

52 İL İHRACATINI ARTIRDI, DİYARBAKIR'DAN AYLIK EN YÜKSEK İHRACAT

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, en çok en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 ilin sırasıyla; İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa ve Ankara olduğunu bildirdi.  Diyarbakır'ın ise tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdiğine dikkati çeken TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şöyle devam etti:

Bu şehirlerimizin haricinde, ihracat artışıyla dikkat çeken diğer illerimiz ise Adana, Samsun, Şırnak ve Konya oldu. Konya merkezli firmalarımız da bu ay ihracatlarını yüzde 14 artırarak 240 milyon dolar seviyesine ulaştırdı. Konya, tarihten aldığı köklü ticari geçmişini, günümüz ihracat performansına doğrudan yansıtan bir şehir. En çok ihracat yapan 12. ilimiz. 189 ülkeye gerçekleştirdiği ihracat, 2.400'ü aşkın ihraç ürünü ve ilk 1000 İhracatçı arasındaki 8 firmasıyla, Anadolu'da rol model şehir olarak öne çıkıyor. Geçtiğimiz yıl ihracatını yüzde 40 artırarak 3 milyar dolar ihracata ulaşan Konya'mızın, artan yatırımlar neticesinde yıl sonunda ihracatını 3,5 milyar dolara taşıyacağına inanıyoruz.

147 ÜLKEYE İHRACAT ARTTI

İhracat ailesinin bu ay, Türk bayrağını 217 ülke ve bölgede dalgalandırmayı başardığını ifade eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şu bilgileri paylaştı:

147 ülkeye ihracatımızı artırma başarısı gösterdik. İhracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 5 ülke; Almanya, ABD, Birleşik Krallık, Irak ve İtalya oldu. Bu ülkelerin yanı sıra Rusya, Bulgaristan ve Güney Afrika'ya ihracatımızda önemli yükselişler var. Ayrıca aralarında Bulgaristan, Gürcistan ve Litvanya'nın da bulunduğu 5 ülkeye ihracatta bugüne kadarki en yüksek seviyeye ulaştık. Temmuz ayında ülke gruplarına göre ihracatımız, Avrupa'ya 10,2 milyar dolar, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,1 milyar dolar, Afrika kıtasına 1,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.

“Ülkemizin ihracat mesafesinin artırılması çalışmalarını destekliyoruz”

“Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, “gidemediğin, ulaşamadığın hiçbir pazar senin değildir” anlayışıyla hareket ediyor ve ülkemizin ihracat mesafesinin artırılması çalışmalarını destekliyoruz” diye konuşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Temmuz ayının başında Ticaret  Bakanımız Sayın Mehmet Muş, Uzak Ülkeler Stratejisi Tanıtım Toplantısı'nda, Bakanlığımızca hazırlanmış kapsamlı yol haritasını ve yeni vizyonu kamuoyu ile paylaştı. Mevcut durumda 3.065 km olan ihracatımızın ortalama menzilinin, 4.744 km olan dünya ortalamasına yükseltilmesi son derece önem arz ediyor. Çalışmanın kapsadığı eylem maddeleri üzerinde, Meclisimiz üzerine düşen tüm görev ve sorumlulukları almaya hazırdır. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedef gösterdiği uzak coğrafyalarda ihracatımızı artırmak adına çalışmalarımıza süratle devam ediyoruz” dedi.

1.368 FİRMA DAHA İHRACAT AİLESİNE KATILDI

Temmuz ayında ilk kez ihracat yapan firma sayısını paylaşan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, 1.368 firmanın bu ay ilk kez ihracat yaptığını ve yeni firmaların temmuz ayında 60 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerinin bilgisini verdi.

BİRİM İHRACAT DEĞERİ YÜZDE 20 ARTIŞLA 1,47 DOLARA YÜKSELDİ

Birim ihracat değerinin yüzde 20 artışla 1,47 dolara yükseldiğini vurgulayan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şu değerlendirmelerde bulundu:

Doların Euro karşısındaki yükselişi temmuz ayında da devam etti. Euro/Dolar paritesi, geçtiğimiz yıl Ocak-Temmuz döneminde 1,20 iken bu yıl 1,08'e düştü. Hatta temmuz ayı içerisinde 1'in altına geriledi. Euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşün ihracata etkisi negatif yönlü 1,2 milyar dolar oldu. Paritenin ihracat rakamlarımıza olumsuz etkisi 7 ayda 7 milyar dolara yaklaştı. Parite geçtiğimiz yılki seviyesini muhafaza edebilseydi, bugün ihracatımız son 12 ayda 255 milyar doları aşacaktı. Bu sebeple, paritenin tüm olumsuz etkisine rağmen bugün ulaştığımız ihracat rakamları daha da anlamlı hale geldi.

“Temmuz ayında küresel tablodaki olumsuzluklara rağmen yine bir ihracat rekoruna ulaştık”

Savaşın etkileriyle hızlanan enflasyonun, küresel ekonomide endişeleri arttırdığını ve   uluslararası ekonomi kuruluşlarının küresel ekonomiye ilişkin büyüme tahminlerini düşürdüğünü hatırlatan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, “Ancak ülkemizin de aralarında bulunduğu az sayıda ülkenin büyüme beklentisi ise yükseliyor. Ülkemize dair büyüme beklentilerindeki pozitif seyrin ana sebebi şüphesiz reel sektördeki çarkların istikrarlı bir şekilde dönmesidir.  Dinamik iç piyasa ile beraber mal ve hizmet ihracatında ulaştığımız rakamlar, Türkiye'yi negatif beklentilerden olumlu yönde ayrıştırıyor. Son verilere göre, sanayi üretimimiz yüzde 9,1 arttı. Kapasite kullanım oranı ise 0,6 puan artarak 78,2 seviyesine ulaştı. Temmuz ayında küresel tablodaki olumsuzluklara rağmen yine bir ihracat rekoruna ulaştık” şeklinde konuştu.

“TÜRK İHRACATÇISI, SADECE BÖLGESEL DEĞİL, KÜRESEL BİR TEDARİKÇİDİR”

Kaydettikleri bu başarılardan dolayı Türk ihracatçılarını tebrik eden TİM Başkanı Mustafa Gültepe, şöyle devam etti:

Aynı zamanda ihracatçılarımız için yönetilmesi zor bir döneme girdiğimizi de hatırlatmak istiyorum. Malumlarınız olduğu üzere ABD, Avrupa ve Asya Merkez Bankaları parasal sıkılaşma hamlelerine devam ediyor. Ayrıca, savaşın etkileriyle ortaya çıkan enerji krizi endişeleri daha da artırdı. Önemli pazarlarımızda ve küresel ticarette daralma beklentisi ortaya çıkmış durumda. Özellikle en büyük pazarımız olan Avrupa'da yaşanması muhtemel bir talep daralması, bölgeye ihracat yapan tüm ülkeleri etkileyecek bir süreci tetikleyecek. Bu şartlar altında Uzak Ülkeler Stratejisi çok daha fazla önem kazanmış, ihracatçılarımızın yükselen yeni pazarlara odaklanması gerekliliği hasıl olmuştur. Mevcut riskler karşısında, Eximbank ve TCMB kaynaklarının ihracatçılarımız için önemini bir kez daha gördük. Yükselen ihracatımızla beraber, ihracatçılarımızın finansman ihtiyaçları artmakta, finansal kaynakların da bu ihtiyaçlar doğrultusunda çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Türk ihracatçısı, sadece bölgesel değil, küresel bir tedarikçidir. Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak ihracatçılarımızın bu vizyonunu geliştirmek bizler için bir gurur vesikasıdır. İhracatçılar olarak finansal sorunlara, emtia şoklarına ve pazar daralmalarına karşı tedbiri elden bırakmayarak ülkemizin ekonomik büyümesine katkı sunmaya devam edeceğiz.

BAKAN MUŞ’UN DEĞERLENDİRMESİ

Temmuz’da ihracat yüzde 13,4 arttı

 

Geride bırakılan temmuz ayında ihracat geçen yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar olurken, bu değer şimdiye kadar ölçülmüş en yüksek temmuz ayı ihracat rakamı oldu.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş birtakım temaslarda bulunmak üzere geldiği Konya’da Temmuz 2022 dış ticaret rakamlarını açıkladı. Konya Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Bakan Muş, küresel ekonomide Covid-19 salgını ile baş gösteren dengesizliğin, 2 yıldır devam ettiğini ve gelen yeni şoklarla daha da arttığını söyleyerek, “Küresel tedarik zincirlerindeki bozulmalar ve arz-talep dengesizliklerine Ukrayna’daki savaş da eklenmiş; bu durum gerek enerji, gerekse tarım ürünleri fiyatlarında ciddi artışlara neden olarak, küresel enflasyonu rekor seviyelere çıkarmıştır. Buna karşın, enflasyon ile mücadele çerçevesinde alınan önlemler küresel bir yavaşlamayı da beraberinde getirmeye başlamıştır. IMF’nin ‘Kasvetli ve Daha Belirsiz’ başlığıyla geçtiğimiz hafta yayımladığı Küresel Ekonomik Görünüm Raporu, küresel ekonomideki risk ve oynaklıkların arttığını ortaya koymaktadır. Raporda 2022 yılı küresel ekonomik büyüme tahmini yüzde 3,6’dan yüzde 3,2’ye indirilmiştir. Benzer şekilde, önemli ticaret ortağımız olan Avro Bölgesinin büyüme oranı da 0,2 puan aşağı yönlü güncellenmiştir. Çin ekonomisinin sokağa çıkma yasağı ve derinleşen emlak krizinin bir sonucu olarak bu yıl yüzde 3,3 büyüyeceği öngörülürken, bu oranın pandemi dönemi hariç 40 yıldan fazla bir sürenin en yavaş büyüme hızı olduğu görülmektedir. Küresel ticaret bakımından ise IMF, 2021 yılında yüzde 10,1 düzeyinde olan küresel ticaret hacmi büyümesinin 2022 yılında yüzde 4,1’e gerileyeceğini öngörmüştür. Açıklanan veriler, ilk yavaşlama sinyallerini ortaya koymaktadır. Örneğin, 2022 yılının ilk çeyreğinde yıllık yüzde 1,6 oranında küçülen Amerikan ekonomisi, ikinci çeyrekte de yıllık yaklaşık yüzde 1 oranında daralmış ve teknik olarak resesyona girmiştir” dedi.

“SAVAŞIN KÜRESEL ETKİLERİNİ EN AZA İNDİRMEK İÇİN YOĞUN BİR MESAİ HARCIYORUZ”

Türkiye’nin, küresel ekonomide yaşanan gelişmelere karşı uluslararası dayanışma ve işbirliğinin önemini her fırsat ve ortamda vurguladığını aktaran Bakan Muş, “Hükümetimiz, özellikle küresel ve bölgesel yönden yıkım ve istikrarsızlıklara neden olabilecek sorunların diplomatik yollarla çözümü için elini taşın altına koymaktadır. Bu çerçevede, ticari diplomasi kanallarını etkin biçimde kullanarak bir yandan ihracatçılarımızın önündeki engelleri tek tek kaldırıyor; diğer yandan da savaşın başta gıda krizi olmak üzere küresel etkilerini en aza indirmek için paydaşlarımız ve muhataplarımız ile yoğun bir mesai harcıyoruz. Bu çabalarımızın meyvelerini almaktan büyük memnuniyet duymaktayız. Küresel tedarik zincirleri çatırdarken, verdiği taahhütleri layıkıyla yerine getiren iş dünyası ile güvenilir bir ticari ortak olduğunu kanıtlayan ülkemiz, jeopolitik konumu ve diplomatik ağırlığını en iyi şekilde kullanarak bölgesindeki istikrara da anlamlı katkılar sunmaya devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“YILIN İLK 7 AYINDA ÜLKEMİZ TOPLAMDA 144,4 MİLYAR DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRMİŞTİR”

Türkiye’nin, ihracatta 2021 yılında yakaladığı başarıyı 2022 yılının ilk 7 ayında da devam ettirdiğini kaydeden Muş, “Geride bıraktığımız Temmuz ayında ihracatımız, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre yüzde 13,4 artışla 18,6 milyar dolar olmuştur. Bu değer şimdiye kadar ölçülmüş en yüksek Temmuz ayı ihracat rakamıdır. Türkiye, 2022 yılının ilk 6 ayında olduğu gibi, 7. ayda da en yüksek aylık ihracat değerini yakalamış, 7’de 7 yapmış, rekorlar serisini sürdürmüştür. Yılın ilk 7 ayında ülkemiz toplamda 144,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirmiştir. Temmuz ayında dış ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıla göre yüzde 28,7 oranında artışla 47,7 milyar dolara yükselmiştir. Temmuz ayı ithalatımız ise 29,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Öte yandan, dolar-euro paritesinde yaşanan gelişmelere ilişkin de bir parantez açmak istiyorum. 2021 Ocak-Temmuz döneminde 1,20 olan euro-dolar paritesi 2022 Ocak-Temmuz döneminde 1,08 olarak gerçekleşmiştir. Önceki yılın paritesi değişmemiş olsa idi; euro cinsinden yapılan ihracatımız, 2022 yılının ilk 7 ayında 7 milyar 96 milyon dolar, ithalatımız ise 5 milyar 429 milyon dolar daha yüksek olacaktı. Dolayısıyla, paritedeki gelişmenin etkisiyle, dış ticaret açığımız ise yaklaşık 1 milyar 667 milyon dolar daha fazla olmuştur. Bu bakımdan, paritenin nominal etkisi dış ticaret açığı üzerinde olumsuz gerçekleşmiştir. Paritedeki bu düşüş dış ticaret dengemiz üzerinde maalesef bir risk unsuru olarak öne çıkmaktadır. Tüm bu dış kaynaklı gelişmelere rağmen, 248,4 milyar dolara ulaşan 12 aylık ihracatımızla, Cumhurbaşkanımızın 2022 yılı sonu için işaret ettiği 250 milyar dolar ihracat hedefine adım adım ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÜLKEMİZİN 2022 YILI BÜYÜME TAHMİNİ 1,3 PUAN ARTIŞLA YÜZDE 4’E YÜKSELTİLMİŞTİR”

İhracatın ekonominin lokomotifi olmaya devam ettiğini belirten Muş, “Dünyanın en büyük ekonomilerinin tökezlediği bir dönemde 2022 yılının ilk çeyrek büyümesinin yarısından fazlası net mal ve hizmet ihracatı kaynaklı olmuştur. Nitekim, IMF Temmuz ayı raporunda küresel ekonomik büyüme tahminleri düşürülürken, ülkemizin 2022 yılı büyüme tahmini 1,3 puan artışla yüzde 4’e yükseltilmiştir. Gelen öncü verilerden, söz konusu performansın yılın ikinci çeyreğinde de devam ettiğini izlemekteyiz. Sanayi üretimindeki Temmuz 2020’de başlayan yıllık bazlı artış 2022 Mayıs ayında da yüzde 9,1 ile devam etmiştir. Bu noktada, üretim tarafında hız kesmeden yola devam ederken, bu durumun istihdam verilerine güçlü bir şekilde yansıdığının da özellikle altını çizmek isterim. 2022 Mayıs ayı itibarıyla, pandemi öncesi döneme göre Türkiye ekonomisi, 3 milyon 573 bin ilave istihdam oluşturmayı başarmıştır. İşgücünde de yükselişin sürmesi ve işgücüne katılım oranının serideki en yüksek seviyede olması, ekonomimizdeki güçlü performansın reel sektöre olumlu yansıdığını bize göstermektedir. Önümüzdeki dönemde mal ticaretinin yanı sıra, özellikle turizm ve taşımacılık başta olmak üzere, hizmet ihracatımızın da güçlü bir performans sergilemesini bekliyoruz. Pandemi ile birlikte yaşanan tüm zorlu süreçlerin ardından Rusya-Ukrayna Savaşı ile artan belirsizliklere karşın, önümüzdeki aylarda turizm gelirlerimizde yüksek artışlar öngörmekteyiz. Nitekim, Haziran ayında ülkemizi ziyaret eden yabancı sayısı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 119 artış göstererek 5,6 milyon kişiye ulaşmış olup, 2019 yılı ile kıyaslandığında pandemiden sonraki en güçlü seviyesine yükselmiştir. Vermiş olduğum rakamlardan da anlaşılacağı üzere, iş insanlarımızın gayretleri ile geçtiğimiz yıl olduğu gibi, 2022 yılında da ihracatın ekonomik büyümemizin ana unsuru olacağına inanıyorum” diye konuştu.

BÖLGESEL VERİLER

İÇ ANADOLU BÖLGESİ

Eskişehir’in ihracatı yüzde 14,2 arttı

Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) açıkladığı verilere göre, Eskişehir'in 2022 yılı Ocak-Temmuz dönemi ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2 artarak 710,2 milyon dolar oldu.

Açıklanan ihracat rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, "Ülkemizin yılsonunda hedeflediği 250 milyar dolar rakamına yaklaşılmasında sanayimizin çok önemli bir payı bulunmakta. Eskişehir’in ihracat rakamlarında da geçmiş yıllara göre oransal bir artış görüyoruz. Resmi rakamlara göre yıl sonunda Eskişehir’in 2022 ihracatının yaklaşık 1,3 milyar dolar olacağını tahmin ediyoruz. Ancak bu rakama vergi kaydı Eskişehir dışında olan firmalarımızın ihracatını da ekleyince 4 milyar doların üzerinde bir performans beklemekteyiz. Bu başarıda sanayicilerimizin ve çalışanlarımızın ciddi katkısı vardır. Tüm üyelerimizi ve çalışanlarını canı gönülden tebrik ediyorum” dedi.

“Yakalanan başarının devamı için özellikle ihracatçı firmaların daha çok desteklenmesi gerekmekte”

İhracatın finansmanında destek beklediklerini belirten Kesikbaş, “Yakalanan başarının devamı için özellikle ihracatçı firmaların daha çok desteklenmesi gerekmekte. Exim ve reeskont kredilerinde genişleme sağlanmasını, bankaların ellerini taşın altına sokarak sorumluluk almalarını bekliyoruz. Diğer taraftan açıklanan resmi verilere göre imalat sanayisinde kapasite kullanım oranının yüzde 78,2 olduğunu görüyoruz. Bu da demek oluyor ki bizim 250 milyar dolar ihracat hedefini mevcut üretim kapasitemizle yakalamamız çok zor. Bunun için sanayinin yatırım yapması ve verimliliğini artırması gerekiyor. Özellikle yeni yatırımlarda ve verimlilik sağlayıcı projelerde finansmana erişimin kolaylaştırılması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

BÜYÜKSİMİTCİ: “2023 YILINDA 5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT HEDEFİNİ YAKALAMA ŞANSIMIZ VAR”

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, “2023 yılında 5 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalama şansımız var” dedi.

KAYSO Başkanı Mehmet büyüksimitci, Meclis Başkanı Abidin Özkaya ile beraber Kayseri Gazeteciler Cemiyetini ziyaret etti. Ziyarette konuşan Büyüksimitci, Türkiye’nin ekonomik olarak ihtiyacını karşılayan 2 büyük sektörün sanayi ve turizm sektörleri olduğunu ifade ederek, "Birçok ülkede faizlerin artırılması aslında parayı piyasadan geri çekmekle ve piyasayı sıkıştırmakla alakalı durum. Dolayısıyla bunun Türkiye’ye etkisi olacak. Çünkü para anavatanına dönüyor. Bizim de yurtdışından kaynağa ihtiyacımız var. Bizim ihtiyacı karşıladığımız en büyük iki kalem turizm ve ihracat. Şu anda ihracatla ilgili gayet iyi gidiyoruz. Ancak Amerika’da ve Avrupa’da kısmen belirli sektörlerde bir durgunluk görüyoruz. Sanayicilerimizden , ihracat yapanlardan da bunu hissediyoruz. Türk sanayicileri olarak bizler çok hızlı hareket ediyoruz. Dünya’da ihracat anlamında gideceğimiz çok yer var. Bir şekilde yeni pazarlar bularak, büyük pazarlarda ki eksiğimizi doldurmamız lazım. Çünkü bu ülkenin hakikaten yabancı kaynağa ihtiyacı var. Dövize ihtiyacı var. Pandemide Türkiye’nin ihracatı acayip derecede patladı. 2020’de kovid-19’un olduğu dönemde 1 buçuk ay boyunca yurt dışına 1 dolarlık ürün gönderemedik. Daha sonra o 1 buçuk aylık süreçte gönderemediğimizi gönderdik. Artı yılsonu itibariyle de tüm zamanların rekorunu kırdık. 2021’de tekrar bir rekor kırdık. 2022’de inşallah 4 milyar doları geçeceğiz. Bu rakamlara göre 2023 yılında 5 milyar dolarlık ihracat hedefine yakalama şansı bizim için var. Dünyadaki durum bizi gerçekten etkiliyor. Komşularla olan problemlerimiz var. Bizim ülkemiz hakikaten çok aktif. Bu problemleri çözeriz diye inanıyoruz. İş adamına ümitsizlik yakışmaz. İş adamı çözüm olmayan yerde çözüm üretmek zorunda olandır” diye konuştu.

KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya da, “Resesyona gireceğimize ben inanmıyorum. Türkiye için ben bir risk olduğunu düşünmüyorum. Küçülme büyüme rakamlarımızda küçülme olabilir mi? olabilir. Nitekim Türkiye’de en son yüzde 2.9 olan Türkiye’nin 2022 büyüme rakamı, yüzde 3.5’e yükseldi. Bu bizim için çok iyi bir haber. Türk insanının kabiliyetleri her krizi önler. Sanayicilerinde kabiliyetleri ispat edilmiştir. Çok umutsuz olmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

KGC Başkanı Metin Kösedağ ise ziyaretlerinden dolayı KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci ve KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya’ya teşekkür etti.

SİVAS’TA ÜRETİLİYOR, DÜNYANIN BİRÇOK ÜLKESİNE İHRAÇ EDİLİYOR

Sivas’ta bir fabrika ürettiği soğuk hava depolarını 75’ten fazla ülkeye ihraç ediyor.

Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Korkmaz Endüstri Panel&IE Cooling, başarısıyla adından söz ettiriyor. 65’ten fazla kişiye istihdam sağlayan firma, ürettiği soğuk hava depolarını 75’ten fazla ülkeye ihraç ediyor. Soğuk hava depoları, Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere Kanada ve Avrupa, Afrika, Orta Asya kıtasında birçok ülkeye gönderiliyor. Firma geçtiğimiz yıl yaptığı AR-GE çalışmalarında da modüler tip soğuk hava deposu üretmeyi başardı. Bu modüler tip soğuk hava deposu sayesinde kurulum çok kısa sürede yapılarak istenilen ölçüde üretilebiliyor. Firma, Dünya Kupası'nın oynanacağı Katar’da 5 stadyuma da 150 adet modüler tip soğuk hava deposu gönderdi.

“75 ÜLKEDEN FAZLA YERE İHRACAT YAPIYORUZ”

Fabrikanın faaliyetlerinden bahseden firmanın İhracat Müdürü Muhammed Nurullah Yasak, “1995 yılında beri havalandırma, iklimlendirme ve soğutma sektöründe isim yapmış bir firmayız. Bu endüstriyel soğutma işlemleri yapıyoruz. Soğuk oda depoları ürün muhafaza edebilmek için. Son zamanlarda iklimlendirme ve küresel ısınmanın da olduğu, koronadan sonra da stok yapmanın gereksinimini anladık. Ürün depolama anlamında eksi 25, eksi 40, şoklamadan sıfırın üzerinde 5 dereceye kadar devem ediyor. Biz 75 ülkeden fazla yere ihracat yapıyoruz. Bu ülkelerin arasında Amerika, Kanada gibi, Orta Asya ülkeleri dahil olmak üzere bu bölgelerde aktif hizmet veriyoruz” dedi.

Modüler tip odanın özelliklerinden bahseden Muhammed Nurullah Yasak , “2020 yılında yaptığımız AR-GE çalışmalarıyla modüler tip oda yaptık. Bu odalar da istenilen tip ölçüde, ebatta üretilebiliyor. Bunların da özelliği küçük olmaları, pratik olmaları, hazır halde gelmeleri. Bununla 5 derece ile eksi 18 derece ürünleri muhafaza edebiliyoruz. Küresel anlamda birçok isim yapmış firmanın market mutfaklarında kullanılıyor şu an. Avrupa’da, Afrika’da ve Orta Doğu’da şu anda revaçta. Geçtiğimiz günlerde de Katar'da düzenlenecek olan Dünya Kupası için 5 stadyuma 150 adet modüler tip oda ürettik. Onlar da stadyumların önünde bulunan büfelere gönderilecek” dedi.

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Gaziantep, Temmuz ayında 711 milyon 923 bin dolar ihracat gerçekleştirdi. Böylece Gaziantep’in 2022 Ocak-Temmuz dönemi ihracatı ise 5 milyar 905 milyon 119 bin dolara ulaştı.

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Temmuz ayındaki iş günü kaybı nedeni ile şehrin ihracat performansında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1’lik bir düşüş olduğunu kaydeden Yıldırım, “Performans düşüşünün devam etmemesi ve kronikleşmemesi için ihracatçımızın finansmana erişim ve finansman maliyetlerinin yüksekliği, ödeme sistemlerinde döviz kullanamama ve üretim maliyetleri gibi sıklıkla dile getirdiğimiz sorunlarının çözümünde desteğe ihtiyacı bulunmakta” diyerek şunları söyledi, “Gaziantep iş dünyası olarak her zaman ülke kalkınmasının öncülerinden olduk, olmaya da devam edeceğiz. Yılın yarısında yüzde 119’luk ihracatın ithalatı karşılama oranı ile 913 milyon 728 bin dolarlık dış ticaret fazlası verdik. Dış ticaret hacmimiz 10 milyar doları aştı. Tek arzumuz bu başarıyı artırarak devam ettirmek ve ülke ekonomisine daha fazla katkı sunmak. Bu noktada da ekonomi yönetiminin iş dünyasının en büyük destekçisi olacağından eminiz” dedi.

İhracatçı üyeleriyle her zaman övündüklerini söyleyen Yıldırım, “Her şeye ve tüm zorluklara rağmen özveriyle çalışan ihracatçı üyelerimizi, iş insanlarımızı ve çalışanlarını gönülden tebrik ediyorum. Bundan sonraki süreçte de her zaman olduğu gibi sıkıntılarının çözüme kavuşması adına en yüksek sesle destek olmaya ve yanlarında durmaya devam edeceğimizin bilinmesini isterim” diye konuştu.

ÜNVERDİ: “ÇARKLAR YAVAŞLAMADAN SANAYİCİNİN SORUNLARINA ÇÖZÜM BULUNMALI”

Temmuz ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, Ocak-Temmuz döneminde Gaziantep’in ihracatının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6,6 oranında artışla 5 milyar 905 milyon 120 bin dolara ulaştığını, Temmuz ayında ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,4 düşüşle 711 milyon 923 bin dolar olarak gerçekleştiğini söyledi.

GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, sürdürülebilir bir ekonomi ve ihracata dayalı büyüme hedeflerinin sonuç verebilmesi ve üretimde çarkların iyice yavaşlamaması için sanayicilerin yaşadığı sorunların ivedilikle çözüme kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

Ünverdi, ekonominin yükünün üretim, ihracat ve buna bağlı olarak oluşturduğu istihdamla sanayicilerin omuzlarında olduğunun altını çizdi. Dünyada yaşanan siyasi ve jeopolitik gerginliklerin ekonomi üzerindeki riskleri her zamankinden çok daha fazla artırdığına dikkati çeken Başkan Ünverdi, ülke ekonomisinin bu süreci atlatmasında en önemli unsurun üretim ve ihracat olduğunu belirterek, “Sürdürülebilir sanayi ülkemiz için sürdürülebilir ekonominin temel unsurudur. Son dönemde defalarca ifade ettiğimiz gibi girdi maliyetleri, enerji ve lojistik fiyatlarındaki artışlarla birlikte aylar önce altını çizdiğimiz finansmana ulaşım ve yüksek faiz oranları sanayiciye hareket alanı bırakmamıştır. Politika faizi ile bankaların sunduğu reel faiz arasında iki katın üzerinde bir fark bulunmaktadır. Bu doğrultuda bazı bankalar ticari kredilere yüzde 30 ile 50 arasında faiz uygulamaya devam etmektedir. Bu durum güncel ekonomik şartlara rağmen büyük bir özveri ile üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihracat yapmaya devam eden firmalarımız için büyük engel teşkil etmektedir. Düşük faizle kredi veren kamu bankalarından kredi kullanmak ise çok zorlaşmıştır. İş dünyamızı yüksek faiz oranlarına maruz bırakan bankalara Merkez Bankası’nın fonlama faizinin yüzde 14, mevduata verilen ortalama faizlerin de yüzde 20 civarında olduğunu hatırlatmak istiyorum. Bu nedenle sanayicilerimizin finansmana erişim ile krediler konusundaki beklenti ve talepleri için ivedilikle somut adımlar atılmalıdır” dedi.

Finansmana erişim ile birlikte enflasyonun düşmesi, maliyetlerin azalması ve yatırım ortamına dair güvenin tesis edilesinin öncelikli konular olduğunu ifade eden Ünverdi, “Öngörülebilirliğin sağlanması ve yatırım ortamının yeniden canlanması için eş zamanlı olarak hareket edilmesi, geleceğimiz için bankalar da dahil tüm tarafların sorumluluk almaları gerekmektedir. Bu koşullarda sanayicinin çarkları döndürmesi çok güç hale gelmiştir. Bugün açıklanan enflasyon rakamlarına göre tüketici fiyat artışı yıllık bazda yüzde 79,60 ile son 24 yılın en yüksek rakamına ulaşırken, yurt içi üretici enflasyonu ise yüzde 144,61’e yükselmiştir. Aradaki fark yüzde 65 seviyesine ulaştı ki bunun hem üretici hem de tüketici açısından sürdürülebilir olması için gerekli önlemlerin alınması hepimizin ortak beklentisidir” diye konuştu.

Döviz kullanımına yönelik alınan tedbirlere de dikkati çeken Ünverdi, ara malı ve hammaddenin büyük kısmını dışarıdan temin eden ve ihracat yapan ihracatçıların döviz gelirinin yüzde 40’ını Merkez Bankası’na satma zorunluluğunun dövize olan ihtiyacı artırdığını, firmaların bankalardan döviz alımında aradaki makas dolayısıyla kayıplarının devam ettiğini, bu sürecin gittikçe sanayici daha da fazla zorlar hale getirdiğini söyledi.

Kredi musluklarını kapatan bankacılık sektörünün karını yüzde 400 oranında artırdığına işaret eden Ünverdi, sanayi üretiminde ise, kar marjlarının her geçen gün biraz daha azaldığına dikkati çekerek, öngörülebilirliğin sağlanması ve yatırım ortamının yeniden canlanması için eş zamanlı olarak hareket edilmesi, kamunun büyüme için sanayi üretimini örnek gösterirken alınan tedbirlerle üreticiyi zor durumda bırakmaması gerektiğini, bankalar da dahil tüm tarafların sorumluluk almaları gerektiğini kaydetti.

Ünverdi, “Her koşulda üretim yapan sanayicilerimizi, ihracatçılarımızı, çalışan personellerimizi canı gönülden kutluyorum. Onca zorluk karşısında büyük bir azimle, alın teriyle üretmeye ve çarkların dönmesi için mücadeleye devam ediyorlar” diyerek açıklamasını tamamladı.

 
Genç istihdamına KUDAKA desteği
 
3 milyon 329 bin kök kenevir ele geçirildi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Genç istihdamına KUDAKA desteği
2022 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında onaylanan ...
Kavurucu sıcakta buğday hasadı
Doğu Anadolu Bölgesinde buğday hasadı devam ediyor.
'Türkiye'nin tarımda önceliği stratejik ürünlerdir'
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, tarımda Türkiye'nin önceliğinin stratejik ...
 
Gıda fiyat artışı takipte
Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi toplandı.
Temmuz'da en fazla ilaç fiyatları arttı
Temmuz ayında fiyatı en fazla artan ürün yüzde 18,66 ile ilaçlar olurken, ...
Enflasyon rakamları açıklandı
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Temmuz ayında yıllık yüzde 79,60, aylık yüzde 2,37 oldu.
 
Kavcıoğlu ekonomiyi değerlendirdi
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, 20 milyar ...
Net döviz pozisyonu açığı Mayıs ayında azaldı
Net döviz pozisyonu açığı Mayıs ayında 105 milyar 803 milyon dolar olarak ...
Kurum müjde verdi
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yüksek konut ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva