Eğitim Tipi Sağlık Ocağı Eğitim Salonu’nda düzenlenen 2 günlük teorik ve pratik eğitimin ardından, Sarıkamış Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait mesire alanında kursiyerlerin gece şartlarına da uyum sağlayabilmeleri amacıyla 4 günlük kamp eğitimi düzenlendi.
Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç, Türkiye’nin afet türlerinin büyük bir kısmından az yada çok miktarda etkilendiğini kaydederek, UMKE’nin önemine dikkat çekti.
Sağlık Müdürü Dr. Fahri Sevinç; “Ülkemizde deprem ağırlıkta olmak üzere, heyelan, su basması, çığ düşmesi ve benzeri olaylar sonucu oluşan yıkım ve kırımlar küçümsenmeyecek oranda fazladır” dedi.
DOĞAL AFETLERDE YAŞANAN KAYIPLAR
Dr. Sevinç; “Yapılan istatistiklere göre, 1900’lü yılların başından bu yana doğal afetler nedeniyle yüz bini aşkın insanımızı kaybettik. Bu gibi durumlarda kazazedelere yardımcı olmak tabi ki sağlık çalışanlarımızın da başlıca görevidir. Bu amaçla kurulmuş olan UMKE, yurdumuzda başta deprem olmak üzere, yaşanabilecek olası afetlerde hizmet vermek amacıyla iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun olarak donatılmış gönüllü ekiplerden oluşmaktadır. Bu ekipler en kısa sürede enkaza yönelik medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, en hızlı ve güvenli şekilde hastanın naklinin sağlanması ve nakil sonrasında gerekli tüm hizmetlerin sunulması için çalışmaktadır. Bu yolla da afetlerde ölüm ve sakatlıkların kabul edilebilir sınırlara çekilmesi hedeflenmektedir. Biz de olası afetlere karşı ilimize düşen payı yerine getirmek amacıyla ekibimizi kurduk ve gerekli malzemeleri temin ederek eğitimlerimize başladık” diye konuştu.
SEVİNÇ PROGRAM HAKKINDA BİLGİ VERDİ
UMKE kursiyerlerinin geçtiğimiz 6 gün içinde çok ciddi ve disiplinli bir eğitime tabi tutulduğunu belirten Kars İl Sağlık Müdürü Dr. Sevinç, “Kars dahil olmak üzere, 3 ilin UMKE görevlilerinin katılımıyla gerçekleşen programda afet durumlarında gerekli olacak temel eğitimler kursiyerlere verildi. Afet ve olağandışı durumlara genel bir bakışın ardından , bu durumlarda sağlık risk yönetimi, UMKE tanımları, afet lojistiği gibi genel afet bilgisi modülü kursiyerlere anlatıldı. Bunların haricinde yine çok önemli olan afet ortamında ekip çalışması ve yönetimi, stres ve çatışma yönetimi, liderlik ve motivasyon, afet psikolojisi, olay yeri güvenliği, medikal çanta, temel ve ileri yaşam desteği eğitimi teorik ve pratik olarak verildi. Ayrıca sağlık çalışanlarımıza temel kampçılık, afet ve olağan dışı durumlarda hayatı idame ettirme ve fiziki kondisyon, triaj, afet tatbikat eğitimi yanında hasta sabitlenmesi, sedyeleme, taşıma ve haberleşme teknikleri öğretildi. Eylül ayında 9 ilin katılacağı geniş kapsamlı bir bölge kampı düzenleyeceğiz ve yine bu kampa Kars ev sahipliği yapacak.” şeklinde konuştu.