Libananco şirketinin, el konulan Çukurova Elektrik (ÇEAŞ) ve Kepez Elektrik hisselerinde zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye Cumhuriyeti hakkında açtığı 10 milyar dolarlık tahkim davasında, üçüncü gün duruşmaları dün akşam sona erdi.
Paris’te Dünya Bankası binasında görülen dünkü duruşmada Ürdün’ün başkenti Amman’dan videokonferans yoluyla ifade veren Libananco’nun sahibi görünen Ali Cenk Türkkan’ın sorgusu 14 saat sürdü.
Dün ayrıca Fransa’dan siyasi sığınma hakkı isteyen Cem Uzan da 2 saat boyunca sorgulandı.
Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; Cem Uzan ifadesinde, Libananco şirketi Ali Cenk Türkkan üzerine kayıtlı olmasına rağmen gerçekte kendisine ait olduğunu ifade etti.
Enerji Bakanlığı’nın avukatları ise bu satışın gerçek bir satış olmadığını, geçmiş tarihli belge düzenlenerek imtiyaz sözleşmeleri iptal edilen ÇEAŞ ve Kepez’in yüzde 60’ının Libananco’ya satılmış gibi gösterildiğini ileri sürdüler. Cem Uzan satışın gerçek olduğunu ifade edince, Türkiye’nin avukatları satış işlemine konu olan hisselerin karşılığında yapılan ödemelerin belgelerini göstermesini söylediler. Ancak Uzan belgeyi ibraz edemedi.
‘İfadesi çelişki dolu’
Türkiye’nin avukatları Hakan Uzan’ın ifadesinin ise toplam 14 saat sürdüğünü ve 2 gün devam ettiğini belirttiler. Avukatlar 14 saatte alınan ifadelerin çelişkilerle dolu olduğunu ve gelişmelerin Türkiye lehine olduğuna da dikkat çektiler.
Bu duruşmada Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nin davanın “esastan görüşülüp görüşülmeyeceğini” karara bağlayacağını belirten avukatlar kararın Türkiye aleyhine çıkması halinde esastan görüşmelere geçileceğini söyledi.
Bu duruşmalarla ilgili kararın 2 - 6 hafta arası bir sürede çıkmasını beklediklerini kaydeden avukatlar davanın esastan görülmesi halinde birçok konunun gündeme geleceği için şimdilik daha fazla ayrıntı vermek istemedi.
Avukat Coşar: Hakan Uzan Fransa’dan ayrılmış olabilir
Uluslararası Tahkim Kurulu yetkilileri, Uzanların Türkiye’den 10 milyar dolar (faiziyle 20 milyar) tazminat talep ettiği Libananco davasında üç gündür süren duruşmaların tamamlandığını söyledi.
Dünkü duruşmada Enerji Bakanlığı ile Uzanlar arasındaki ‘sinir harbi’ net biçimde kendini gösterdi.
Enerji Bakanlığı’nın avukatlığını yürüten Coşar Avukatlık Bürosu Başkanı Aydın Coşar, Hakan Uzan’ın 8 günlük Fransa’da kalabilme süresini tamamlamadan Fransa’dan ayrılmış olabileceğinin altını çizdi.
Coşar “Sekiz günlük süre 7 güne indi” dedi. Hakan Uzan’ın Paris’te kalış süresini kısaltmasının Fransız makamlarının isteğiyle mi, yoksa Hakan Uzan’ın kendi iradesiyle mi gerçekleştiği sorusunu ise, Coşar, “Kendileri kısalttı, Fransa değil” sözleriyle yanıtladı.