Atatürk Üniversitesi’nin marka akademisyenlerinden olan Prof. Dr. Enver Konukçu, dev bir esere daha imzasını attı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, “Erzurum Karskapı Şehitliği’ndeki İki Mezar” adını taşıyan ve yaklaşık 700 sayfadan oluşan eserini, okurlarıyla buluşturdu.
Son bir yıldır üzerinde çalıştığı eseri, üç bölüm olarak hazırlayan Konukçu, kitabının ilk bölümünde Erzurum Karskapı Şehitliği’ni ele aldı. Kitabının ikinci bölümünde 10 ve 3’üncü Ordu Komutanı Hafız Hakkı Paşa, üçüncü bölümünde ise, Enver ve Talat Paşaların arkadaşı, Bahriye Nazırı Cemal Paşa’yı anlattı. Yaklaşık 700 sayfadan oluşan eserin üzerinde son bir yıldır derinlemesine araştırmalar yapan Prof. Dr Konukçu, “Karskapı Şehitliği’ndeki bu iki mezar, aslında tarihimiz adına çok büyük önem taşıyor.” dedi.
Konukçu, Erzurum’un, yüzlerce kahramanı topraklarında barındırdığını belirterek, Nene Hatun, Gazi Ahmed Muhtar Paşa, Kurd İsmail, Bahri Bey ve Musa gibi isimlerin yanında, Hafız Hakkı ve Cemal Paşa gibi tarihe damgasını vurmuş şahsiyetlerin de, yine bu şehirde ebedi uykularını uyuduklarını dile getirdi.
“Erzurum’da nereye dokunursanız dokunun, tarih, kahramanlık, millet ve vatanseverlik fışkırır.” diyen Prof. Dr. Enver Konukçu, Tiflis’te şehit edilen Cemal Paşa’nın, özellikle Ermeni meselesi konusunda günümüze ulaştırılan en değerli bilgilerin sahibi olduğunu kaydetti.
Cemal ve Hafız Hakkı Paşa’lara ait mezar taşlarından, yaşadıkları dönemin siyasi ve tarihsel gelişmelerine varıncaya kadar birçok konuya ışık tutulan “Erzurum Karskapı Şehitliği’ndeki İki Mezar” adlı kitapta, Erzurum tarihi ve Osmanlı’nın son dönemine ilişkin olarak çok önemli ipuçları ve bilgiler veriliyor. Prof. Dr. Enver Konukçu, bilim hayatına böyle bir eser kazandırdığı için büyük bir mutluluk duyduğunu ifade ederek, başta Erzurum olmak üzere Anadolu’nun tarihi geçmişine yönelik inceleme ve araştırmalarını sürdüreceğini dile getirdi.
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, bir süre önce de, Süleyman Paşa ve Hendek adını verdiği iki eser daha yayınlamış ve kültür hayatına önemli katkılar sağlamıştı.