Erzurum’a 700 milyon liralık ‘kış yatırımı’nda İTO’nun 9 yıl önceki raporunun payı var
Dev yatırımlarla düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları 2011 için ilk adım, 9 yıl önce İTO tarafından Türkiye’ye getirilen Norveçli uzman ekip tarafından atıldı. Doğu Anadolu’da 14 ili seçtiklerini anlatan eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, “Doğu Anadolu Olimpiyatlar Raporu hazırladık. Bu rapor kış olimpiyatları ve turizme yönelikti” dedi.
DEVLET Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın, Winter Universiade (25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları 2011) ile ilgili değerlendirmelerinde, “İTO’nun Mehmet Yıldırım döneminde hazırlattığı rapordan çok yararlandık” mesajı vermesi, Erzurum’a yapılan 700 milyon liralık yatırımda 9 yıl önce hazırlanan raporun önemli rolünün olduğunu ortaya çıkardı. Norveç’ten uzman ekip getiren Mehmet Yıldırım başkanlığındaki dönemin İTO yönetimi, “Doğu Anadolu Olimpiyatlar Raporu” hazırlattı. Bu rapora göre Doğu’daki 14 ilin kış oyunları ve kış turizmine hizmet etmesi, İstanbul, İzmir ile Ankara gibi illere göçün durdurulması planlanıyordu. Eski İTO Başkanı Mehmet Yıldırım, “Sayın Bakan o dönemde de raporla yakından ilgilendi. Doğu Anadolu’da bundan sonra yapılacak projelere ışık tuttu” dedi.
6 aylık bir çalışma
Türkiye’nin tanıtımında spor organizasyonlarının önemine işaret eden Mehmet Yıldırım, 2002 yılında hazırlanan raporu şöyle anlattı: “2002 yılında Norveç’ten uzman bir ekibi Türkiye’ye çağırdık. Bu ekip 6 ay boyunca Doğu Anadolu’da alt yapı çalışmaları hazırladı. Bu rapor üzerine bölgede seçilen 14 ilin kış olimpiyatları ve turizmi açısından geleceğin önemli merkezlerinden biri olacağı açıklandı. Amacımız yatırımları hayata geçirerek bölgeden büyük şehirlere göçü engellemek ve Doğu Anadolu’yu turizm merkezi yapmaktı. Hazırlanan rapora 14 ilin Belediye Başkanı, Valisi ve Ticaret Odası Başkanları da katkı yaptı.”
Tanıtıma katkı sağlıyor
2002 yılında ilk adımı atılan çalışmaların uzun soluklu olduğuna dikkat çeken Mehmet Yıldırım, şöyle konuştu: “Türkiye’nin tanıtıma ihtiyacı vardı. Turizm açısından çok büyük bir potansiyele sahip Türkiye’yi sadece İstanbul ve Antalya olarak değil, tüm illerine turizmi yayma çabası içerisindeydik. Bunun için de yapılabilecek projeleri tek tek inceliyorduk. Spor organizasyonları ülke tanıtımları için öne çıkmaya başladı. UEFA ve Şampiyonlar Ligi finalleri, Formula 1’le başlayan süreç Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’yla devam ediyor.”
RAPORUN İÇERİĞİ
HAZIRLANAN rapora göre Kars’ın bir merkez görevi üstleneceğini anlatan Mehmet Yıldırım, “Kars’a dev bir havalimanı inşa edilip Katar ve Dubai gibi zengin ülkelerden turist çekilmesi planlanıyordu. Bu inşa edilen havalimanına çevre ülkelerden tarifeli seferler düzenlenecekti. Kars’a gelen turistler çevre illere gidip kış turizmini canlandıracaktı. Böylelikle Erzurum’un yanı sıra Bingöl, Erzincan ve Van gibi iller de kış organizasyonlarından gereken payı alacaktı” diye konuştu.
DOĞU ANADOLU OLİMPİYAT RAPORU’NDA NELER VARDI
Doğu Anadolu illerinin ekonomik açıdan kalkınması turizm üzerine kuruldu.
Kış oyunları dünyada ilgiyle izlenen organizasyonların başında geliyor.
Bu oyunlar Doğu Anadolu’nun tanıtımı için önemli bir fırsat sunuyor.
Olimpiyatlar için yapılan yatırımlar
daha sonra turizme yönelecek.
Çevre ülkelerden kış aylarında turist çekilecek.
Yaz aylarında ise bu tesisler kamp için kullanılacak.
Erzurum, Kars, Van, Bingöl ve Erzincan turizmde başı çekecek.
Yıl sonuna kadar 40 kayak merkezi yapılacak
DEVLET Bakanı Faruk Nafiz Özak, Erzurum’da düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları 2011’in açılışından önce Türkiye’nin çeşitli bölgelerine 40 adet yeni kayak merkezi kurulacağı müjdesini vermişti. Ayder Yaylası’ndan Muş’a, Kafkasör’den Hakkari’ye, Bayburt’tan Bitlis’e kadar kayak merkezi taramasına çıkıldığını söyleyen Bakan Özak, “Hedefimiz bu yılın sonuna kadar Türkiye’ye 40 yeni kayak merkezi kazandırmak” mesajını verdi.
YENİ YATIRIM VE ORGANİZASYON İÇİN ÇALIŞMALI
SPORDAN sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak’ın da zamanında İTO’nun bu raporuyla ilgilendiğini belirten Mehmet Yıldırım, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sayın Bakan o zaman da bizim raporla yakından ilgileniyordu. Bu olimpiyatlar için bazı alt yapı çalışmalarında İTO’nun raporundan da yararlandıklarını açıkladı. Şimdi sırada yeni olimpiyat oyunları ve yeni yatırımlar gelmeli. Bu yatırımlar tamamlandığında Doğu Anadolu dünyanın kış turizmi açısından en önemli merkezi haline gelebilir.”