Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi EAEVE üyesi oldu. Avusturya’nın Viyana kentinde yapılan Avrupa Veteriner Eğitim Kurumları Birliği’nin 23. Genel Kurul toplantısında, Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nin “The European Association of Establishments for Veterinary Education” üyeliğine kabul edilmesine oy birliğiyle karar verildi. Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, “Üniversitemiz Veteriner Fakültesi’nin tanıtım sunumu sonrası yapılan oylamada, EAEVE’ye üyesi olarak kabul edik.” dedi.
EAEVE üyeliği dolayısıyla Veteriner Fakültesi’ne akreditasyon yolunun açıldığını söyleyen Dekan Atasever, bunun için önümüzdeki 5 yıl boyunca çeşitli hazırlık çalışmaları yapacaklarını belirtti. Atasever, “Akreditasyon aşaması öncesinde yerine getirmemiz gereken bir dizi sorumluluk olacak. Hedefimiz 5 yıl içinde fakültemiz binalarının tamamlanması, altyapı eksikliklerinin giderilmesi, kadro eksiği olan anabilim dallarında yeterli elaman istihdam edilmesi şeklinde olacak. Modern kalifiye veteriner hekim yetiştirmek ve akreditasyon için gerekli şartları sağlayarak uluslararası düzeyde tanınan bir fakülte olmak, önümüzdeki 5 yıllık süreçte ulaşmayı hedeflediğimiz nokta olacak.” diye konuştu.
Değerlendirme kriterlerini EAEVE ve Avrupa Veteriner Federasyonu’nun ortaklaşa belirlediğini kaydeden Atasever, akreditasyon değerlendirmesinin AB ülkelerindeki Veteriner Fakülteleri için zorunlu, AB’ye üye olmayan ülkelerdeki fakülteler için de, isteğe bağlı olduğunu dile getirdi. “AKREDİTASYON AMAÇ DEĞİL, İSÜREKLİ GELİŞİM İÇİN BİR ARAÇ OLACAK”
EAEVE değerlendirme ziyaretlerinin başlamasıyla birlikte veteriner hekim yetiştiren Veteriner Fakültesi’nin mevcut durumunun inceleneceğini kaydeden Atasever, “Fakültemizin amacı akreditasyon sürecinden en iyi sonucu almak, sürekli gelişme ve iyileşme ilkesi ile Türkiye ve Avrupa’da adından söz ettiren bir fakülte olmaktır. Fakültemiz için akreditasyon amaç değil sürekli gelişme için araç olacaktır. Başlangıçta, kalite standartlarına göre fakültemizin gözden geçirilmesi ve eksikliklerinin belirlenmesi ve kurumun belirlenen standartları yerine getirdiğinin belirlenmesi için ziyaretler gerçekleştirilecektir. Sonuçta standartların oluşmasıyla, Veteriner Fakültemiz alt yapı, öğretim üyesi, teknik eleman eksikleri tamamlanmış, eğitim kalitesi yüksek, Avrupa ile aynı standartlarda veteriner hekim yetiştiren yüksek eğitim kurumu olacaktır.” diye konuştu.
ATASEVER: FAKÜLTEMİZİN GELİŞİME AÇIK BİR POZİSYONU BULUNUYOR…
Veteriner Fakültesi’nin, devam eden 2 yeni inşaatıyla gelişime açık bir pozisyonda olduğuna dikkati çeken Atasever, “Öğrencilerin son sınıfta gruplara ayrılarak hayvan türlerine göre eğitim alması, kredili sistem uygulamasının öğrenciye daha fazla ders seçme şansı vermesi, öğrencilerin uygulamalara taşınması, çeşitli aktivitelere katılımı ve bu konuda destek verilmesi, fakültenin uygulama çiftliğinin olması, birçok hayvan türünü içermesi ve etkin şeklide eğitim amaçlı olarak kullanılması, öğrencilerin, uygulamalar için Fakültemizin yakınında bulunan Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve özel çiftliklerden de yararlanabilmesi, EAEVE’nin talepleri doğrultusunda eğitim planlarındaki pratik ve klinik uygulama saatleri artırılmış, müfredatın Avrupa standartlarında olması sağlanmıştır. Müfredata hayvan refahı, AB kapsamındaki veteriner hekim mevzuatı, domuz yetiştiriciliği ve sağlığı gibi konuların eklenmiş olması, yeni yapılacak binada gıda işletmeleri birimlerinin varlığı ve uygun standartlarda inşa edilecek olması, acil hizmetleri verebilecek birimin planda yer alması, anatomi uygulama laboratuarlarının Avrupa standartlarında planlanmış olması, yeni yapılan kliniklerde tür bazında hizmet verilecek şekilde düzenlenmiştir.” şeklinde konuştu.