KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Erzurum’da öğretmenler yemin etti
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Pasinler İHL’den Öğretmenler Günü'ne özel şarkı
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Emniyetten Minik Kalplere Küçük Dokunuş
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Sekmen: Öğretmenlik fedakârlık demektir
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
Erzurum'da Nesilden Nesile Öğretmen Buluşması
HABERLER>GÜNDEM
6 Ağustos 2022 Cumartesi - 01:37

Yanık ASHB destek verilerini paylaştı

Yanık, “Sosyal ve ekonomik zorluklar sebebiyle eğitim hayatını sekteye uğratacak çocuklar için, çalıştırılma riski barındıran çocuklarımızı ailelerinin yanında bulundurabilmek için de Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) adını verdiğimiz bir modelle destekliyoruz" dedi.

Yanık ASHB destek verilerini paylaştı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Ataşehir’de düzenlenen Akademi Buluşmaları-2: Çocuk programına katıldı. Bakan Yanık burada yaptığı konuşmada, “Sosyal ve ekonomik zorluklar sebebiyle eğitim hayatını sekteye uğratacak çocuklar için, çalıştırılma riski barındıran çocuklarımızı ailelerinin yanında bulundurabilmek için de Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) adını verdiğimiz bir modelle destekliyoruz. Ailelerimize her çocuk için aylık ortalama bin 650 TL kaynak aktarıyoruz. 2022 Haziran itibarıyla ailesinin yanında SED hizmetinden yararlanan 147 binden fazla çocuğumuz bulunuyor” dedi.

“AİLE TEMELLİ ÇOCUK KORUMA ANLAYIŞIMIZLA HİZMETLERİMİZDEN YARARLANAN ÇOCUK ORANINI 2002 YILINDA YÜZDE 39 İKEN 2022 YILINDA YÜZDE 91.9’A YÜKSELTTİK”
Bakan Derya Yanık, “Akademi Buluşmalarımızın ilkini ‘kadın’ temasıyla gerçekleştirmiştik. Bugün de bir diğer çalışma alanlarımızdan biri olan çocuk meselesini konuşacağız. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak sivil toplumla iş birliğinin geliştirilmesi ve güçlendirilmesini sosyal hizmet ve sosyal politikaların oluşturulması sürecinde olmazsa olmaz görüyoruz. Sivil toplum kuruluşları, akademi, özel sektör, uluslararası kuruluşlar ve ortaklaşa fayda üreteceğimizi düşündüğümüz tüm kesimlerle bir araya gelmeye ayrı bir önem ve öncelik veriyoruz. Bu nedenle kurumsal yapılanmamız içerisinde geçtiğimiz yıl Sivil Toplumla İş Birliği ve Proje Daire Başkanlığı’nı kurduk.
Başkanlığımız bünyesinde tüm paydaşlarımızla iş birliğini ve koordinasyonu geliştirmek, istişare mekanizmasını güçlendirmek, sosyal politikaları değerlendirmek, projeler üretmek ve uygulamak amacıyla “Sosyal Taraflarla İş Birliği Kurulu”muzu oluşturduk. Öncelikle Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve Eylem Planı hazırlık çalışmalarımız çerçevesinde, Bakanlığımızın ana çalışma alanlarını kapsayan 5 farklı temada sivil toplum buluşmalarını hayata geçirdik.
Kadın, çocuk, göç ve insani yardım, engelli ve yaşlı hizmetleri, şehit yakınları ve gazilere yönelik faaliyetler yürüten sivil toplum kuruluşlarımızın temsilcileri ile odak grup çalışmalarını da kapsayan toplantılarda bir araya geldik.
Tüm bu sürecin sonunda ise Mart ayında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın Sivil Toplum Vizyon Belgesi ve 2022-2023 Eylem Planı’nı kamuoyuyla paylaştık. Bu eylem planımızda 5 hedef ve 28 faaliyet yer alıyor.
Faaliyetlerimizi gerçekleştirirken, sosyal taraflarla etkili bir iletişim kurmak, politikalarımıza ve karar alma süreçlerimize, sivil toplumun, üniversitelerin ve ilgili tüm sosyal tarafların katılımını sağlamak bizim için hem çok gerekli hem de çok değerli. Bunun yanında değişen toplum yapısını göz önüne alarak, günümüz ihtiyaçlarına uygun hizmet modellerimizi bilimsel çalışmalar üzerinden şekillendirmeye ve geliştirmeye de ayrıca özel önem veriyoruz. Bugün gerçekleştirdiğimiz toplantı bunun bir parçası. Bundan sonra da farklı temalarla “Akademi Buluşmaları”nı devam ettireceğiz.
Hepinizin bildiği gibi, nüfusumuzun yaklaşık %27’si çocuklardan oluşuyor. 0-17 yaş arası 23 milyonu aşkın çocuk ve genç nüfusa sahibiz. Yetenekli, enerjisi yüksek ve azimli çocuklarımız, gençlerimiz bizim en kıymetli varlığımız, yarınlarımızın güvencesi. Onlara iyi bir gelecek hazırlamak, çocuklarımızın hayat standartlarını yükseltmek öncelikli görevlerimiz arasında yer alıyor. Sosyal hayatlarına değer katacak, onları her açıdan geliştirecek, besleyecek her türlü hizmeti vermek için titizlikle çalışıyoruz.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak hizmetlerimizin odağına birey ve aile dengesini de gözetecek şekilde aileyi alıyoruz. Aile temelli çocuk koruma anlayışımızla hizmetlerimizden yararlanan çocuk oranını 2002 yılında yüzde 39 iken 2022 yılında yüzde 91.9’a yükselttik.
Peki nedir bu hizmetlerimiz? “Aile odaklı” hizmet derken neyi kastediyoruz? Öncelikle çocuklarımızı ailelerinin yanında destekleyecek modellerimizle, onları ailelerinden ayırmadan hizmet veriyoruz. Bunun mümkün olmadığı durumlarda ise çocuklarımızı kurum bakımına alıyoruz. Bakanlığımızın koruma ve bakımı altındaki çocuklarımız için evlat edindirme ve koruyucu aile hizmetlerimizle, onlara yine bir aile ortamı sağlamaya çalışıyoruz” dedi.
“AİLELERİMİZE HER ÇOCUK İÇİN AYLIK ORTALAMA BİN 650 TL KAYNAK AKTARIYORUZ”
Bakan Derya Yanık, “Sosyal ve ekonomik zorluklar sebebiyle eğitim hayatını sekteye uğratacak çocuklar için, çalıştırılma riski barındıran çocuklarımızı ailelerinin yanında bulundurabilmek için de Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) adını verdiğimiz bir modelle destekliyoruz. Ailelerimize her çocuk için aylık ortalama bin 650 TL kaynak aktarıyoruz. 2022 Haziran itibarıyla ailesinin yanında SED hizmetinden yararlanan 147 binden fazla çocuğumuz bulunuyor. Temmuz ayı itibarıyla bu rakamlarda değişiklikler olabiliyor. Çünkü asgari ücret oranlamasıyla birlikte bu rakamlar değişti.
SED, çocuklarımızın kendi sosyal çevrelerinden kopmadan her türlü sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerden, eğitim olanaklarından yararlanmalarını kolaylaştıran, içinde psiko-sosyal desteği de barındıran çok önem verdiğimiz, sürekli geliştirdiğimiz bir hizmet modeli.
Fakat elbette bazı durumlarda çocuklarımızın aile veya yakınlarının yanında kalmaları mümkün olmuyor ya da ebeveyn kaybı gibi nedenlerle çocuklarımız kurum bakımına ihtiyaç duyabiliyorlar. Bu durumda da çocuklarımızı farklı kurumsal modellerle hayata hazırlıyoruz.
Çocuklarımızın psiko-sosyal gelişimleri, mutlu, sağlıklı ve huzurlu bir geleceğe sahip olmaları için kurum bakımında da büyük bir dönüşüm gerçekleştirdik. Koğuş tipi tesislerden apartman ve ev tipi yapılara geçtik, ranza sistemini çocuklar için bireysel oda imkanı sağlayan çocuk evlerine dönüştürdük. Bugün bin 300’ü aşkın çocuk bakım kuruluşumuzda 14 bine yakın çocuğumuza bu şekilde hizmet veriyoruz. Yaklaşık 9 bin civarı da koruyucu aile yanında desteklediğimiz çocuğumuz var. Biraz önce ifade ettiğim gibi Sosyal Ekonomik Destek ile ailelerinin yanında desteklediğimiz çocuk sayısı da 147 bin” diye konuştu.
“SUÇ MAĞDURU VE SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUKLARIMIZ İÇİN 66 ÇOCUK DESTEK MERKEZİMİZDE (ÇODEM) HİZMET SUNUYORUZ”
Bakan Yanık konuşmasının devamında, “Çocuklar çoğunlukla farkında olmadan suça karışıyor veya ne yazık ki suç mağduru olabiliyorlar. Suç mağduru ve suça sürüklenen çocuklarımız için 66 Çocuk Destek Merkezimizde (ÇODEM) hizmet sunuyoruz. Rehabilitasyona ihtiyaç duyan bin 557 çocuğumuzun rehabilitasyonunu sağlıyoruz. Koruyucu ve önleyici önlemler kadar rehabilitasyon hizmetlerimiz de çocuklarımızın geri kazanımı, hayatlarını sağlıklı şekilde sürdürmeleri için ayrı bir önem taşıyor.
Bizim en temel motivasyonumuz da bu gençlerin kendi ayakları üzerinde duran, ülkesine katkı sağlayan bireyler olduğunu görmek. Tüm çalışmalarımız bunun için.
Bunun dışında çocuklarımızın yanında olmak sadece onlara bakım hizmeti vermek olarak düşünülmemeli. Eğitimlerinin yanında hayata atılmalarına, düzenlerini kurmalarına kadar birçok aşamada onlara kolaylıklar sağlıyoruz. Gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse özel sektörde devlet korumasında yetişmiş gençlerimizin kariyer hedeflerine ulaşmalarına destek veriyoruz.
Biliyorsunuz gençlerimizin kurumlarımızdan ayrılma zamanı geldiğinde kamuda istihdam hakkı bulunuyor. Yaptığımız bir düzenleme ile mezuniyetlerine uygun kadrolara atanabilmelerini de sağladık.
Böylece özlük haklarıyla ilgili de herhangi bir kayıp yaşamadan iş hayatına başlamış oluyorlar.
Eğitim hayatında yer almayan çocuklarımızın meslek sahibi olacak şekilde yetişmeleri için de programlar geliştiriyoruz. Bu gençlerimizin özel sektörde istihdamlarını desteklemek üzere SGK primlerinin tamamını işe giriş tarihinden itibaren 5 yıl süreyle Bakanlığımız karşılıyor.
Bu anlamda özel sektörü de kurum bakımında yetişmiş çocukların istihdamı konusunda teşvik etmiş, cesaretlendirmiş oluyoruz. Çocukların sosyal çevrelerinde risk taşıyan durumlarla karşı karşıya kalmalarını da önlemek, Bakanlığımızın çocuk hizmetleri içinde ayrı bir çalışma alanı. Başta çocuk işçiliği ile mücadele olmak üzere çocukların izlenmesi, koruyucu-önleyici tedbirlerin etkin kullanımı bu noktada ayrı bir önem taşıyor.
Bunun için sokakta çalıştırılan veya dilendirilen çocukları tespit edecek ve müdahalede bulunacak şekilde 81 ilde mobil ekipler oluşturduk. Bu ekiplerimizle ülke genelinde 35 bin çocuğa ulaştık ve takiplerini sağladık.
Sosyal hizmet müdahalesinde bulunduğumuz çocuklar ve aileleri başta olmak üzere, risk altındaki çocuklarımızın izlenmesi ve zamanında müdahale edilebilmesi için “Çocuklar Güvende Programı”nı başlattık” dedi.
“KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ HİZMET SUNAN “MOBİL ÇOCUK SOSYAL HİZMET UYGULAMASI” İLE OKUL ÇEVRELERİNE ÖZEL ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”
Bakan Yanık ayrıca, “Risk altındaki çocuklarımızın belirlenmesi, izlenmesi ve gerekli müdahalelerin yapılabilmesi için okulların çevreleri bizim için ayrı bir önem taşıyor. Bunun için koruyucu ve önleyici hizmet sunan “Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Uygulaması” ile okul çevrelerine özel çalışmalar yapıyoruz. Devamsızlığı olan, suça sürüklenme riski bulunan, ihmal ve istismar riski barındıran veya sosyal hizmet müdahalesine ihtiyaç duyan çocukları tespit ederek, çocuklar ve aileleri ile görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Uygun hizmet modellerimizi belirleyip, bu modellerle hem çocukları hem ailelerini destekliyoruz
Bu uygulama çerçevesinde mobil birimlerimiz ile okulları eşleştiriyoruz. 303 Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Birimi ile bugüne kadar eşleşmesi yapılan okullarımız 12 bin 583 kez ziyaret edildi. 2022 Haziran ayı itibarıyla risk grubunda olduğu değerlendirilen çocukların okul ve aileleri ile toplam 89 bin 945 görüşme yapıldı. Koruyucu ve destekleyici tedbirler çerçevesinde toplam 39 bin 454 sosyal hizmet müdahalesi gerçekleştirildi.
Bu ortamlarda çocukların karşılaşabilecekleri risklerin tespit edilmesi ve önleyici çalışmalar yapılması amacıyla Bakanlığımız bünyesinde “Sosyal Medya Çalışma Grubu”nu kurduk. Çocuklarımıza 0-6 yaştan itibaren okuma sevgisi kazandırmak ve teşvik etmek için Uygun İçerikli Kitap Listeleri Oluşturulması Projesini başlattık. Proje başlangıcından itibaren bin 120 kitap inceledik ve 472 kitabı çocuk dostu ilan ettik. Sonucu internet sitemizde yayınlıyoruz. Sosyal medya hesaplarımızdan da bu kitapları düzenli olarak paylaşıyoruz. Hatta son zamanlarda çocuklar kısa video mesajlarla akranları için bu kitapların tanıtımını yapmaya başladılar” dedi.

 
Kirişçi’den destek ödemeleri müjdesi
 
Hisarcıklıoğlu’ndan markalaşma vurgusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya Ali Asgar Gününde birlik ve beraberlik mesajı
Iğdır’da "Dünya Ali Asgar Günü" dolayısıyla anma programı düzenlendi.
Orhan’ın çağrısı ilgi buldu
Erzurum Aziziye Belediye Başkanı Muhammed Cevdet Orhan’ın “birlikte pedal ...
Koruyucu ailelere bağımlılık farkındalık eğitimi
Aile ve Sosyal Hizmetler (ASH ) il Müdürlüğünce koruyucu ailelere yönelik ...
 
Doğu Anadolu’da ayçiçeği hasadı başladı
Türkiye’nin sıvı yağ ve kuruyemiş üretiminde önemli bir yere sahip olan ...
17. Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri başlıyor
Ardahan Valiliğinin getirdiği yasaklar nedeniyle Haziran ayında yapılması ...
ASHM saha ziyaretlerine yoğunlaştı
Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Cemil İlbaş ve Aile Sosyal Destek Programı ...
 
ÖSYM Başkanlığına Ersoy atandı
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığına Prof. Dr. Bayram ...
Malazgirt Zaferi 951'inci yılında
Ahlat ilçesinde kurulan 1071 Sultan Alparslan Otağı, bu yıl 951. yıldönümü ...
Maymun çiçeği 6 kıtaya yayıldı
Koronavirüs salgınından sonra dünya maymun çiçeği hastalığıyla karşı karşıya ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva