KANAL25
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
‘Hedef 2025’te Avrupa’da ilk üçe girmek’
‘Hedef 2025’te Avrupa’da ilk üçe girmek’
Gezeravcı Erzurum’da öğrencilerle buluştu
Gezeravcı Erzurum’da öğrencilerle buluştu
Bayraktar İstanbul Energy Forum'una seslendi
Bayraktar İstanbul Energy Forum'una seslendi
Fidan Dışişleri gündemini paylaştı
Fidan Dışişleri gündemini paylaştı
Yılmaz: 'Milletimizin takdiri bizim pusulamızdır'
Yılmaz: 'Milletimizin takdiri bizim pusulamızdır'
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
10 Temmuz 2023 Pazartesi - 10:33

Yok olan kültür değeri: Kapı Tokmakları

Apartman kültürünün dominant hale gelmesi, kentsel dönüşüm veya arsa üretimi kaydında tarihi evlerin yok olması, Mahallelerin ortadan kalkmasıyla birlikte kapı tokmakları ve onların kaydettikleri işlev de unutuldu gitti.

Yok olan kültür değeri: Kapı Tokmakları

Erzurum ve Erzincan’ın öncelikli olarak yer aldığı Doğu Anadolu Bölgesi illerinde yoğunluklu olarak tespit edilen kapı tokmağı üretimi, apartman kültürünün hakim duruma gelmesi sebebiyle yok olmaya yüz tuttu. Müstakil evlerde yaşatılmaya çalışılan kapı tokmağı kültürü asırlar boyu Türk ve İslam Medeniyeti hassasiyetlerini ortaya koyması bakımından önemli bir işlevi üstleniyordu.

Apartman kültürünün dominant hale gelmesi, kentsel dönüşüm veya arsa üretimi kaydında tarihi evlerin yok olması, Mahallelerin ortadan kalkmasıyla birlikte kapı tokmakları ve onların kaydettikleri işlev de unutuldu gitti.

Yok olmaya yüz tutan Kapı Tokmağı kültürü nadir de olsa, bölge illerinin bazılarında demirci ustaları tarafından yaşatılmaya çalışılıyor. Erzincan’ın Kemaliye ilçesinde sadece bir demirci ustası tarafından üretilen kapı tokmakları motifleri ve sesleriyle bin yıllık bir tarihin kapısını aralıyor.
Tarihe açılan kapılardaki bu sırrı tekrar yaşatmaya çalışan Mustafa Demirci, yok olmakla yüz yüze olan bir geleneği yaşatmaya çalışıyor. İlçe sakinleri evlerin kapılarına takılan tokmaklar sayesinde ev sahipleri, kapıyı çalan misafirlerini görmeden kadın ya da erkek olup olmadığını anlayabiliyor.
Derin kanyonlar arasında uzanan bir vadiye yerleştirilmiş küçük ve şirin bir ilçe olan Kemaliye’de asırlardır yaşatılan ve Türklerin Şamanizm'e inandığı dönemdeki geleneklerden olan çeşitli motiflerle kapı süsleme ve demir kapı tokmağı üretimi geleneği, ilçedeki Mustafa Demirci usta tarafından yaşatılıyor.
Erzincan'a 150 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin nüfuslu Kemaliye'de yazları nüfus 15 bini buluyor. İnsanların genelde yürüyerek bir yere gitmeyi tercih ettiği ilçede hiç trafik olmuyor. İlçeye dışarıdan gelenlerin gözüne ilk çarpan şey ahşap yapılar ve bu yapıların kapıları üzerindeki tokmaklar oluyor. Kemaliye’nin binlerce yıllık tarihini ve sosyolojik yapısını anlatan kapı tokmakları kentin göze çarpan en belirgin özelliklerinden biri. Geleneklere göre bir eve gelen misafir kapı tokmağını çalışına göre karşılanıyor. Ev sahibi tokmak sesine göre misafirin kim olduğunu anlıyor. Kapı tokmağının sesi gelenin kadın mı yoksa erkek mi olduğunu haber veriyor. Eğer misafir büyük tokmağı kullanır ve ses tok ve gür çıkarsa gelen kişi erkek ama diğerine göre ince daha az sesi olan küçük tokmak kullanılırsa gelen kişi kadındır.
Her motifin bir anlamı var
Kapı tokmaklarının mesajları bunlarla sınırlı değil. Tokmaklar üzerindeki motiflerin de bir anlamı var. Örneğin lamba motifli bir kapı tokmağı evin ocağı sönmesin hayat daim olsun anlamını taşıyor. Kuş motifi kullanılmışsa bu da ev sahibinin gurbette bir yakınının olduğu ve haber beklediği anlamına geliyor. Sağa sola ayrılan ve kuş kafasını andıran motifler evin Müslüman bir aileye ait olduğunu vurguluyor. Öküz motifi ise ailenin birlik olduğunu simgeliyor. Kapı tokmaklarında akrep yılan gibi motiflerde var. Bu motifler Şaman kültüründen kalma. Yılan motifleri genellikle anahtar delikleri çevresinde bulunuyor ve bu motifteki kilide anahtar sokulunca şeytanın o eve giremeyeceğine inanılıyor. Akrep motifi olan evlerde ise cinin şeytanın barınamayacağı inancı var. Günümüzde Kemaliye’de kapı tokmakları yapan kişi 6 kuşaktır geleneklere bağlı olarak bu işi yapan Demirci ailesinden Mustafa Demirci. Yaklaşık 120 yıl aradan sonra tekrar 1996 yılında bu geleneği sürdürme kararı alan Demirci ailesinin bu kararı sadece kaybolmakta olan bir geleneği yaşatmak değil aynı zamanda bu tokmakların işleneceği kapıları yapan marangozları ve buna bağlı olarak da eski taş ustalarını hayata bağlamış. Pek kimsenin rağbet etmediği marangozluk ve taş ustacılığı da kapı tokmakları sayesinde yeniden nefes almaya başlamış.
‘Kopya maneviyatı bozar’
Yıllar önce Kemaliye’de kapı tokmağı yapan yaklaşık 350 kişinin olduğunu ifade eden Mustafa Demirci, “Tabi o zaman kimse birbirinin yaptığını kopya etmezmiş. Ama bir süre sonra kopyalama başlamış. Kopya işin içine girince işin kalitesi düşmüş ve ustalar da artık kendi yaptıklarından zevk alamaz duruma gelmişler ve işi bırakmışlar. 120 yıldır kimse yapmıyordu. Biz 1996’da tekrar başladık” diye konuştu.
“MİSAFİRİ KAPI TOKMAĞI SESİNDEN TANIYORLAR”
Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde, evlerin kapılarına takılan tokmaklar sayesinde ev sahipleri, kapıyı çalan misafirlerini görmeden kadın ya da erkek olup olmadığını anlayabiliyor.
Şamanizm geleneğine göre, geçmişte hane halkını şeytana karşı koruduğu düşüncesiyle kapılara yapılan yılan figürü gibi süslemeleri kapı ve kapı tokmaklarına işleyen ustalar, Türklerin İslam'a geçişinin ardından uygulanan kapılara iki farklı tokmak takma geleneğini de yaşatmaya çalışıyor.
Özellikle İslam geleneğinde ev halkının evlerine gelen misafirlerin cinsiyetine göre kıyafetlerine dikkat etmesini sağlamak amacıyla ustalarca yapılıp kapılara takılan iki farklı tokmak, eve gelen misafirin cinsiyeti konusunda ev sahibine bilgi veriyor.
İlçe sakinleri, geçmişte adeta görüntülü kapı sistemi olan bu yöntemi kullanmaya devam ediyor.
Kapı tokmağı imalatçılığının unutulmaya yüz tutan bir meslek dalı olduğuna işaret eden Mustafa Demirci, kendi çocuklarını ve torunlarını yetiştirmeye çalışıyor.
Bu tür kapı tokmaklarının halen rağbet gördüğüne işaret eden Demirci, el emeği göz nuruyla uzun uğraşlar sonucunda ürettiği kapı tokmaklarının üzerine farklı anlamlara gelen motifler de işlediklerini sözlerine ekledi.

 
Artık şark köşelerini süslüyorlar
 
Dadaşlar Cirit coşkusunu Derince’ye taşıdı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Artık şark köşelerini süslüyorlar
X kuşağı olarak adlandırılan 1970’li yıllarda popüler olan siyah beyaz ...
5 bin yıllık âşıklık geleneğini yaşatıyorlar
Günümüzde unutulmaya yüz tutan 5 bin yıllık âşıklık geleneğini yaşatmak ...
Dede Korkut Hikâyelerinin 4. nüshası tanıtıldı
Türk milletinin töresini, inancını, ahlâkını ve kahramanlıklarını anlatan ...
 
Aşık Veysel’e vefa
Merhum halk ozanı Aşık Veysel’in vefatının 50’nci yılı dolayısıyla sanatçıyı ...
Kavukçu’dan Gelincikler performansı
Atatürk Üniversitesi eski akademisyenlerinden, Erzincan Binali Yıldırım ...
Dede Korkut’a vefa
Bu yıl 27'ncisi düzenlenecek olan Dede Korkut Kültür ve Sanat Şölenlerinin programı belli oldu.
 
Geleneksel cecim zanaatı zamana direniyor
Tunceli’de geçmişi yüzyıllara dayanan el dokuması cecim mesleği, Halk ...
Âşık Sümmânî kültür merkezinde Kuran Kursları başladı
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Palandöken İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ...
Türk Dünyası Kültür Başkentleri Birliği kuruluyor
Türk Dünyası’nın ilk uluslararası kuruluşu olan TÜRKSOY’un 30. kuruluş ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva