Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Cumhur İttifakı MHP İftarında buluştu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
Erzurum’da 2 ayda 48 şirket kuruldu
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
‘646 terörist etkisiz hâle getirildi’
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
'Türkiye ekonomisi en çok büyüyen ekonomi'
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
Erdoğan’dan birlik ve beraberlik mesajı
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
12 Ocak 2021 Salı - 03:25

YÖK Ulusal Tez Merkezi verileri açıklandı

Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin “tam metin erişime açık olarak” toplandığı tek merkez olan “YÖK Ulusal Tez Merkezi’ne araştırmacıların ilgisi her geçen gün artmaya devam ediyor.

YÖK Ulusal Tez Merkezi verileri açıklandı

Yüksek lisans, doktora, tıpta uzmanlık, diş hekimliğinde uzmanlık ve sanatta yeterlik tezlerinin “tam metin erişime açık olarak” toplandığı tek merkez olan “YÖK Ulusal Tez Merkezi’ne araştırmacıların ilgisi her geçen gün artmaya devam ediyor.
2020 yılında 87 milyon 587 bin 547 sayfa görüntülenme sayısına ulaşan tez merkezinde “kullanıcı, veri tabanına kayıtlı tez, sisteme yeni eklenen ve tezlerin indirilme sayılarında” bir önceki yıla nazaran büyük artışlar yaşandı.
TEZ MERKEZİNDEN FAYDALANAN KULLANICI SAYISI 6 MİLYONA ULAŞTI
2020 yılı verilerine göre, YÖK Ulusal Tez Merkezinden faydalanan kullanıcı sayısı bir önceki yıla göre yüzde 20 oranında artarak toplam 6 milyon 40 bin 16’ya ulaştı. Bu sayı 2019 yılında 5 milyon 36 bin 614 idi. Böylelikle bir yılda 1 milyondan fazla yeni kullanıcının daha sistemi kullandığı görüldü.
2020 yılında YÖK Ulusal Tez Merkezi veri tabanına 50 bin yeni tez eklenerek merkezdeki toplam tez sayısı 645 bin 89’a ulaşırken, sistemdeki bütün tezlerin toplam indirilme sayısı 17 milyon 126 bin 496 olarak gerçekleşti.
2019 YILINDA EKLENEN TEZLERİN ERİŞİME AÇIK OLMA ORANI YÜZDE 97’NİN ÜZERİNE ÇIKTI
“Yeni YÖK”ün girişimleriyle başlatılan yasal süreç sonucunda tezlerin açık erişime açılması kararı neticesinde 2019 yılında eklenen tezlerin erişime açık olma oranı yüzde 97’nin üzerine çıktı. YÖK Ulusal Tez Merkezine bilhassa araştırmacıların ilgisinin artmasında “tezlerin erişime açık olma oranının artmasının” önemli rol oynadığı düşünülüyor.
“ULUSAL AKADEMİK AÇIK ERİŞİM SİSTEMİ” KURULACAK
YÖK tarafından yürütülen “Açık Bilim ve Açık Erişim” çalışmaları çerçevesince, ülkemizdeki bütün üniversitelerde uluslararası standartlarda “Ulusal Akademik Açık Erişim Sistemi”nin kurulması hedefleniyor. Bu sistem sayesinde, üniversitelerimizde yürütülen bilimsel faaliyetler neticesinde yazılan lisansüstü tezler, makaleler, kitaplar, kongre bildirileri ve diğer yayınların bibliyografik denetimi sağlanarak “uluslararası standartlarda, açık erişimde” araştırma hizmetine sunulacak.
Ulusal Akademik Açık Erişim Sistemi’nin hayata geçirilmesi neticesinde üniversitelerimizdeki yayınların “uluslararası sistemlerde daha görünür hale gelmesi” ve bilim insanlarımızın “daha da tanınır olması” sağlanacak.
Ülkemizde yapılan bilimsel çalışmaların uluslararası görünürlüğünün artması ile üniversitelerimizin dünyadaki çeşitli derecelendirme kuruluşlarınca yapılan değerlendirilmelerde olumlu etkisi olacak.
Açık Bilim Ve Açık Erişim Çalışmalarının Birinci Aşaması Tamamlanıyor
YÖK’te Açık Bilim ve Açık Erişim çalışmalarının planlanması, yürütülmesi ve koordine edilmesi ile bütün üniversitelerde uluslararası standartlarda Açık Akademik Arşiv Sistemi kurulması ve bu sistemlerin geliştirilip, sürekliliğinin sağlanması amacıyla “Yükseköğretim Açık Bilim ve Açık Erişim Çalışma Grubu” oluşturuldu.
Bu çalışma grubu tarafından hazırlanan eylem planı kapsamında üniversitelere gönderilen bir genelge ile açık bilim ve açık erişim konusunda atılacak somut adımlar konusunda bilgi verilerek örnek bir “Açık Bilim ve Açık Erişim Politikası” paylaşıldı.
YÖK Açık Bilim Sisteminin Türkiye adresli tüm bilimsel yayınları içermesi hedeflenmekte olup, üç aşamalı bir çalışma planı öngörülmekte. İlk aşamada YÖK Tez Merkezindeki tüm tezlerin uluslararası anlamdaki görünürlüğünü artırmak ve uluslararası diğer sistemlerce erişilebilir olmasını sağlamak üzere bu sisteme aktarımı üzerine çalışıldı. Bu aşama tamamlanmak üzere olup, 2021 yılının ilk yarısında tezlerin yer aldığı “YÖK Açık Bilim Sistemi”nin açılması planlanıyor.
YÖK Açık Bilim Sistemi üzerindeki çalışmalar sistemin YÖKSİS ile entegrasyonunun sağlanması ile devam edecek olup, son olarak da üniversite akademik açık arşivlerindeki verileri harmanlanarak; Ulusal Akademik Yayınların uluslararası sistemlerde görünürlüğünün artırılması sağlanacak.
ON BİRİNCİ KALKINMA PLANINDA DA YER ALDI
YÖK tarafından başlatılan Açık Bilim ve Açık Erişim çalışmaları On Birinci Kalkınma Planında Eğitim, Politika ve Tedbirler başlığı altında “Üniversitelerin dijital çağa ayak uydurması ve bilgiye ulaşımda açık erişim ve açık bilim uygulamalarının hayata geçirilmesi amacıyla açık erişim altyapıları ile uyumu sağlanacaktır” ifadesiyle yer aldı.

 
Destici gündemi değerlendirdi
 
Rekabet Kurulu WhatsApp zorunluluğunu durdu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum’da İstiklal Marşı coşkusu
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un Türkiye genelinde tüm okullarda, bayrak ...
Aşkale’de ilk etap tabletler dağıtıldı
Milli Eğitim Bakanlığınca isimleri belirlenen öğrenciler adına gönderilen ...
Üniversitelerarası bilimsel iş birliği
Çomaklı ve Beydemir, Atatürk Üniversitesi ile Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ...
 
Çomaklı: ‘Çalışan Gazeteciler Günü kutlu olsun’
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler ...
YÖK Projesi 4’üncü yılında
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) 100/2000 Doktora Projesinin yeni çağrı döneminde ...
Ocak ayı burs ve kredi ödemeleri başladı
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, yükseköğrenim öğrencilerinin ...
 
Erzurum’da okullar depreme karşı güçlendiriliyor
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2017 yılında başlatılan, okulların depreme ...
YÖK değerlendirme raporu açıklandı
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, 189 üniversitenin ...
MEB’den yeni bir ilk
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, "Hayatın İçindeki Müfredat” el kitabının ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva