Erzurum Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2 yıl önce başlatılan, "Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) Paylaşım Projesi" kapsamında okul müdürleri, her ay bir YİBO da, öğrencilerle birlikte öğrenci hayatını yaşıyor.
KÜÇÜKOĞLU’NUN AÇIKLAMASI
Proje koordinatörü Milli Eğitim Şube Müdürü Canip Küçükoğlu, yaptığı açıklamada, projenin amacının il genelindeki Yatılı Bölge İlköğretim Okulları (YİBO) arasında köprü kurarak, hem eğitimde başarı oranını arttırmak, hem de bir okulda fazla olan malzemelerin, diğer YİBO'larla paylaşılmasını sağlamak olduğunu söyledi.
Küçükoğlu, her ay YİBO müdürlerinin, bir okulda toplantı yaparak, öğrencilerin yatılı okulda yaşadıkları ortamları görme, yedikleri yemekleri tatma, karşılaşılan sorunların, nasıl çözüme kavuşturulduğunu öğrenme imkanı bulduklarını ifade etti.
PROJE UYGULAMASI
Proje kapsamında, yürütülen çalışmalar neticesinde YİBO'ların, fiziki şartlarının zenginleştirildiğini belirten Küçükoğlu, "Okul müdürleri, YİBO'ları ziyaret ederek okulda incelemeler yapıyor. Kendi okulunda olmayan donanım eksikliğini görme imkanı buluyor. Bir okulda fazla olan malzeme, diğer ihtiyacı olan kardeş YİBO'ya veriliyor. Böylece eksiklikler el birliğiyle giderilmiş oluyor" dedi.
YİBOLARDA BAŞARI ORANI ARTIŞI
Küçükoğlu, projeyle birlikte başarı oranlarında belirgin bir artışın sağlandığını belirterek, şunları kaydetti:"Proje başlatıldığından bugüne kadar, gelinen noktaya baktığımızda, Seviye Belirleme Sınavı'nda (Sbs) alınan derecelerde YİBO'lar ilk sıralarda yer almaya başladı. Sbs'nin Erzurum'daki başarı oranlarında, ilk 20'ye giren okullar arasında bir devlet okulu var, o da YİBO. Diğer öğrencilerimiz özel okullarımızdan. Sbs'de, ilk 40'a giren devlet okulu sayısı 6 ve bunlardan 2 tanesi YİBO. 6 ilçenin Sbs birincileri yine YİBO'dan çıktı. Kitap okuma oranlarına bakılınca, YİBO'lar da bir öğrenci yılda en az 40 kitap okumaya başladı. Artık, 'Bu benim eserim' projesinin birincisi YİBO'dan çıkıyor. 'Bu benim eserim' yarışmasında Köprüköy YİBO, Türkiye'de Erzurum'u temsil etti."
Küçükoğlu, eğitimde elde edilen başarının dışında, okullar arası yapılan çeşitli spor branşlarına ait yarışlarda da önemli başarılar elde edildiğini vurgulayarak, "Geçtiğimiz yıl masa tenisinde, Aşkale YİBO Türkiye 4'üncülüğü, Horasan YİBO da 3 takım birinciliği, takım ikinciliği ve üçüncülüğü. Karayazı YİBO krosta Türkiye birinciliği elde etti. Bunların dışında çok sayıda spor alanında da il birincilikleri mevcut" diye konuştu.
MALZEME KARDEŞLİĞİ
Proje sayesinde YİBO'lar arasında, "Malzeme kardeşliği" köprüsü kurularak, okullardaki eksiklikleri giderme adına, önemli bir adım atıldığını belirten Küçükoğlu, şöyle konuştu:"YİBO'ların kütüphanesi, yemekhanesi, yatakhaneleri, iç dizaynları ne durumda okul müdürleri görme imkanı buluyor. Kendi okulundaki eksiklikleri böylece görerek, aynısını o okulun müdürü, daha sonra kendi okuluna yapıyor. YİBO'lar arasında ayrıca farklı bir bağ kurduk. Mesela bir YİBO da, 2 ekmek dilimleme makinesi varsa, olmayan bir okulumuza birini gönderiyor. Diğer bir okulda bulunan araç, o ay ihtiyacı olan başka bir YİBO da kullanılıyor. Oltu YİBO da kitap okuma alışkanlığını kazandırmak için başlatılan uygulama, bir çok YİBO'ya örnek oldu. Aynı sistem diğer okullarımızda da kuruldu ve bazıları da sistemi kurmak için çalışmalara başladı."
EĞİTİMDE BAŞARI REKABETİ
YİBO'lar arasında tatlı bir rekabet başlatmanın öğrencilerin yüzündeki gülümsemeyi de değiştirdiğine inandıklarını kaydeden Küçükoğlu, "Aile sıcaklığını aratmayan mekanlar oluşturulunca, öğrenciler kendilerini yalnız hissetmemeye başladı. Öğrenciler, öğretmenlerine daha yakın olunca derslerine daha iyi çalışıyor ve kendileri karşı öz güvenleri de arttı. YİBO'lar da sabahları açık büfe kahvaltı, akşam yemeğinden sonra ara öğünler de veriliyor" diye konuştu.