Erzurum’un eğitim kurumlarının tarihi Abdurrahman Zeynal tarafından kaleme alındı. İlk kez yapılan çalışmada Selçukludan Günümüze Erzurum Eğitim Kurumlarının tarihi anlatılıyor.
İlk kez kaleme alınan Erzurum’un eğitim kurumlarına ilişkin eser, kitapseverlerin beğenisine sunulurken yazar Abdurrahman Zeynel, kitabın Allahu Ekber Dağlarında Hayatını Kaybeden Aziz Şehitlerin Anısına çıkarıldığını dile getirdi.
Zeynal, Türk İslam, eğitim öğretim tarihine bakıldığında, Nişabur’da başlayan medrese eğitimlerinin, 11’inci yüzyıldan itibaren Anadolu’ya yayıldığını, Konya, Kayseri, Sivas, Tokat, ve Erzurum’da meyvelerini verdiğini ifade etti.
ZEYNAL ESERİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
Selçuklular ve İlhanlıların bilime önem verdiğini ve günümüze kadar gelen Hatuniye, Sultaniye, Yakutiye, ve Ahmediye medreselerinin inşa edildiğini anlatan Zeynal “Bu dönemde Erzurum bir ilim, hizmet ve medeniyet şehri unvanını almış ve unvanını asırlarca korumuş, insanlığa hizmet etmiştir. O zamanın medreseleri, bu günün üniversiteleriydi. Bu bakımdan günümüzün terimleri ile söyleyecek olursak, geçmişte Erzurum 4 büyük üniversiteye sahipken Paris küçük bir köy Londra sisler arasında ve Berlin ise henüz kurulmamıştı.” diye konuştu.
ABDURRAHMAN ZEYNAL KİMDİR ?
Abdurrahman Zeynal Aşkale’nin Tazegül köyünde doğru tahsilini Erzurum’da tamamlayıp 1977 yılında fizik öğretmeni olarak göreve başladı. 2005 yılında İbrahim Hakkı Fen Lisesi Öğretmeniyken emekli oldu yerel basında sırası ile Milletin Sesi, Ufuk 2000, Göktürk gazetelerinde köşe yazıları Avrasya, Aktüel, Yarınlar İçin Düşünce, Çınar ve Bayrak dergilerinde makaleler yazdı 19’uncu ve 20’inci yüzyılda Erzurum Ekonomisi Adlı kitabı yayınlandı. TÜBİTAK tarafından fizik dalında iki defa takdirname ile ödüllendirildi. Erzurum ile ilgili çalışmalar ve araştırmalarına devam eden Abdurrahman Zeynal evli ve iki çocuk babasıdır.