Resmi kurumlar arasında bilgi alış verişini sağlamak ve muhtemel işbirliği imkanlarını artırmak amacıyla ilki Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği tarafından 14 Şubat 2011 tarihinde gerçekleştirilen istişare toplantılarının 4’ncüsü Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından Enstitü toplantı salonunda gerçekleştirildi.
DATAE’DE KAMU ZİRVESİ
Toplantıya Vali Yardımcısı Ömer Hilmi Yamlı; Erzurum İl Özel İdare Genel Sekreteri Selami Altınok, KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Canbolat ve Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Tan, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Genel Sekreteri Fikret Kabakuş, Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Ömer Efe, TRT Erzurum Bölge Müdürü Salih Lütfi Şengül, Erzurum İl Tarım Müdürü Mustafa Altun, Sanayi ve Ticaret İl Müdürü İlhan Aydın, Erzurum Et ve Balık Kurumu Kombinası Müdürü İsmail Atasever, Toprak Mahsulleri Ofisi Şube Müdürü Necati Temir ve Merkez Bankası Erzurum Şube Müdürü İskender Büyüktaş katıldı.
Toplantıda Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal tarafından Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün kuruluşu, görevleri ve bugüne kadar yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verilerek Enstitü bünyesinde yer alan Doku Kültürü Laboratuvarı, soğuğa dayanıklılık çalışmalarının yürütüldüğü İklimlendirme Laboratuvarı, Süt Sağım Ünitesi ve 100 Başlık Serbest Sistem Ahır katılımcılara gezdirildi ve konu uzmanları tarafından çalışmalarla ilgili yerinde bilgilendirme yapıldı. Merkez yerleşkedeki bilgilendirme toplantısından sonra Enstitünün Pasinler ilçesindeki Deneme İstasyonuna geçilerek burada yer alan tarla denemeleri ve diğer çalışmalar hakkında katılımcılar bilgilendirildi.
ÇAKAL’IN SUNUMU
Tanıtım ve İstişare toplantısında konuşan Enstitü Müdürü Şerafettin Çakal, şunları söyledi, “1969 Yılında kurulan enstitümüz daha sonraki düzenlemelerle havza kuruluşu haline getirilerek Doğu Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü olarak isimlendirilmiştir. Enstitümüze 2007 yılında yapılan en son düzenleme ile ülkesel (ülkenin tamamı) ve bölgesel (Erzurum, Erzincan, Gümüşhane, Bayburt, Ağrı, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkâri, Kars, Ardahan, Artvin, Iğdır, Elazığ, Malatya, Trabzon, Rize, Giresun, Ordu) araştırma çalışmaları yapma görevi verilmiştir.
Enstitü kendisine verilen araştırma görevlerini Serin İklim Tahılları,Çayır-Mera ve Yem Bitkileri, Endüstri Bitkileri, Yemeklik Tane Baklagiller, Hayvancılık ve Sosyoekonomik Araştırmalar başlıkları altında yürütmektedir.
Bugüne kadar yürütülen ıslah çalışmaları sonucunda bölge şartlarına dayanıklı, verimi yüksek ve çiftçi beklentilerine uygun 33 adet yeni çeşit geliştirilmiştir. Geliştirilen çeşitlerin çoğaltılıp çiftçilerimizin tohumluk ihtiyacının karşılanabilmesi için çeşitlerimizin tohumluk üretim ve satış hakkı ikili protokollerle tohumculuk firmalarına verilmektedir.
Enstitümüzün Doku Kültürü Laboratuvarı yıllık 20.000 mini elit yumru üretimi kapasitesine sahiptir. Bölgenin tohumluk ve yemeklik patates üretiminde de potansiyeli yüksektir. Bölgede yapılması planlanan yatırımlarda önceliğin tohumculuğa verilmesi isabetli olacaktır.
ENSTİTÜ ÇALIŞMALARI
Enstitümüz bölgedeki 13 ilde il tarım müdürlükleri tarafından yürütülen mera ıslah ve amenajman projelerinin koordinatörlüğü ile 11 ilde il tarım müdürlüklerinin iştiraki ile gerçekleştirilen Bilgi Alış veriş toplantılarının koordinatörlüğünü yürütmektedir.
Enstitümüz hayvancılık konusunda da bölge çiftçilerine bölge şartlarında karlı bir hayvancılığın nasıl olması gerektiği konusunda da öncülük etmekte, enstitü imkanları ve Erzurum İl Özel İdaresinin katkıları ile inşa edilen serbest sistem süt sığırcılığı ahırı ve son teknoloji ürünü süt sağım ünitesi her yıl bu konuda yatırım yapmak isteyen müteşebbisler ile yüzlerce çiftçimiz tarafından ziyaret edilmekte ve kendilerine gerekli bilgiler aktarılmaktadır. Hayvan gen kaynaklarının korunması çerçevesinde Doğu Anadolu Kırmızısı ve Zavot Sığırı, Hemşin ve Norduz koyunu, Norduz, Osmanlı ve Abaza keçileri ve Kafkas arısı yerinde koruma altına alınmıştır. Enstitü tarafından yürütülen çalışmalarda hayvancılıkta bakım ve besleme şartlarının gerek et ve gerekse süt verimi üzerine etkisi somut verilerle ortaya konmuştur.Enstitümüz çeşitli ulusal ve uluslararası kuruluşlarla da işbirliği halinde olup, ulusal ve uluslararası nitelikte eğitim çalışmalarında da belirli bir bilgi birikimine sahiptir.
Uluslararası boyuttaki eğitim çalışmalarımızın en önemlisini Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü ile Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı (TİKA) işbirliği çerçevesinde Enstitümüz ev sahipliğinde düzenlenen Uluslararası Mera Eğitimleri oluşturmaktadır.
Birincisi 2006’da, ikincisi 2008’de ve üçüncüsü 2010 yılında gerçekleştirilen eğitim seminerlerine TİKA’nın faaliyet alanına giren ülkelerden katılımcılar iştirak etmiştir. Eğitim seminerlerine konu ile ilgili çalışmalar yürüten 10 araştırma enstitümüz, 6 üniversitemiz ve 12 il tarım müdürlüğümüzden de katılımcılar yer almıştır.”