Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül'ün himayesinde düzenlenen ''Eğitim Her Engeli Aşar'' kampanyasında 2. yıl değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ndeki törene KKTC, Arnavutluk, Karadağ ve Gürcistan Cumhurbaşkanlarının eşleri, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, iş, spor ve basın dünyasının temsilcileri, Sibel Turnagöl, Songül Karlı, Zara, Murat Evgin, Ege, Arzu Balkan, Metin Şentürk ve Özlem Tekin gibi ünlü isimler katıldı. 'Eğitim Her Engeli Aşar' konulu törende bir sinevizyon gösterisi yapıldı.
MİLLETVEKİLİ AYVA’NIN SUNUMU
AK Parti İstanbul Milletvekili Ayva, 11 yaşında görme kabiliyetini kaybetmeden önce resim ve heykellere baktığını anlatarak, "Özürlü olmak, eğitim görmek için engel değil. Ben eğer eğitim görmeseydim özürsüz bir kardeşimden farkım olmayacaktı. Biz özürlüleri neden özürsüzlerin dünyasından uzak tutabiliriz. Birçok arkadaşım özürsüz tek engel oda eğitimsizlik" dedi.
Devlet Bakanı Kavaf ise, evde bakım projesi ile 3 bin özürlüye hizmet verdiklerini ifade ederek, aynı zamanda 4 bin 800 bakım ihtiyacı olan özürlülere hizmet götürdüklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünissa Gül, insanlığın en önemli kazanımının insan hakkı olduğunu savunarak herkesin doğuştan gelen hakları güvence altına alındığını kaydetti. Her insanın bu güvence hakkında eşit olduğunu söyleyen Gül, "Temel hak ve özgürlük kullanımı açısından en dezavantajda olan engelli kardeşlerimizdir. Topluma yük olan anlayışı geçmişte bırakmalıyız. Engellileri tek başına bırakmamalıyız" dedi.
EN ÖNEMLİ KAZANIM İNSAN HAKLARI
Gül, engellilerle ilgili bireylere pek çok görev düştüğünü hatırlatarak, Eğitim Her Engeli Aşar Projesi'nin hem Türkiye'de hem uluslararası platformda destek gördüğünü kaydetti. Bu proje kapsamında 53 bin aile ile görüşüldüğünü dile getiren Gül, şöyle devam etti:
"Engelli çocukları evlerine hapsederek koruyamayız. 2 yıllık süre içinde eğitim gören engelli sayısında yüzde 109 bir artış oldu. 150 bin eğitim gören engelli sayısı 316 bine ulaştı. Bu başarı beni çok mutlu etti. Her rakamın arkasında bir engelli sevinci görüyorum. Bu projeyle 44 okul bin 316 özel eğitim sınıfı yapıldı. Bunların büyük bölümünü de hayırsever vatandaşlar yaptırdı. Kimse kendi tercihi ile engelli olmuyor. Bu engelleri yaşamak zorunda oluyor."
SESSİZ MELEKLERİN DANSI
Daha sonra Sincan İlköğretim Okulunda özürlü öğrenciler 'Sessiz meleklerin dansı' konulu gösteri yaptı. Gösteri sonrasında başta Gül olmak üzeren salonda davetliler uzun süre alkışladı.
Hayrünnisa Gül, 'Eğitim Her Engeli Aşar' kampanyasında yardımları bulunan Ankara, İstanbul, Düzce, Samsun, Denizli, Gaziantep, Kayseri, Sakarya, Kahramanmaraş, Hatay, Erzurum, Konya, valilerine plaket verdi. Gül, ayrıca Arnavutluk, KKTC, Gürcistan, Karadağ first leydilerine plaket verdi. Daha sonra Gül, engelli çocuklarla ilgilenerek hatıra fotoğrafı çektirdi.