Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından Konaklı Kayak Merkezinde düzenlenen 'İleri Seviye Kış Gelişim ve Eğitim Kampı'na katılan dağcılar, karakışa meydan okuyor.Dağcıların kampını denetleyen Vali Sebehattin Öztürk, buzdan yapılan 'ıglo'ya (kar ve buzdan yapılan eskimo evi) güçlükle girdi ve çıkarken, "Bu hayat bana göre değil" dedi.
86 DAĞCI EĞİTİM ALIYOR
Hava sıcaklığının geceleri sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü kampta eğitim gören 33 ilden 16'sı bayan 86 dağcı, saat 06.00'da uyanıp, çadır ve iglolardan çıkarak eğitime başlıyor. Kar kalınlığının 3 metreyi bulduğu Konaklı'da 10 antrenör eşliğinde çığ, krampon kullanma, karda ve buzda emniyet alma teknikleri gibi uygulamalı dersler gören kampçılar, çalışma bitiminde çadırlarına geçiyor ve yemek hazırlığına girişiyor. Kar ve buz üzerine kurdukları çadırlar ve iglolarda geceleyen sporcular, en çok tipiden korktuklarını söyledi.
Kampa Muğla'dan katılan, Muğla Üniversitesi Resim Öğretmenliği ikinci sınıf öğrencisi Ayşenur Canmaya, kampın zor olmasına rağmen çok zevkli geçtiğini söyledi. Sıcak bir kentten geldiği için soğuktan çok etkilendiğini belirten Ayşenur Canmaya duygularını şöyle dile getirdi:
"Hava soğuk ama kaldığımız çadır ve özellikle igloların içi sıcak oluyor. Tulumlarımız zaten bu hava şartlarına uygun olarak dizayn edilmiş. Geceleri sıcak bir uyku çekiyoruz. Kampta bazen dersi bırakıp karlarda çocuklar gibi eğleniyoruz. Burada çok güzel bilgiler edindik. Kar eriterek su elde ediyoruz. Kolay yapılabilen daha çok makarna ve çorba yiyoruz. Bazı geceleri ısı sıfırın altında 40 dereceye kadar düşüyor. İşte o an dışarda çok zorlanıyoruz. Ancak çadıra girdiğimizde her şeyi unutuyoruz."
'KALK' SAATİNDEN DERTLİ
Rize'den Beden Eğitimi öğretmenliği yapan Ayhan Tanrıkulu da, kampta olduğu için kendini çok şanslı gördüğünü belirtti. Dağları seven biri olduğunu kaydeden Tanrıkulu şunları anlattı:
"Dağlara gittiğimiz zaman herhangi bir tehike ile karşılaşmamak için, bu işi öğrenmek amacıyla federasyonunun kampına katıldım. Eğitim alıp sağlıklı ve tehlikesiz bir şekilde faaliyet yapmak istiyoruz. Güne sabah 6'da başlıyoruz. O saatte tulumdan çıkmak bayağı sıkıntılı oluyor. Saat 8'de eğitime başlıyoruz. Bu eğitim öğleye kadar devam ediyor. Öğle yemeğinden sonra akşama kadar dinleniyoruz. Gece 2 saat dersten sonra çadır ve iglolara dinlenmeye çekiliyoruz."
VALİ ÖZTÜRK: BU HAYAT BANA GÖRE DEĞİL
Milli Kayakçı Aslı Nemutlu'nun yaşamını yitirdiği Konaklı Kayak Merkezinde kamp kuran dağcıları Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü Fatih Çintımar'la birlikte ziyaret eden Vali Sebahattin Öztürk, sporcularla sohbet etti. Çadırlarda nasıl yattıklarını, yemek sorununu nasıl giderdiklerini merak eden Vali Öztürk, Tdf Başkanı Alaattin Karaca ile birlikte kar ve buzdan yapılan ıglolara girdi. Kapı yüksekliği 60 santim kadar olduğu için el ve dizleri üzerinde ıgloya giren ve bir süre sonra çıkan Vali Öztürk'e dağcılar, sıcak salep ikram etti. Dağcıları kutlayan ve Başkan Karaca'ya teşekkür eden Vali Öztürk, "Bu hayat bana göre değil. Sizleri tebrik ediyorum. Kamp ortamı çok güzel. Hepinizin iyi bir dağcı olacağına yürekten inanıyorum. Yaptığınız işlere bakılırsa hepiniz çok iyi bir eğitim almışsınız" dedi.
'KARAKIŞTA HAYATTA KALMA DERSİ VERİYORUZ'
Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, 86 sporcunun 10 antrenör tarafından eğitildiğini belirtti. Kampta dağcılara, karakışta hayatta kalma dersi verildiğine dikkati çeken Alaattin Karaca şu bilgileri verdi: "Dağcılar, kış koşullarında beslenme, barınma, hayatlarını sürdürme dersleri alıyor. Sporcular ısının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü gecelerde iglo ve bireysel çadırlarında kalyor. Beslenmek için zaten her dağcı 6 günlük kumanyasını yanında getiriyor. Kendi çadırında kendi pişirdiği yemeklerle besleniyor. Diğer ihtiyaçlarını da doğa koşullarında nasıl karşılaması gerektiği öğretiliyor. Ayrıca her kursiyer, en az bir gece çadırından çıkıyor ve igloda geceliyor. Sporcularımızı doğada karşılacakları zor koşulların üstesinden gelmeleri için hazırlıyoruz."