Erzurum’da düzenlenen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları, muhteşem açılış ve kapanış törenleriyle tüm dünyanın dikkatini bir kez daha Türkiye’ye çevrilmesine sebep olurken, oyunlarda yaşanan ilkler tarihe geçti…
Böylesine geniş kapsamlı bir spor organizasyonunda Türkiye’nin ilk defa madalya kazanması, ülke için büyük moral olurken, Türkiye’nin gelecek yıllarda kış sporlarında da söz sahibi olacağının bir göstergesi olarak değerlendirildi.
OLİMPİYATLAR NEDEN OLMASIN ?
Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül ve kurmaylarının aylarca kamp kurduğu Erzurum’da 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları büyük bir başarı ile gerçekleştirilirken, başta FISU Başkanı George Killian olmak üzere tüm yabancı otoriteler, Türkiye’nin başarısı konusunda birleşti.
AKGÜL’ÜN DEĞERLENDİRMESİ
Türkiye’nin gerçekleştirdiği her büyük spor organizasyonunda yüzünün akıyla çıkmasının gelecekte olimpiyatların Türkiye’ye verileceğini bir habercisi olduğunu ifade eden Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, “Böylesine geniş çaplı bir organizasyondan yüzümüzün akıyla çıkmak ülke adına büyük bir gurur. Türkiye, artık hem yaz hem kış olimpiyatlarını düzenleyecek düzeye gelmiştir. Bunu ülkemize gelen yabancı otoriteler zaten dillendiriyor. Geçmişte maketler üzerinden sunumlar yapan Türkiye devri artık geride kaldı. Hem yaz hem kış olimpiyatlarını düzenleyecek kadar spor tesisini sahip olan Türkiye, bundan sonra olimpiyatları ülkeye getirmek için çaba gösterecektir” dedi.
Akgül, konuyla ilgili olarak geniş kapsamlı bir çalışma içinde gireceklerini ve 2020’de İstanbul’da yaz olimpiyatlarının düzenlenmesi için gerekli girişimlere de başlayacaklarını sözlerine ekledi.
ERZURUM’A YENİ ORGANİZASYONLAR
Erzurum’da düzenlenecek 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları’nda her açıdan büyük başarılara imza atıldığını belirten Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, “En önemlisi madalya kazanmamız. Alper Uçan ve Alisa Agafonova’nın gümüş madalya elde etmesi Erzurum’u taçlandırdı” yorumunda bulundu.
Türkiye’nin büyük organizasyonların altından başarıyla çıktığını ve bu durumun olimpiyat komitesi üyelerinin dikkatini çektiğini belirten Akgül, Erzurum’da gelecek yıllarda çok önemli spor organizasyonlarına imza atacaklarını söyledi.
Erzurum’da tesislerin asla boş kalmayacağını mili takımların sürekli kamp yapacağını ayrıca çevre ülke milli takımlarının kendileriyle ikili anlaşmalar yaparak burada sporcuları çalıştırmak istediklerini ifade eden Akgül, “Erzurum artık kış sporlarının merkezi konumuna geldi. Buraya Avrupa, dünya şampiyonalarını kazandırmak için federasyonlarımızla sürekli temas halindeyiz” dedi.
ALPER-ALİSA BÜYÜK İŞ ÇIKARDI
Buz dansında gelen gümüş madalyanın Türkiye için bir milat olduğunu ve Alper Uçar ile Alisa Agafonova’nın çok yeni olmalarına rağmen bu başarıyı kazanmalarının kendisini son derece mutlu ettiğini belirten Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, “Türk sporcuları artık kış sporlarında da söz sahibi olacak. Alper ile Alisa’nın böylesine büyük bir başarıya imza atması yeni gençlerin bu spora yönelmesini sağlayacak. Biz kış sporlarında gelecekte başarılı olmak için önemli plan ve programları uygulamaya koyacağız.” Diye konuştu.
Akgül, 2014 yılında Rusya’nın Sochi kentinde yapılacak kış Olimpiyatlarında Türk sporcuların hatırı sayılır işler yapacağına inandığını de ileri sürerek, kış sporlarında başarılı olunması itin çok ünlü çalıştırıcıları milli takımların başına getireceklerini sözlerine ekledi.
170 BİN SEYİRCİ
Erzurum’da büyük bir başarıyla gerçekleştirilen 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları birçok ilkin yaşanması açısından da önemliydi. 11 gün boyunca 52 ülkeye mensup 1600 sporcu 168 yarışmada ter döktü. Oyunlar boyunca 11 branşı toplam 170 bin seyirci seyretti. 11 branş içinde 20 bin seyirciyle kayakla atlama en çok seyirciyi çeken organizasyon olurken, ikinci sırada buz dansı yer aldı.
Oyunların açılışını stat da 21 bin kişi izlerken, yerli ve yabancı olmak üzere 286 medya görevlisi 11 gün oyunca Erzurum’da görev yaptı. 8500 çalışanın görev aldığı Erzurum’da en çok madalyalı ise her zaman olduğu gibi yine Ruslar elde etti. Rusya 14 altın 14 gümüş, 10 bronz toplam 38 madalya ile zirvede yer alırken, bu ülkeyi 7 altın, 3 gümüş, 6 bronz toplam 16 madalyayla Kore takip etti. Rusya 260 sporcuyla Erzurum’da en kalabalık ülke olarak yer alırken, oyunlar boyunca 7 sporcu müsabaka esnasında düşerek sakatlandı. Oyunlara 13 firma sponsor olurken, tanıtım için 5.5 milyon TL harcama yapıldı.