TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, Ak Partili Prof. Üskül, 7. Cadde için ‘içki referandumu’ isteğine tepki gösterdi: İnsan haklarını ilgilendiren konularda referandum olmaz. İsteyen içer, isteyen içmez.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı, Anayasa Hukukçusu, Ak Partili Prof. Dr. Zafer Üskül, Bahçelievler 7. Cadde’nin içkili bölge ilan edilip edilmemesi konusunda referanduma gitmeye hazırlanan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e, “İnsan haklarını ilgilendiren konularda referandum olmaz. İsteyen içer, isteyen içmez” dedi.
Üskül, Milliyet’e yaptığı açıklamada, Bahçelievler 7. Cadde için içki referandumu yapmak isteyen Gökçek’e şu sözlerle tepki gösterdi:
“İsteyen içer, isteyen içmez. Kimse karışamaz. İnsan haklarını ilgilendiren alanlarda da referandum olmaz. Bu hiç doğru değil. İnsan hakları istesen de vardır, istemesen de. İnsan hakları konularında referandum yapılması ilke olarak da doğru değil. İnsan hakları ve yaşam hakkı sadece kötü muameleyle sınırlı değil; yaşamın her aşamasında var. Yaşam hakkıyla ilgili yapılacak referandumu dikkate aldığımızda, sonuç olumsuz çıkarsa, bu yaşam hakkı ortadan mı kalkacak? Dolayısıyla, insanların inanç özgürlüğü temel haklar açısından güvence altındadır. Hiç kimse müdahale edemez. İnsanlar bir hakkı kullanmada yanlışlıklar yapabilir. Hukuki düzenlemelerde bunlarla ilgili olarak ne yapılacağı vardır. Kurallara uyulmuyorsa, ne ceza öngörülüyorsa onu yaparsın. Bunun için referandum olmaz.”
Üskül, Gökçek’e, “Bırakalım insanlar yaşam hakkını diledikleri şekilde özgürce kullansınlar” diye seslendi.
‘Trafiğe kapatılsın’ önergesinden çıktı
Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin aylık toplantısında, Ak Partili Ayhan Yılmaz, Bahçelievler 7. Cadde’nin taşıt trafiğine kapatılması konusunda önerge verdi.
Önergede, 7. Cadde’nin yaya bölgesi ilan edilmesi ve caddede içkili yer olup olmaması konusunda kamuoyu yoklaması yapılması istemi yer aldı. Bahçelievler sakinlerinden semtteki içkili yerlerle ilgili çok sayıda şikâyet aldıklarını söyleyen Gökçek, 7. Cadde’nin taşıt trafiğine kapatılmasının yanı sıra içkili yerlerin olup olmamasının da halka sorulacağını kaydetti.
Gökçek, referandum sonucunda içkili yerlerin istenmediğinin görülmesi halinde konuyla ilgili Çankaya Belediyesi’nden düzenleme yapmasını isteyeceklerini ve bunu yapıp yapmamanın Çankaya Belediyesi’nin takdirinde olduğunu belirtti. Gökçek referandumun “demokratik uygulama” olduğunu da söyledi.