Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Erdoğan: ‘Yeni bir tarım süreci başlatıyoruz’
Işıkhan müjde verdi
Işıkhan müjde verdi
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Yılmaz 'Aile Kurumu' yaklaşımını paylaştı
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Şimşek’ten enflasyonla mücadele açıklaması
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
Piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi geriledi
HABERLER>HAYATıN İÇÄ°NDEN
16 Ekim 2010 Cumartesi - 04:42

İsraf ocağımızı batırıyor..!

Ailede tüketim alışkanlıklarını istekler değil, ihtiyaçlar belirlemeli. İslam dininde kişinin kendi malını istediği gibi kullanma hakkının olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, ancak ihtiyaç fazlasını, İslam dininin israf olarak kabul ettiğini belirtti.

İsraf ocağımızı batırıyor..!

Ailede tüketim alışkanlıklarını istekler değil, ihtiyaçlar belirlemeli. İslam dininde kişinin kendi malını istediği gibi kullanma hakkının olduğunu söyleyen Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Temel İslam Bilimleri Bölümü Tefsir Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, ancak ihtiyaç fazlasını, İslam dininin israf olarak kabul ettiğini belirtti. Dinin yasakladığı kötü huylardan birisinin israf olduğunu dile getiren Nasrullah Hacımüftüoğlu, “İnsanlar yer, içer ve gezer. Ancak ihtiyaç fazlasını dinimiz israf olarak kabul eder. Bu yönden halkımızın bilinçlenmesi ve kendilerine hakim olması gerekir.” dedi.
Kitle iletişim araçlarının insanlar üzerinde önemli ölçüde etkili olduğunu ifade eden Hacımüftüoğlu “Reklamlar kişiler üzerinde sosyal bir baskı kuruyor. Kişinin arabası varsa, bir üst modeli çıktı onu alayım, demesi ya da 10 kazağı varken, bir kazak daha alması israftır, israfın ta kendisidir. İsraf da dinimiz açısından haramdır.” diye konuştu. İhtiyaç fazlası durumlarda fakirlerin gözetilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Nasrullah Hacımüftüoğlu, “İhtiyaç fazlasının fakirlere verilmesi dinen daha makbuldür. Alayım, biraz giyeyim, sonra fukaraya veririm, anlayışı da yanlış. Böyle yapılmamalı. Bu şekildeki davranış onları küçümsemektir, bu da insanın kişiliğini zedeler.” şeklinde konuştu. 
Ailelerin bilinçli hale getirilmesinin gerektiğini vurgulayan Hacımüftüoğlu “Ailelerin harcama konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor. İdeal sosyal yapı budur. Yoksa bilinçsiz tüketim toplumu olmaktan öteye gidemeyiz. Dinin sınırlarını bilip, yaşam tarzı haline getirmeliyiz.” şeklinde konuştu.
Müslüman’ın her işinde ölçülü davranmasının şart olduğunu belirten Hacımüftüoğlu, “Yeryüzündeki her nimetin bir sonunun olduğunu unutmamalıyız. Sevgi yerine kin, muhabbet yerine kıskançlık, doğruluk yerine yalan, fedakârlık yerine bencillikle hareket ederek ömrümüzü, zamanımızı, imkânlarımızı boşa harcamış, israf etmiş oluruz. Çöpe atılan ekmekler, boşa harcanan enerji, boşa harcanan vakit, boşa akıtılan su, hepsi israftır. Camide hocanın cemaatine, okulda öğretmenin öğrencilerine yeni olgunluklar kazandırmak üzere, kullanılacak kürsünün verimli kullanılmaması israftır. Gençlerin; vatan, millet, toplum adına harcanması gereken enerjilerini, sokaklarda ve kahvehanelerde bitirmesi israftır. Bilgi toplamak, faydalı iş üretmek için ayrılacak zamanın silaha, kavgaya ve faydasız işlere ayrılması israftır. Madde israfı, kaynak israfı, imkan israfı bizi başkalarına muhtaç hale getirir. Değerlendirilmeyen zaman, değerlendirilmeyen kaynak, değerlendirilmeyen hayat israftır. Sevgili Peygamberimiz , “İktisat eden fakir düşmez” buyurmaktadır. Öyleyse imkânlarımızı, kazanımlarımızı, sağlığımızı, servetimizi ve imkânlarımızı ölçülü kullanmalıyız. Yarınlarımızın huzuru için fert ve millet olarak iktisatlı davranmalı ve israfa sapmamalıyız.
 

 
Yoksul "hamsi"yi gözlüyor..
 
Pirimde kredi kartı dönemi başladı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ERZURUM AVM 18 Ekim 2010 Pazartesi 00:14

Erzurum alışveriş merkezinde günde tüketilen ve artık yemeklerin büyük kısmıyla kaç kişi doyar biliyor musunuz ? Cırılana kadar yiyen ve ardından artanını tepside bırakanları ibretle izledim,Allah daha çok versin gözüm yok ama gözlemlerim neticesinde o artan yemekler inanılmaz boyutta hem günah hem de israf,haram çok dikkat etmek zorundayız biz Erzurumuz biz Erzurum çocuğuyuz Amerikan değil şükürle masadan kalkarız tabak sıyırma kültüründen geldik dışarıda millet aç iken biraz dikkat lütfen !!!!

Yorumu oyla      0      0  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Altyapımız tam 2011'lik...
2011’e hazırlanan Erzurum’un alt yapısı, ne trafiği, ne şehri ne de yağmuru ...
Yaşınız 40'ı geçtiyse...
Türk Toraks Derneği Erzurum Şube Başkanı Dr. Leyla Sağlam özellikle 40 ...
Şoför esnafı, cezaya çalışıyor
Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hanefi Topçuoğlu, ticari taksilere ...
 
Mucidimiz var, destekçisi yok..
Erzurumlu mucit Cengiz Çelebi, şimdiye kadar yaptığı tüm icatları kitaplaştırdı. ...
Vatandaş derdini kime anlatacak?
Yukarı Köşk Mahallesi’nde bulunan Muhammed Selami Camii minaresine kurulan ...
Görüntü kirliliğine son..
Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nce 2011 hazırlık çalışmaları kapsamında ...
 
Palandöken beyaza büründü
Erzurum'daki Palandöken Kayak Merkezi'ne yılın ilk karı yağdı. Dün öğleden ...
Tarihi Erzurum'dan geriye ne kaldı?
Erzurum’da yaşayan emekli İlham Durmaz 8 yıldır Erzurum evlerinin minyatürünü ...
Aile hekimleri sertifika aldı
Erzurum İl Sağlık Müdürlü ve Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi'nce, aile ...
 
YAZARLAR
Orhan Kemal Karasu
Orhan Kemal Karasu
Ak Parti için artık tehlike canları ciddi ciddi çalıyor.
Selahattin Şener
Selahattin Şener
Haydi Erzurum (Bari) Güneşine Sahip Çık !..
Hayrullah Palanoğlu
Hayrullah Palanoğlu
HOBİ BAHÇELERİ TAM GAZDEVAM EDİYOR...
Cahit Okçu
Cahit Okçu
Her Neyse…
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ÇOK OKUNANLAR
Ana Sayfa Siyaset Gündem Asayiş Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Spor Türkiye Erzurum Türküleri
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva